keresés a lovardák közöttlovasterápiaLovastorna: gyógyító sport
Hippoterápia és lovas akrobatika

A voltizsálás, azaz a mozgó lóra fel-, illetve róla leugrás lélegzetelállító mutatványa népi hagyományainkban gyakran megjelenik. A lovastorna mint sportág egyre népszerűbb, de a gimnasztikai gyakorlatok és a ló, mint élő gyógyászati segédeszköz kombinációja a gyógytestvnevelésben, gyógytornában is megkezdte térhódítását.
 
„Lovas nemzet a magyar”
…tartja a mondás. Ki ne emlékezne történelmünk azon időszakára, mikor mindenki rettegett a magyar lovasoktól, akik vágta közben megfordultak a ló hátán és így küldtek nyílzáport az ellenségre. A lovasakrobatika tehát hosszú múltra tekinthet vissza Magyarországon.
A sportág alapfeltétele a nyugodt és jól kiképzett lovastorna-ló. Első lépésben ki kell alakulnia a feltétlen és kölcsönös bizalomnak lovasban és lóban egyaránt. A lónak is van mit tanulnia, hiszen nem megszokott számára, hogy mindenféle akrobatikus mutatványokat végez lovasa; sőt gyakran több ember súlyát is tartania kell egyszerre.

A szakemberek szerint a lovastorna a többi lovas szakághoz (díjugratás, díjlovaglás, galopp) is remek előképzettséget ad. Gyakorlását kisiskolás korban el lehet kezdeni, nyolc-tíz évesen már versenyezhetnek is a gyerekek. Az alapgyakorlatok: felugrás, alapülés, zászló, olló, állás és lengés. Ezeket egy 15 méteres átmérőjű körön, futószáron vezetett egyenletes iramban vágtázó lovon végzik, és minden versenyen kötelező őket bemutatni. A bemutató része még az úgynevezett kűr, amely egy előre megkoreografált, zenére előadott gyakorlatsor.

A sportágban rendeznek csapat- és egyéni összecsapásokat is. A csapatversenyeken a kűrben két-három gyerek is van egyszerre egy lovon. A sportág különlegessége, hogy a gyakorlat aktív résztvevője az edző is, hiszen ő az, aki a kör közepén áll és a futószár, valamint egy hosszú ostor segítségével irányítja a lovat. Fontos tehát, hogy ló, edző és versenyző(k) teljes összhangban legyen(ek) egymással.

A lovastornát mint sportágat a Nemzetközi Lovasszövetség is elismeri. A Kerepesi úti Nemzeti Lovardában a Caprilli Lovas Klub és a Budapesti Lovas Klub rendelkezik lovastorna-szakosztállyal. Magyarországon még talán kevesen űzik ezt a sportot, de a számok azt mutatják: egyre népszerűbb; nemzetközi eredményeket is tud már felmutatni a műfaj.

Gyógylovaglás, hippoterápialovasterápia
Kevesen sejtik azonban, hogy a lovastorna nem csak cirkuszba illő mutatványok végrehajtását jelenti, hanem hatékonyan felhasználható gyógyászati célokra is. A gyógylovaglás még idegenül cseng a magyar nyelvben, pedi
 g a Budapesti Lovas Klub lovastorna-szakosztálya már évek óta résztvevője egy nemzetközi kísérleti programnak. A gyógylovaglás módszere Svájcból indult el, még a 60-as években. Felhasználható egyes mozgásszervi, ortopédiai megbetegedések javításában (pl. hanyagtartás, végtagfejlődési rendellenességek, gerincferdülés, csípőficam), eredményes továbbá a koordinációs- és egyensúlyzavarok, izombetegségek vagy a sclerosis multiplex esetében is. Ez a gyógyászati forma a hippoterápia nevet kapta, a görög hippo=ló szóból. A hippoterápia során a páciens passzívan veszi fel a ló mozgását, miközben a ló futószáron vezetve lépésben megy. A cél az egyenes testtartás kialakítása, az izületi mozgékonyság javítása, az izomzat erősítése. Kíválóan felhasználható még a gyógylovaglás gyógypedagógiai célokra is. Pszichés betegségek, kommunikációs, viselkedési és tanulási problémák, szellemi fogyatékosság és autizmus esetén javasolják a szakemberek.
A Magyar Lovas Szövetség tagegyesületei, ahol van lovastorna szakosztály:
- Budapesti Honvéd Sport Egyesület, Lovas Szakosztály, Széplaki Pál (1026 Budapest, Hidász. u. 2., 3762-721)
- Budapesti Lovas Klub, Somlay Tamás (1087 Budapest, Kerepesi u. 7., 3135-210)
- Caprilli Lovas Club, Dr. Bartha László (1087 Budapest, Kerepesi u. 7.)
- Epona SE Hortobágy, Zilahy István (4071 Hortobágy, Pf. 11., 52/369-020, 30/689-913)
- Integrál Lovasklub Kft., Magyar Tamás (9022 Győr, Közép u. 18., 96/414-920)
- Kecskeméti Lovas Club, Magyar Zsuzsa (6000 Kecskemét, Mathiász J. u. 3., 76/709-908)
- Pécsi Lovasklub, Szapper Imre (7601 Pécs, Üszögpuszta, 72/310-311, 72/436-289)
- Sóskúti Lovassport Klub, Litauszky Ferenc (2038 Sóskút, Bajcsy-Zsilinszky u. 61., 23/348-479, 23/348-406)
- Szentesi Kinizsi TE Lovasszakosztály, Szécsényi Péter (6600 Szentes, Gaál István u. 25., 63/313-687)
- Szilvásváradi MEDOSZ Sportkör, Dallos Andor (3348 Szilvásvárad, Egri út 16., 36/355-155, 36/355-133)
- Zrínyi Lovasclub, Kiss János (7400 Kaposvár, Liszt F. u. 29., 30/2161-389)

 2001-11-27 Marcsa Barbara
Forrás: mozduljvelunk.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés