Lógyógyász világtalálkozó Budapesten

WEVA 2013: Budapesten találkoznak a világ vezető lógyógyászai

Október 3. és 5. között Budapest ad otthont a Lógyógyász Állatorvosok Világszövetsége (WEVA) 13. Világkongresszusának, amelyet a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete és a Magyar Állatorvosok Világszervezete együttesen szervez.

A kongresszusra mintegy 500 látogatót és előadót várnak a rendezők. A program leginkább egy lógyógyászati világkörüli úthoz hasonlítható: Szó lesz például az osztrák haflingi és nori lovakról, az indiai munkalovak betegségeiről és a kapcsolódó állatjóléti kérdésekről, az új-zélandi farmokon előforduló légzőszervi problémákról, az ausztrál versenylovak gyógyszeres kezeléséről és teljesítményéről de a norvég lovak parazitás fertőzöttségéről is.

Számos előadás foglalkozik majd a belgyógyászat, sebészet, szemészet, parazitológia, szaporodásbiológia, neurológia, anesztézia, genetika, képalkotó diagnosztika, fogászat, illetve alternatív gyógyászat aktuális kérdéseivel, újdonságiaval, híreivel. A rendezvény egy szakmai kiállítással is kiegészül, ahol minden jelentős műszer-, illetve gyógyszergyártó cég megjelenik.

De hogy ne csak a szakmáról szóljon ez a három nap, a látogatók a magyar lovaskultúrába és gasztronómiába is belekóstolhatnak péntek este a Lázár Lovasparkban.

A rendezvény előkészítésén olyan lógyógyász állatorvosok dolgoztak az elmúlt két évben, akiknek a nevét szinte minden lovas és lótartó ismeri:

  • dr. Makra Zita, Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének elnöke, az üllői Nagyállat Klinika munkatársa
  • dr. Bába András lógyógyász specialista
  • dr. Kurucz János lógyógyász specialista
  • dr. Kutasi Orsolya, az üllői Nagyállat Klinika munkatársa

2013.09.18. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Weva2013Budapest.com, Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete

Lógyógyász világtalálkozó Budapesten

A WEVA kongresszus a világ lógyógyász állatorvosai számára az egyik legnevesebb és mindenki által ismert rendezvény. Büszkék lehetünk, hogy 2013-ban Magyarország adhatott otthont az eseménynek. A kétévente megrendezésre kerülő világkongresszus előző helyszíne India volt, a következő állomás pedig Mexikó lesz.

A konferenciát a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete (MLGYÁE) és a Magyar Állatorvosok Világszervezete (MÁVSZ) együtt rendezte, és megelőzte egy közös rendezésű kisebb regionális WEVA kongresszus 2010-ben Debrecenben.

Az idei háromnapos rendezvény előtt egy gyakorlati bemutatókkal tarkított lószemészeti továbbképzés zajlott a Szent István Egyetem Lógyógyászati Tanszékén, Üllőn, ahol huszonöt résztvevő kiscsoportos gyakorlat keretében sajátíthatta el a szemészeti diagnosztika legfontosabb lépéseit két világhírű lószemész, az amerikai Ann Dwyer, és a svájci Bernhard Spiess segítségével.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a WEVA megnyitóján (Fotó: Pelsőczy Csaba)

A Budapesti Kongresszusi Központban zajló rendezvényt Dr. Ravi Reddy, a WEVA elnöke és Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitották meg.

A megnyitó után került átadásra a Merial Applied Equine Research Award, amit a lógyógyászat területén végzett kiemelkedő jelentőségű kutatási tevékenységért ítélnek oda, és adnak át hagyományosan a WEVA kongresszusok megnyitóin. A Merial kitüntetését és a vele járó tekintélyes pénzdíjat ezúttal az atipikus izombetegség, más néven legelői izombetegség terén végzett úttörő kutatásai elismeréseként Dominique-Marie Votion kapta meg. Az atipikus, vagy legelői izombetegség az izomsejtek szétesésével járó, az esetek többségében halálos betegség.

A program három napon keresztül, három párhuzamos szekcióban folyt, angol és magyar szinkrontolmácsolás mellett.

A kongresszusra összesen 494 lógyógyász állatorvos érkezett 48 országból az összes kontinensről, illetve 45 meghívott előadó szerepelt, akik összesen 90 előadást tartottak. 113 kiállított poszter és 39 kiselőadás került bemutatásra.

Az előadók a világ minden tájáról érkeztek, kiváló egyetemek, illetve praxisok munkatársai, akik a lógyógyászat legfrissebb híreit osztották meg hallgatóikkal. A legnépszerűbb témakörök a kólika és légúti sebészet, belgyógyászat, szaporodásbiológia, sántaságvizsgálat, fájdalomcsillapítás, doppingvizsgálat voltak. Az utolsó nap délutánján a színpadra bevezetett lovon demonstrált végtag ultrahangvizsgálat aratta az egyik legnagyobb sikert.

A lovon demonstrált végtag ultrahangvizsgálat előkészületei (Fotó: dr. Bába András)

Az előadók között számos hazai (Sótonyi Péter dékán, Farkas Róbert, Makra Zita, Kutasi Orsolya) és magyar, de külhonban dolgozó lógyógyász állatorvos (Nagy Annamária, Veres-Nyéki Kata, Bakos Zoltán – Anglia, Nógrádi Nóra – Dubai, Tóth Tamás – Svédország, és a Svájcból hazatérő Bodó Gábor) szerepelt. A kongresszus mellett sikeres szakmai kiállítás is zajlott közel húsz cég részvételével.

2013.10.17. Dr. Makra Zita, MLGYÁE elnök

Fotó: dr. Bába András

Hozzászólások