Csikók a Dióspusztai ménesben: így nevelkednek a jövő bajnokai

A Lovasok.hu csapata hétfőn a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon induló fejlesztések kapcsán Dióspusztára is ellátogatott, ahol azt is megnézhettük, hogyan nevelkednek azok a telivér csikók, akiket később majd a versenypályán láthatunk.

Fotó: Schuch Lili

A dióspusztai ménest 1912-ben Jaross Sándor alapította, aki telivérménes alapítása céljából vásárolta meg ezt az Esterházy-birtokhoz tartozó területet. Ekkor még működött a tatai tréningtelep, s Dióspuszta a bécs-budapesti út mellett feküdt, közel a kisbéri angol telivér méneshez, ahol kitűnő mének álltak a magántenyésztők kancáinak rendelkezésére.

A dióspusztai ménes napjainkban is a telivértenyésztés egyik magyarországi központjának tekinthető. 200 fölötti lóállományával Magyarország legnagyobb tenyészete, fedezőmén állományuk az országban az egyik legjelentősebb. 2014 februárja óta Overdose is itt fedez.

A ménes feladata a hazánkban őshonos kancacsaládok és értékes vonalak fenntartása, tenyésztése és utódaik kipróbálása, versenyeztetése. Minden évben kerülnek lovaik versenypályára, ahonnan kiemelkedő eredményekkel öregbítik a ménes hírnevét. A magas lólétszám és az azonos feltételek miatt a ménes nagyon alkalmas, mind a kancák mind a mének ivadékainak versenyben elért teljesítményeinek vizsgálatára.

A ménes területe jelenleg több mint 300 hektár, a csikós és vemhes kancákat, az üresen álló kancákat, valamint az éves csikókat is több hektáros karámokban legeltetik, a mének homokos kifutókba járnak ki.

Jelenleg a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. Dióspusztai Angol Telivér Ménese a magyar lóversenyzés fontos része. A 2005-ös, 2006-os és 2007-es tenyésztési rangsorban az első helyen állt, megelőzte még a külföldi tenyésztésű lovakat is. A hazai pályán futó lovak közül a dióspusztai lovak nyerik a legtöbb díjat.

2014.03.28. Forrás: tatailovas.hu, babolnamenes.hu
Fotó: Schuch Lili, Canva
Frissítve: 2022.08.11.


KapcsoLÓdó cikkek:

Overdose nagyszerűen érzi magát Dióspusztán >>

Ménesbemutató: Dióspuszta >>

 

Hozzászólások