keresés a lovardák között

A lovak is szeretik a teát
A szokatlanul enyhe őszi napok után már-már váratlanul érik az embert a csípős reggelek, a deresedő fű. HasonLÓképp van ezzel lovad is.

Bár a jól tartott, egészséges lovaknak nem okoz gondot a hideg, jó, ha tudod: lovadnak is jól esik egy kis meleg kényeztetés. A hőmérséklet hirtelen esése, és az ivóvíz hőmérsékletének ezzel együtt járó csökkenése ugyanis azt eredményezi, hogy a lovak kevesebbet isznak, az érzékenyebb állatok pedig gyakran nem fogyasztanak elég vizet, ami akár kólikához is vezethet.  

Ha úgy látod, hogy lovad nem iszik eleget, érdemes időnként vödörben langyos, vagy meleg vizet felkínálni neki. Ha pedig szívesen ötvöznéd a kellemeset a hasznossal, kedveskedhetsz lovadnak teával is.  

Melegíts fel 10 liter vizet, és készíts egy gyenge csipkebogyó-, vagy kamillateát. Ekkora mennyiséghez bőven elég, ha 4 filtert , vagy egy-két marék gyógynövényt használsz. Ha kész, hígítsd fel annyi hideg vízzel, hogy fogyasztható hőmérsékletű legyen.

Persze nem minden ló veti rá magát azonnal a számára ismeretlen, gőzölgő folyadékot tartalmazó vödörre. Bizony a teafogyasztást is tanulni kell.

Kiváló alkalom az első teázásra, ha munka után, a ló leszáradását követően nem vizet, hanem teát adsz neki. Ebben az esetben - mivel szomjas lesz - biztos lehetsz benne, hogy legalábbis megkóstolja a felkínált újdonságot. A szoktatást megkönnyíti, ha egy kis mézzel is ízesíted a teát. Tapasztalt teafogyaszóknak kedveskedhetsz egy kis frissen facsart citromlével is.

Különösen jót tesz a teázás a légúti problémákkal küzdő lovaknak.

2010.12.28, Magyar Dorottya
Frissítve: 2014.11.21. Címkék: tea, csipkebogyó, kamillaCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés