keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Palio, a híres olasz történelmi lovasverseny


A siena-i Palio-t  jelölik az UNESCO világörökségei közé.

A siena-i önkormányzat  2010. december 22-én úgy döntött, hogy benyújtják a Palio jelölését az UNESCO kulturális örökségek közé, a pályázaton már dolgoznak. Az indoklás szerint ez a siena-iak hagyományainak és történelmének szerves része, mely több száz éves múltra nyúlik vissza és az esemény egyedülálló Olaszországban.
A siena-i Palio tulajdonképpen egy a történelmi kerületek(contradák) között zajló verseny, középkori, 17.századig visszanyúló gyökerekkel rendelkező „lovagi torna”. A neve a díj elnevezéséből, a latin „pallium” szóból származik, amely gyapjúlepelt vagy gyapjútakarót jelent. A versenyt egy évben kétszer, július 2-án és augusztus 16-án rendezik meg a Piazza del Campo-n, Siena főterén. A 17 kerületből (melyeket nagyrészt állatokról neveztek el így van ’sas’, ’csiga’, ’zsiráf’,’liba’ stb., de van ’hullám’, ’torony’, ’sárkány’ és ’egyszarvú ’ elnevezésű is) csak 10 versenyezhet, melyből 7 az, amelyek előző évben kimaradtak, a többi 3-at pedig sorsolással választják ki.

Az eseményt történelmi felvonulás nyitja meg, amiután a lovasok bevonulnak a versenypályára, majd ha legalább 9 ló felsorakozott az indító vonalnál, indul a verseny. A versenyt az a kerület nyeri, amelynek a lova- lovassal vagy anélkül- először beér a célba. A versenyzőknek három kört kell megtenniük a téren az óramutató járásával megegyező irányban. A lovasok a contradájuk színeiben versenyeznek, a lovak kantárjának homlokszíján is a contradájuknak megfelelő színű kokárda található. A célt egy kis zászló jelzi, a starttal egyvonalban, a győztes pedig megkapja a ’paliot’, egy kézzel festett selyem zászlót. A győzelem a dicsőségen kívül jelentős anyagi jutalommal is jár. A versenyt hatalmas ünneplés zárja, ahol a mindenki azt ünnepli, hogy sikerült legyőznie a riválisait.

Néhány éve a Palio viták kereszttüzébe került, mert az állatvédő szervezetek tiltakoztak a versenyeken bekövetkező, nem egyszer halálos kimenetelű balesetek ellen. A Lega Anti Vivisezione nevű olasz állatvédő szervezet adatai szerint 1970 és 2007 között 48 ló pusztult el a versenyek során vagy az ott szerzett sérülések miatt. A siena-i önkormányzat az utóbbi évtizedekben szabályozásokat vezetett be a lovak védelmének érdekében, többek között a kötelező orvosi vizsgálatot, vérvizsgálatot, a lovasok alkohol tesztjét, a legveszélyesebb kanyar védőkorláttal való ellátását és egy a sienai-hoz hasonló méretű és alakú pálya felépítését Mociano településen, edzés céljából. Mindezek ellenére az állatvédők a verseny betiltásáért küzdenek. Egy 2010-es, a Pármai Egyetem által végzett tanulmány viszont azt igazolja, hogy a történelmi lovasversenyeken és a szokványos lóversenyeken történt balesetek száma között nincs számottevő különbség.

2010 augusztusában nagy port kavart Michela Vittoria Brambilla turizmusért felelős miniszter kijelentése, miszerint túl sok az olyan esemény, ahol az állatokat kizsákmányolják, és ha Katalónia lemond a bikaviadalról, Olaszország is megteheti, hogy lemond néhány történelmi lovasversenyről, amelyek rontják Olaszország és a made in Italy hírnevét. A miniszter azt is nyilatkozta, hogy felül kell vizsgálni ezeket a versenyeket, beleértve a sienait is, hogy az állatok kizsákmányolásának és a rossz bánásmódnak véget vessenek. Természetesen Maurizio Cenni, Siena polgármestere teljesen fel volt háborodva és kijelentette, hogy ők minden szabályozást betartanak, nagy hangsúlyt fektetnek a lovak egészségi állapotára- külön van állatorvos aki télen, és külön egy, aki a felkészülés és a verseny alatt ellenőrzi az állatokat. A polgármester kiemelte, hogy a Palio a hagyományőrzés és a népi kultúra megőrzésében igen fontos szerepet játszik, emellett igen fontos idegenforgalmi jelentőséggel is bír.

Írta: Szabó Andrea
2011.01.11.

 


Palio, a leghíresebb olasz történelmi lovasverseny képekben

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés