keresés a lovardák között


A hirdetésre jelentkezem...

Olvasói levél

Az alábbiakban szeretném felhívni figyelmüket (és lehetőleg a tisztességes hirdetők figyelmét) hogy sajnos csalók figyelik az eladó ló hirdetéseket! Nekem is volt hozzájuk szerencsém.

Módszerük a következő: felhív a hirdetésre hivatkozva egy érdeklődő (vélhetően a nagyobb értékű lovakat hirdetőket keresik). Közli, hogy a napokban el fog jönni, megnézi a lovat.

Legközelebb hív, hogy ma érkezik, mikor tudom megmutatni a lovat. Hozzáteszi, hogy jön vele egy vevője, akivel nekem kell beszélni. Ő azt tanácsolja hogy az általam megadott árnál többet mondjak, amiből ő 50 ezer forintot fog kéni.

Eljönnek, megnézik a lovat, tetszik nekik. A "vevő" kérdezi az "üzletkötőt" hogy akkor most mi lesz a "füzesgyarmati lóval" (vagy egyéb helyen lévő lóval). Mert ő az enyémet holnap készpénzben fizetné (méghozzá elég jó áron), de csak azzal a másikkal tudja elvinni, holnap jön a kamion, 20 ló már van, ez a kettő kéne még (az enyém és az a bizonyos másik). Árverésen

Az üzletkötő megkér hogy ha másnap tudnék, menjek már el ahhoz a másik lóhoz, tegyek úgy mintha én akarnám megvenni, ők már nem tudják megvenni, mert annak a gazdája látta hogy nekik "sok pénzük van" és felverte az árát. De: az a ló mindenképp kell, mert a külföldi megrendelő levideózta és nagyon ragaszkodik hozzá.

Másnap találkozunk az üzletkötővel, elmegyünk. Természetesen útközben jönnek-mennek a telefonok, a lovat tegnap eladták, nagy nehezen "kiderítik" hogy hol is lehet most. Megtudják, de mivel ezt ők nem ismerik, valószínűleg nem adják oda hitelbe. Jó, én nem szólok, megyünk az "új tulajdonosához". Természetesen egy kis falu, legutolsó utcája, nem túl bizalomgerjesztő környék.

Elővezetik a "nagy értékű" sportlovat - nem kell leírnom hogy az állat milyen állapotban van... Rendben, a megbeszéltek szerint megegyezek az eladóval, el is hozza azonnal, de kér előleget. A velem lévő üzletkötőnél van 100 ezer forint, oda is adná, de az eladó 200 ezret kér.

Kérdés hozzám: van-e nálam 100 ezer, mert akkor adjuk oda és már indul is a hozzám, hogy a délutáni kamionra rakásra már együtt legyen a két ló. Mondom, hogy nálam nincs pénz, akkor nem áll az üzlet, menjük. Még néhány perc alkudozás, aztán indulunk haza.

Egész úton mennek a telefonok közte és a megrendelő között, telefon kihangosítás hogy én is halljam... Visszaérünk abba a városba ahol találkoztunk, azzal köszön el, hogy délután hív, addigra szerez pénzt és meglesz az üzlet! Nyilvánvaló hogy nem hívott vissza. 

Nem tudtak kicsalni belőlem 100 ezer forintot, aminek nagy részben az volt az oka, hogy volt szerencsém néhány évvel ezelőtt egy "kereskedőnél" dolgozni, ott sokat láttam, hallottam, tanultam. Amellett hogy ez egy bosszantó dolog (szerencsére engem nem ért kár), de miután világos lett számomra az egész színjáték, még egy kicsit szórakoztató is volt.

Mindemellett szeretném felhívni a figyelmet hogy nagyon körültekintőnek kell lenni, inkább bizalmatlannak, mert ha nem elég figyelmes a gyanútlan eladó, a csalók pedik elég ügyesek akkor bizony komoly kár érheti az embert.

Lovasok.hu Tipp:

  • Lovak adásvételével kapcsolatos ügyeinket intézzük írásban.
  • Egy ló eladójaként nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy pénzt kelljen kifizetnünk, idegen lovakat szállítanunk, vagy elhelyeznünk a saját istállónkban. Ha ilyesmire kér a majdani vevő, kezeljük egészséges gyanakvással.
  • Ha megtehetjük, érdeklődjünk ismerősi körünkben és a környezetünkben élő lovasoknál a majdani vevőről.
  • Lovaink azonosítóit, dokumentumait kezeljük bizalmasan, tartsuk elzárt helyen, másolatot csak nagyon indokolt esetben adjunk!


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés