keresés a lovardák között


A magyar nép több területen is gazdagította Európa és a világ lovas életét.
Az ősmagyarok kiismerhetetlen lovas harcmodora előtt az egész világ fejet hajtott, és félelemmel csodálta lovon használt fegyvereit: az íjat, a szablyát, a fokost és a gerelyt.
Az ősi lovasíjászaton alapuló harcművészetet Kassai Lajos révén az egész világ ismeri.
A könnyűlovas fegyvernem évezredes tradíciójában gyökerezik a messze földön híres és világszerte elterjedt magyar történelmi lovasság, a huszárság (18. század). Virtuóz harcmodoruk és szellemiségük máig fogalom. Velük a világ átvette az ősi tiszafüredi nyeregből kifejlesztett katonai nyerget, kantárt és szívesen vásárolta a magyar huszárlovat is.
A Hortobágy nemzeti értékünk, kulturális örökségünk része. A hagyományos magyar puszta jellegzetes alakjai a csikósok. Virtuóz mutatványuk a lóhátról irányított Puszta ötös, de mára már a tizenkét lóból álló puszta-fogat világrekordját is megdöntötték. A csikósok jellegzetes felszerelése a karikás ostor és a heveder nélküli nyereg, a patrac.
Kocsit a világon először, a 13-14. században Magyarországon készítettek, a Bécs-Budapest útvonalon fekvő Kocs nevű kis faluban, ahonnan elterjedt az egész világon, és számos idegen nyelvben megtartotta eredetére utaló elnevezését. A könnyű, gyors magyar kocsi forradalmasította Európa közlekedését.
A magyar szügyhám és fogathajtási stílusunk előnye ma világszerte elismert. Az 1800-as évek végén, a századfordulón a magyar jukker volt a világ leggyorsabb hintóslova. Az orosz cár, a német császár, a holland király magyar jukker fogattal közlekedett.
A magyarok a világ legeredményesebb fogathajtó versenyzői. Eddig összesen nyolc egyéni és öt csapat-világbajnoki címmel rendelkeznek.
Gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós munkája nyomán kialakult versenylótenyésztésünk kiemelkedő egyedeit, az angol Derbyt nyerő Kisbért, a verhetetlen Kincsemet és a bábolnai tenyésztésű Imperiált az egész világ ismeri és elismeri. Hagyományos állami méneseink és a magyar tenyésztésű lófajták szintén öregbítik az ország hírnevét.
Gróf Széchenyi Dénes és Kégl Károly a modern díjugratás elveit a modern lovassport atyjaként ismert olasz Caprillit megelőzően írta le.
A magyar lovas szakemberek tudását a 20. Században is elismerték. A II. világháború után közismerten nagy szerepet játszottak az Egyesült Államok lovassportjának fejlesztésében. Közülük is kiemelkedik Némethy Bertalan, aki az USA ugrólovasait a háttérből a világ élvonalába emelte, kivívta a világ legjobb lovasedzője címet, és korszerűsítette a díjugratást.
Szintén kiemelkedő szakember volt Endrődy Ágoston, aki Angliában, Badmintonban, a military sport központjában telepedett le, és vált a military szakág meghatározó alakjává. Az 1950-es években írt szakkönyve ma is a military alapkönyvének számít szerte a világban.
A magyarok ló iránti szeretetét és szoros kötődését bizonyítja a lóval kapcsolatos szókincsének egyedülálló gazdagsága. Csupán a lovak színére háromszáz különböző szavunk van.


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés