Ez lenne a lóverseny jövője?

Futurisztikus tréningpálya épül versenylovak számára Angliában. A lovak egy 1500 méter hosszú fedett, négyévszakos pályán 6-12 fős csoportokban edzhetnek majd sínen futó egységekbe fogva. Munkájukat számítógép kontrollálja majd.

Mehmet Kurt, a rendszer feltalálója és kifejlesztője a lóverseny elkötelezett híve, hazájában, Törökországban elismert tenyésztő és versenyló futtató, lovai Török Derby-t is nyertek már.

Amikor azt tapasztalta, hogy tréningbe fogott fiatal lovai gyakran megsérülnek, mert a tréner, vagy a lovas túl sokat követelt tőlük, azt látta, hogy a fiatal ló hátán kuporgó, a szárakat durván használó lovas sem feltétlenül tesz jót a ló karrierjének, elkezdett egy olyan megoldást keresni, amivel kiküszöbölheti az emberi hibákat és megalkotta ezt a futurisztikus szabadtéri ló-futópadot.

A Kurtsystems moduljaiba befogott lovak hosszú száron dolgozhatnak, a hátukon viselt súly modulonként állítható. A kezelő személyzet akár a modulokkal utazva, akár a vezérlőből egy monitoron is figyelheti a lovakat és bármikor leállíthatja a munkát. A lovak pulzusát és légzését a rendszer folyamatosan figyeli.

A Kurtsystemsben nem csak versenylovakat, de tevéket is lehet edzeni, de emellett sérült lovak rehabilitációjában is jó szolgálatot tehet. A rendszer prototípusa Isztambul mellett működik.

Kurt 20 millió dollárt (közel öt milliárd forintot) költött a rendszer kifejlesztésére, és további, közel 4 milliárd forintot költ majd a rendszer felépítésére angliai versenyistállójában, a Kingwood Studnál, melynek 2011 óta tulajdonosa. Utóbbi fejlesztés már meg is kapta az építési engedélyt, hamarosan megkezdődhet majd az építkezés.

Mehmet Kurt meggyőződése, hogy a rendszer forradalmasíthatja a versenylovak edzését, illetve hogy hatalmas előrelépés a lovak jóléte tekintetében. A hazájában működő rendszer révén már eredményekről is beszámolhat. Azt figyelték meg, hogy a Kurtsystemsben kontrollált edzésmunkával felkészített lovak erősebb mozgatószervrendszerrel rendelkeznek, így a későbbiekben jobban bírják a normál tréninget.

A fejlesztő hisz abban, hogy az eredmények a legkonzervatívabb trénereket és versenyló futtatókat is meggyőzik majd. Egy támogatója máris van, mégpedig Monty Roberts, aki úgy nyilatkozott, hogy látja a rendszerben rejlő potenciált.

2014.10.17. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: DailyMail, Foró: Kurtsystems

Hozzászólások