Így láttátok Ti a Lovasok.hu szilvásváradi kirándulását

Nemcsak a hóhelyzet tette különlegessé a Lovasok.hu április 22-i kirándulását. A busznyi lelkes lovas csapat velünk fogatozott és velünk ámult a csodálatos lipicai törzsmének, kancák és csikók láttán. Venczel Zsolt lovas fotós pedig megörökítette a felejthetetlen pillanatokat.

Borús időben derűs csapat indult útnak a Lovasok.hu legutóbbi egynapos kirándulásán. A Bécsi Spanyol Lovasiskola után most a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság volt porondon. Már az utazás is lipicaiakra hangolódva telt: dr. Pataki Balázs lipicai tenyésztésvezető előadása alatt röpült az idő.

A törzsmén-istállóhoz így már egy magabiztos kis csapat érkezett, akik szakértő szemmel vizslatták a felvezetett törzsmén minden mozdulatát. De hogy a szemlélődők testközelből is megismerhessék a lipicai egyedülállóan akciós, ruganyos mozgását, hét lipicai fogat gördült elő. Hiszen nincs is annál stílusosabb, mint lipicai fogatokon bejárni a ménesudvart, ahol kocsimúzeum és A bükk fehér sziklái című rövidfilm várta a kíváncsi szemeket.

Ezt a kulturális élménycsokrot a legelő ménes közelsége fokozta, ahol a Lovasok.hu-s résztvevőktől karnyújtásnyira legelésző kancákról azt is megtudhattuk, hogy ők azok, akik munkájukkal aktívan részt vesznek a ménesgazdaság életében.

A jókedvűen legelő lipicai ménes látványa a csapat étvágyát is meghozta, így a fogatok már indultak is tovább a vadregényes tájon át a Villa Negra Vendégházhoz.

Ebéd után már a nap is kisütött s kíváncsian nézte, ahogyan a kirándulók a fogatokkal bevették a szilvásváradi Archeoparkot is, ahol megtanultak követ pattintani és íjjal tüzet gyújtani. A napot egy kis helyi séta zárta a Református Kerektemplom és a néprajzi és helytörténeti múzeumot magában foglaló Orbán-ház megtekintésével.

De beszéljenek helyettük azok a lovasok, akik velünk tartottak Szilvásváradra:

“Jól éreztem magamat. Sajnálom, hogy a programot meg kellett változtatni az időjárás miatt. Nagyon tetszett a kirándulás. A kocsis segítőkész volt, a felkért szakértők előadása összeszedett és hasznos volt.”

“Mivel számomra a ló “prioritást” élvez ez a nap nagyon tartalmas volt. Várom a következő kirándulást.”

“Sok információt nyújtott, mind a lótenyésztésről, mind a Szilvásvárad körüli helyről.”

“Nagyon tetszett. Mind az istállólátogatás, mind a fogatozás nagyon jó volt. Felkészültek voltak az utazás során információt adtak.”

“Nagyon tetszett. Sok jó program volt. Megtudtam több mindent a lipicai lovakról. Jó volt a csapat.”

“Nagyon tetszett, hatalmas élményt nyújtott.”

“Ismételni kell ezeket az utakat!”

“Tökéletes szervezés, profi kísérők”

“Jól szervezett, rugalmas program. Érdekes szakmai programok, remek kísérők. Józsi bácsi is szuper volt! Pataki Balázsékkal bármikor szívesen megyünk újra. Legyen még ilyen, más ménesekbe is!”

“Fantasztikus! Szuper! Gratulálni tudok a csapatnak!”

2017.05.05. Horváth Annamária, Lovasok.hu
Fotók: Venczel Zsolt

Hozzászólások