keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Ardenni - Ardennesi - Belgian Ardennes
Ardenni - Ardennesi - Belgian Ardennes

A fajta az egyik legrégebbi hidegvérű a világon. Származását két helyszínre vezethetjük vissza. Franciaország - Ardennekbe és Belgium - Délkeleti részére. A fajta olyan régi, hogy ismert volt Julius Caesar idejében, aki erőszeretettel használta a fajtát a hadi eseményekben. A XIX. században két típusa alakult ki ennek a fajtának. Az egyik egy könnyebb, élénkebb igásló, a másik típusa viszont egy nehezebb igásló, mely ugyanakkor lassabb, de sokkal erősebb.

Később aztán a hadi eseményekről átváltották ezt a fajtát a mezőgazdaságra.

Egyébként az Ardenni fajta egyik típusát 1965 óta önálló fajtának is elfogadják, sőt, tekintik. Ez az Észak-Ardenni fajta. A sok keresztezéssel különböző vonalak alakultak ki. A fajta egyébként az Erdei lótípusból alakult ki, mely a méreteket adta és a testtömeget, ugyanakkor a tanulékony természetet adta.

Kemény fajta, mely nagyon tanulékony, erős, közel kezelhető. Főként a húsáért, és mezőgazdaságban való használatáért tenyésztik. Nehéz igásló. A fej arányos, egyenes, nyaka izmos, szemei nagyok, kiemelkedők. Háta széles, izmolt, ugyanakkor rövid, széles ágyékkal, dupla farral, széles mellkassal. Lábai erősek, jó csontozatú, hosszú és dús bokaszőrrel és farokkal.

Marmagassága körülbelül 157-160 cm, súlya 1 tonna körül van.A legjellegzetesebb színe a deres, pejderes, ugyanakkor előfordulhat sárga, fekete és pej színben is.

A fajta nagy szerepet játszott a Magyar hidegvérű kialakításában is.

Készítette: Jenna2

További képek a fajtáról:

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés