Kiskunfélegyházi sikerek a lótenyésztő szakmában

Kiskunfélegyházi sikerek a lótenyésztő szakmában

2009. április 14-17-ig ismét megrendezték a Lótenyésztő Szakma Kiváló Tanulója országos Versenyt, amelynek az idén a Fáy András Mezőgazdasági, Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium adott otthont Pécelen.

A megmérettetésre 10 szakképző iskola (Csorna, Győr, Bábolna, Kiskunhalas, Székesfehérvár, Kaposvár, Kenderes, Kőszeg, Kiskunfélegyháza, Pécel) 17 végzős diákját nevezte. A szakmunkásvizsgához hasonlóan három részből állt a verseny. A 100 pontos írásbeli az idén az ellésről, lóápolásról, a patkóról és az adózásról tartalmazott kérdéseket. A gyakorlati feladatok – az alapfokú díjhajtó és díjlovagló program bemutatásán túl – a ló előkészítése szállításhoz, klinikai alapértékek felvétele és a nyeregtípusok felismerése voltak. A szóbeli fordulón minden tanulónak a ló rossz szokásairól, a speciális ápolási feladatokról, az istállóról és az Európai Unió állatvédelmi és állategészségügyi előírásairól kellett beszélni.

Az összetett versenyben az I. helyet Hardon Daniella (88,96 százalék), a II. helyezést Fekete Nándor (87,94 százalék) szerezte meg. Mindketten a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolájának és Szakiskolájának tanulói. Felkészítő tanáraik: Pelyva Imre és Rózsa Pál, valamint a diákok felkészülését segítette dr. Kovács Zoltán állatorvos és a Fülöp Hajtó- és Lovasiskola (Hetényegyháza). A III. helyezett a péceli Hagyárossy Dóra Zsuzsanna (84,51 százalék) lett. Felkészítő tanárai: Sváb Mihályné és Szakolyi András.

Harmadik alkalommal került megrendezésre az Országos projektvetélkedő, melynek döntőjét Hungexpo 25. pavilonjában tartották. A vetélkedőt az Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, a Szakiskola Fejlesztési Programban résztvevő iskolák 9-10. osztályos tanulói számára írta ki. (2009-ben 59 szakiskola 369 csapata, összesen 1476 tanuló és 369 mentortanár vett részt rajta.) Az idén az iskola, illetve a választott szakma népszerűsítése volt a feladat, amelyet a zsűri szerint legjobban a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája ; Unikornis csapata oldotta meg. (Csapattagok: Kovács Tamás , Kőrösi Balázs, Németh Richárd, Turupuli Alex; felkészítő tanár: Rózsa Pál.)

A csapat egy látványos, interaktív, multimédiás eszközöket alkalmazó prezentáció segítségével az általuk készített reklámterméket felhasználva mutatta be a lótenyésztő szakmát, illetve az iskolát.

Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.02.

Hozzászólások