keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Arany Amerikai Hátasló - Golden American Saddlebred
Arany Amerikai Hátasló - Golden American Saddlebred

Hivatalosan a Golden Saddlebred színt az Amerikai Saddlebred Lovak Szövetségén keresztül vitte be egy ló, akit Pat Cleburne-nak hívtak, aki 1864-ben ellett meg. Az amerikai Palomino lótenyésztők először egy aranyszínű hátast jegyeztek be, aki Pot O' Gold volt, később Richardson's Pot O' Gold néven ismerjük. Ez a ló 1939-ben ellett meg és a ASHA tartotta nyilván.

Mit látunk egy Golden American Saddlebred-ben? Először is a felépítés. Gyönyörű alak, arányos fej. A fülek kicsik, élénkek. A nyak hosszú és jól ívelt, szabályos tiszta nyakszíjjal. A szem határozott, élénk és intelligens. Jó lejtős lapocka és kifejezett mar. A far hosszú és egy magasságban van a farokkal, ugyanakkor a csánk és hátsórész is jól izmolt. A hát rövid és erős. A hosszú lábak tiszták. Magassága általában 15-17 marok, súlya 1000-1200 font.

A Golden Saddlebred egész kinézetéhez kellett egy kis finomítás, szabályosság és erősség. Színe változatos tud lenni, krémszínű és a rézvörös szín között az összes árnyalatban előfordulhat. Azonban az ideális szín a meg nem fakult aranyéremhez hasonlít. A szemeknek barnának, vagy feketének kell lennie. Fehér foltok engedélyezettek a fejen és a lábakon, de máshol nem.

A Golden Saddlebred alkalmazkodó ló és könnyen idomítható. Néhány éve ideges természetűnek, tűokádónak mutatták be ezt a fajtát, de a Golden Saddlebred is csak olyan mint a többi ló. Minden lónak és lovasnak meg kell keresnie azt, ami neki a legmegfelelőbb. Az út akár a Golden Saddlebred is lehet, mert sok mindenre lehet alkalmazni.

Ezek a lovak például alkalmasak mutatványos lónak, élménylovaglásra és mint parádés lónak. Versenyekre lehet használni, munkára is be lehet fogni, minden az individuális lótól függ, vagyis a jellemétől és az alkalmazkodásától.

A porondon a Golden Saddlebred-ek alkalmasak az összes osztályra, öt járásmód (five-gaited), három járásmód (three-gaited), kocsizás, angol- vagy western lovaglás, parádé, western mutatványok, hajtás, trail, stb.

A Golden American Saddlebred fajtát az American Saddlebred Horse Association tartja nyilván.

Fordította: Jenna2

További képek a fajtáról:

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés