keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták   »   Przewalski-ló


Visszatelepítik Mongóliába az ázsiai vadlovat!

"A vadlovakkal ugyanis nem lehet barátságot kötni!"

Az ázsiai vadló (Przsevalszkij-ló, Equus ferus przewalskii vagy Equus caballus przewalskii) néhány egyedét visszatelepíti természetes élőhelyére Mongóliába a Prágai Állatkert, amely a programra 3,5 millió koronát (39 millió forintot) kapott a Cseh Fejlesztési Ügynökségtől.

A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen máig élő alfaja. Nyikolaj Przsevalszkij orosz Ázsia-kutató fedezte fel 1879-ben. Zömök testfelépítés, vastag nyak, erőteljes fej, hosszú pofarész, kicsiny, hegyes fülek, rövid és álló sörény jellemzi.
Testhossza 220 - 280 centiméter, marmagassága 120 - 145 centiméter, testsúlya 200 - 300 kilogramm. Húsz-huszonöt évig is elélhet. Állatkertekben fennmaradt faj, amelyről


Kicsiny, hegyes fülek

nemzetközi törzskönyvet vezetnek. Egykor az Uráltól Mongóliáig élt, a természetes populáció a 20. században kezdett csökkenni. Mongóliában 1960-as években pusztult ki, az utolsó ménest 1967-ben látták, az utolsó egyedet pedig 1969-ben. Az ezután indított expedíciók során már nem találtak egy lovat sem és több mint harminc évre a vadonból kihaltnak tekintették.
A Prágai Állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat és 1959-től vezeti a családfájukat, június közepén négy lovat - egy mént és három kancát szállított Mongólia nyugati részére. A projekt keretében még ebben az évben megépítik Mongóliában a nemzeti park vadőreinek otthont adó állomást, valamint megfelelő felszereléssel látják el a helyi kórházat.

"Ha szeretnénk garantálni a Przsevalszkij-lovak biztonságos visszatelepítését, meg kell teremtenünk a megfelelő életkörülményeket az őrszemélyzet számára" - hangsúlyozta Miroslav Bobek, a Prágai Állatkert igazgatója, aki szerint a visszatelepítési program 2012-ben és 2013-ban folytatódik.


Forrás: Index.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés