keresés a lovardák között


Mozgásterápia lóháton

Napjainkban egyre többen hódolnak a lovaglás élményének akár szabadidő eltöltéséről beszélünk, akár versenysportról. Egyre több lovarda nyílik hazánkban ahol kezdő lovasokkal dolgoznak a szakemberek és a szolgáltatások skálája is egyre szélesebb.  A lovaglás előtt aláíratunk egy nyilatkozatot a felelősség vállalásról, hiszen ez a mozgásforma nem balesetmenetes tevékenység, bármi megtörténhet. Azonban az egészségügyi állapotot soha nem kérdezi senki, gondoljuk a gyerekek nem betegek, nincs semmi bajuk, hiszen fiatalok még. 

Az urbanizáció, a számítógép használata, a tanulás, mint ülő életforma mind előhozza a civilizációs betegségeket a gyerekek, fiatal felnőttek mozgató-szervrendszerében. Sajnos már óvodás korban tapasztaljuk a helytelen életmód okozta tartási gyengeségeket és az iskolai ülő életforma még inkább előhozza a gerincproblémákat. A gyerekek gerince, mozgató szervrendszere egyre gyengébb és sokan nem testnevelésre járnak, hanem gyógytestnevelésre az iskolában.

   Lovas oktatás előtt javasolnám a gyerekek felnőttek gerincének egyszerű vizsgálatát, melyet bárki nagyon könnyen elvégezhet. Semmi mást nem kell tenni, csak megtekinteni a testtartást, előröl oldalról és hátulról, valamint előrehajolt helyzetben a gerinc helyzetét. Ehhez, ha lehet egy szűk pólót vegyenek fel a gyerekek, majd hajoljanak előre és ha a gerinc egyik vagy másik oldalán látunk egy úgynevezett púpot, akkor gerincferdüléssel állunk szembe. Ha nagyon domború a háti görbület álló helyzetben és a karokat nem tudja vállból teljesen kinyújtani a gyerek magas tartásba,  akkor egy kötött háttal állunk szembe, esetlegesen Scheuermann betegsége lehet lovasunknak. Súlyos oldalirányú gerincferdülés melynek a jele a háti vagy ágyéki púp,  szaknyelven 20 Cobb foknál nagyobb Scoliosis (oldalirányú gerincferdülés) esetén és Scheuermann kórképnél a lovaglás ellen-javalt,  hiszen a rázkódás, esés miatt a porckorongok károsodhatnak és később porckorongsérv alakulhat ki. Ilyen esetekben, de prevenciós jelleggel is lehet torna gyakorlatokat végezni lóháton, amely segíti a megfelelően erős törzsizomzat-fűző kialakítását és a tartási rendellenességek korrekcióját. 

 

A „Mozgásterápia lóháton” egy olyan speciális és komplex fejlesztési lehetőség, amelyet a prevencióban, gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt alkalmazhatunk. A ló ebben az esetben nem csak egy terápiás eszköz, hanem aktív résztvevő, akinek mozgása segítségével érhetjük el a kívánt terápiás hatást. A mozgásterápia lóháton terápiát, mint fejlesztési lehetőséget kizárólag szellemileg ép gyerekeknél és felnőtteknél alkalmazhatjuk.

A terápia szempontjából nagyon fontosak a megfelelő körülmények melyek a következők:
- Fizikailag és pszichésen felkészített megfelelően kiképzett terápiás ló, szinte a lovas tornánál alkalmazott voltizs lovak tudására van szükség, csak itt nem dolgozunk vágtamunkában a lovon.
- Testalkatilag is megfelelően kiválasztott ló szükséges.     
- Lovardai alapfeltételek, amelyeket nekünk kell megteremteni. Biztonságos körkarám, pálya.
- Szakmailag megfelelő képzettségű lovas oktató!

A terápia kulcsa a ló jótékony mozgása, melyet bárki megérezhet, ha ráül egy lóra.  A ló mozgása olyan szinusz hullámokat ír le, amelyek mozgásképe megegyeznek az ember járásképével. Ezek a három dimenzionális mozgásimpulzusok a ló hátsó lábairól indulnak ki és végigfutnak a ló gerincén, amihez a lovas medencéje alkalmazkodik. A lovas izomzata erre reagál, úgy mintha járna és ez elősegíti a reflexes felegyenesedést, amely a tartásért felelős izomzatot is aktiválja. Ez alatt végezzük a tartásjavító, egyensúlyt fejlesztő, koordinációt, figyelemkoncentrációt elősegítő gyakorlatsorokat a fokozatosság-, és az ízületvédelmi szabályoknak megfelelően. A gyakorlatokat végezhetjük szőrén, voltizs heveder segítségével vagy nyeregben.
   
Sok lovas- gyerektáborban arra törekednek, hogy a gyerek egy hét alatt jusson el valamilyen szintre lovaglás alkalmával, bár mindenki tudja, hogy évek kellenek a biztos ülés eléréséhez, a jó lovas tudás megszerzéséhez. Ha az általunk kidolgozott gyakorlatokat játékos formában alkalmazzuk, akkor az ülésbiztonság is fejlődik. A mi elveink alapján először szőrén lovaglás alkalmával kell a gerinc fiziológiás mozgásait kivitelezni sétalépésben és ügetésben, majd a nyerget később használjuk.

 Fontos még a lóval való kapcsolatteremtés, mely nélkül a lovas terápia lényegét veszti, hiszen  pszichésen és fizikailag is fejlődünk a lovaglás, a tornagyakorlatok végzése alatt. A lóval való erőszakmentes és természetes foglalkozást minden gyereknek és felnőttnek meg kell ismernie, ha ilyen foglalkozásban részesül, és bíznia kell a lovában, az oktatójában. A ló mozgása is más, ha szabadon és kényszer nélkül végzi a feladatát, ezért nálunk a ló nincs lekötve, nincs hátulról két szárral vezetve, hanem laza hosszú vezetőszáron, laza futószáron, később ügyesebb lovasok alatt szabadon ( a ló fején nincs semmilyen kötőfék) jelre, hangra mozog, ami elősegíti a természetes mozgását a lónak, lovasnak egyaránt. Még amit egy lovardában sem láttam, pedig alapvető dolog lenne, és akár tartunk mozgásterápiát lóháton, akár csak terepre visszük a vendégeinket lovagolni, felszállás előtt fontos lenne a talajon történő bemelegítés, az ízületek könnyed mobilizálása, átmozgatása. De ugyan úgy fontos a ló szabadon történő bemelegítése (nem futószár alatt, lekötött fejjel) a lovagoltatás előtt, és ló gerincének a kímélése is. Nem hiszem, hogy a ló a gerincén 60-80 kg súllyal jól bemelegíthető, hiszen ha rajtam van egy hátizsák én sem tudok úgy bemelegíteni, mondjuk futásnál, kocogásnál, mintha az nem lenne rajtam.

Minden lónak szüksége van még a játékra, a lovakkal, emberekkel való kapcsolat-teremtésre, ami pszichés feltöltődés számára. Figyeljük lovunk reakcióit is, nehogy egy fáradt, letargikus, pszichésen túlterhelt iskola ló váljon belőle, mert akkor nem tud életenergiát sugározni, és alkalmatlan lesz a Mozgásterápiás foglalkozások végzésére. Ezért javaslom, mivel egy ilyen terápiás kezelés alatt a ló is elfárad pszichésen, egy nap két foglakozásnál többet ne dolgozzunk lovunkkal, azt is délelőttre és délutánra eloszlatva és hetente 2-3 szabadnapot is adjunk számára. A terápiás lovat tereplovaglás alkalmával is lovagolja jól képzett lovas, mivel ez kikapcsolódás a lónak, lovasnak egyaránt.

   Összefoglalva, biztos mindenki ért a lovához, hiszen ez olyan, mint a gyereknevelés, amihez mindenki ért, akinek van gyereke és mindenki másképp csinálja, de valahogy működik. Nem célom megváltani a lovas világot, csak a gondolataimat és tapasztalataimat írtam le, mint hobbilovas.  Amihez viszont én értek az a mozgásterápia, hiszen 16 éve gyógytornász a szakmám és a pedagógia, mert a másik szakmám ez, valamint a gyerekekhez, akikkel 10 éve dolgozom. A lovaimhoz is értek a magam módján, és én is folyamatosan tanulok tőlük, fejlődök és nem utolsó sorban élvezem ezt a közös munkát, amiből sok energiát nyerek.
  
Bízom benne, hogy aki elolvasta ezt a cikket az egy kicsit másképp néz arra a gyerekre, aki nem tudja kihúzni magát lóháton és ezt nem azért teszi, mert nem akarja, hanem azért mert van más problémája, amin esetleg a módszerünk alkalmazásával a lovas oktató is tud segíteni.

Budapest, 2009. június 4.

                                   Üdvözlettel mindenkinek egészséges gerincet kívánok a lovagláshoz:


    Donátné Forgács Boglárka
Dipl. gyógytornász, szakvizsgázott gyógytestnevelő pedagógus
Vitamintorna programalkotója, Mozgásterápia lóháton program oktatója
www.vitamintorna.hu 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés