keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Párosan szép póni lét
Valaha csak Angliában éltek pónilovak, napjainkra világszerte elterjedtek. Míg régen elsősorban igavonó képességüket hasznosították, ma kedves megjelenésük, különlegességük, igénytelenségük, szilárd ellenálló képességük miatt népszerűek.

Szerepük az ember természetbe menekülésében, a szabad idő hasznos eltöltésében, a gyereklovaglásban, és egyes betegségek terápiájában egyre nagyobb. Milyen jó lenne, ha a gyerekeket a számítógép előtti székről mi is valamelyik hátasra tudnánk ültetni!

Nem minden kisméretű ló póni

A fajtacsoport 122 centiméter marmagasság alatti egyedei a pónik, az ennél nagyobbak (148 centiméter marmagasságig) a kislovak. Ezeken kívül vannak még miniatűr lovak, melyek a nemes lófajták kisebb változatai. A tizenéves gyermekek lovas hobbijához és sportjához a 135-145 centiméter magas kislovak a legalkalmasabbak. Az ennél is fiatalabbak lóhoz szoktatásához legmegfelelőbb, nemcsak mérete (89-105 cm), hanem abszolút jóindulata miatt is, a shetland póni.

Nálunk is egyre több a hátas póni, ezek különböző pónifajták arab vagy angol telivérrel, esetleg félvérekkel keresztezett származékai.

A pónik tartásában a legtöbb hibát szeretetből követed el

Küllemük miatt feltételezheted, hogy még a széltől is óvni kell őket, s mivel a gyermekeknek szinte játszótársai, a legjobb falatokat érdemlik. Pedig éppen az ellenkezője igaz. Természetszerű, ridegtartásban érzik magukat a legjobban, rá sem hederítenek hidegre, szélre, esőre. Ám a nagy meleg őket is megviseli, ezért nyáron árnyékot adó fészerre van szükségük.

A póniló tartásának legideálisabb terepe a karámfával, deszkával, dróthuzallal körülkerített legelő. Fontos, hogy ne legyen egyedül, ezért a kezdő pónitartók legalább két állatot szerezzenek be. Társ nélkül unatkozik, esetleg káros szokásokat vehet fel, sőt agresszívvé is válhat.

Welsh póni - Fotó: Novotni PéterA fű a póni legtermészetesebb takarmánya, mely tápanyagszükségletét teljesen fedezheti. Mégis gyakran kell kiegészítés is, ezért jó, ha a legelőn széna- vagy szalmatároló állványokat helyezel el. Abrakot csak csikó korában, vemhesség és szoptatás idején igényel, legjobb neki a zab. A kukoricát nagyon szereti, de besokalhat belőle. Fontos, hogy mindig legyen friss, tíz fok körüli ivóvize. Legelő hiányában elfogadható a fészerrel ellátott, minél nagyobb kifutó is, de talaja ne poros legyen. Gyakran istállóba kényszerül, pedig ez számára a legrosszabb megoldás. Ha már így alakul, az istálló egyszerű, jól szellőztethető, világos, száraz alommal ellátott legyen.

Óvakodj a végletektől: azért, mert pici a ló, nem jó neki a szűk bunker, nem biztosít neki elég mozgásteret a ház előtti kert, de palotát se építs pusztán kivagyiságból! Istállózó tartásnál természetesen alapvető dolog az állatok jártatása.

A gyermekek baleseteinek megelőzésére néhány jó tanács

Az állathoz mindig hangjelzéssel közelíts. Nem szabad hirtelen lehajolni mellette. A gazda jelenléte nélkül ne menj oda hozzá. Kantár, vagy kötőfék nélkül az állatot nem szabad vezetni, vezetéskor a ló vállmagasságában állj, és a zabla alatt legfeljebb 15-20 centiméter hosszú száron vezesd. Az állatok között ne vakmerősködj, de magatartásod legyen határozott. Bánj velük nyugodtan, türelmesen!

Forrás: Dr. Böő István, Szabad Föld 2007
Frissítve: 2012.01.24
Címkék: póni, kisló, lótartás, takarmányozás
Frissítve: 2015.11.23.


KapcsoLÓdó cikkek:


Lófajták »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés