Hároméves díjlovas? – Avagy: mikor üljön lóra a gyerek?

2013 novemberében egy hároméves angol kisfiú volt a média sztárja, aki a híradások szerint rangos díjlovagló versenyt nyert. Ennek kapcsán kérdeztük a Magyar Lovas Terápiás Szövetség gyógytornászait és lovasoktatóit, hogy segítséget nyújthassunk azon kisgyerekes szülőknek, akik szeretnék csemetéikkel minél hamarabb megszerettetni a lovakat és a lovaglást.

Hároméves kisfiú ír lovastörténelmet

Harry Edwards-Brady még óvodába sem jár, de már rangos díjlovaglóversenyt nyert. Idén tanult csak meg lovagolni, de már kvalifikálta magát az Év Lovasa show-ra.

A brit kisfiú két pónit irányított a versenyen, mindkettő továbbjutott vele, első produkciójára a Royal Norfolk bírái több ezer néző előtt 50 pontból 48-at adtak. A tehetséges lovasnak ez volt élete első versenye.

Az már most bizonyos, hogy Harry minden idők legfiatalabb versenylovasa, de az első bemutatott produkciója alapján eséllyel indul Birminghamben az NEC Arenában rendezendő országos bajnokságon.

A fiatal bajnokjelölt arra a kérdésre, hogy mit szeret a legjobban, azt válaszolta: „traktort vezetni, ujjal festeni és a fagyit”.

Minden szülő számára fontos és felelősségteljes döntés, hogy mikor kezdjen sportolni gyermeke, illetve hogy egyáltalán milyen sportot válasszon. Harry története leginkább arra hívta fel a figyelmünket, hogy milyen sok kérdést kell tisztázni a gyermekek lovagoltatásával kapcsolatban.

A Magyar Lovas Terápiás Szövetség, gyógytornászok és lovasoktatók véleményét egyaránt kikértük ahhoz, hogy segítséget nyújthassunk azon kisgyerekes szülőknek, akik szeretnék csemetéikkel minél hamarabb megszerettetni a lovakat és a lovaglást.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy tisztázzuk, mit is takar az a „rangos díjlovaglóverseny”, ahol a „kisfiú két pónit irányított” és amelyet megnyert. Nos, kedves olvasó, ha lelki szemeid előtt egy, a négyszögben önállóan programot, vagy zenés kűrt lovagló ifjú díjlovas képe jelent volna meg, sajnos tévedsz. Harry egy vezetőszáras versenyszámot nyert meg, ahol egy felnőtt lovas vezeti a gyereket pónin, és a gyerek ülését pontozzák. Ez történhet a három alap jármódban, de akár kis akadályokon is átkelhetnek.

Most pedig következzen a Lovasok.hu által megkérdezett szakértők véleménye:

Bozori Gabriella – gyógypedagógus-lovasterapeuta:

„Tényleg nagyon jópofa a cikk és nagyon aranyos a kisgyerek és a ló is. Véleményem szerint azonban egy hároméves kisgyermeknek még sem az egyensúlya, sem a mozgáskoordinációja, sem a saját teste feletti kontroll szintje, sem a testtudatossága, sem a cselekvés tervezési szintje nem teszi lehetővé, hogy önállóan egy igazi „díjlovas programot” vagy lovas programot bemutasson. A képeket látva azt természetesen el tudom képzelni, hogy vannak rendkívül jól és magasan képzett lovak, melyeknek a vérmérséklete is alkalmas arra, hogy kisgyerekek lovagoljanak rajtuk. Ennek ellenére azonban úgy gondolom, hogy ezek a lovak szinte automatán teljesítik a feladatukat és csekély jelentősége van a hátán ülő kb. 15 kg-os lovasnak, akinek a lába még a nyeregszárny alá sem ér le. Vajon így milyen csizma- vagy testsúlysegítségeket tud adni a lónak?

Ettől függetlenül nagyon jó dolognak tartom azt, ha a gyerekek minél korábbi életkorban kapcsolatba kerülnek a lovakkal, megismerkednek, megbarátkoznak velük.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány ajánlása szerint a három évnél fiatalabb gyerekeknek méretük miatt sem javasoljuk a lovasterápiát, hiszen a legkisebb méretű póni lovak jelentős része is olyan széles hátú, hogy a kis gyerekeknek óriási terpeszben kell ülniük rajtuk. Fiatal korban a csípőízületnek nem tesz jót az ilyen irányú esetleges túlterhelés. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy alkalmanként egy kis gyereket nem lehet néha lóra tenni, de különbséget kell tennünk e között, és a rendszeres lovaglás között.”

Györgypál Zoltánné – hippoterapeuta:

„Szerintem az, ha felültetik néha a gyermeket a ló hátára, nem jár semmiféle ártalommal, kivéve a ló természetéből adódó veszélyt. A ló menekülő állat és a legnyugodtabb, legjobban képzett ló is megijedhet valamitől és akkor a gyermek veszélybe kerülhet. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy felelősséget tud-e vállalni a lóért és a gyermekért.

Igazából szabály nincs arra, hogy mikor kell, vagy lehet a gyerekeket lóra ültetni. Lovagolni tanítani viszont csak akkor lehet, ha valakinek az idegrendszere „megérett” arra, hogy külön tudja mozgatni a kezeit, lábait, fejét, törzsét. Ez kb. 8-14 éves kor körül alakul ki. Időpontja nagyban függ az adottságoktól, tehetségtől és a mozgásos előélettől.

A kisgyermekek ösztönösen lovagolnak, egész máshogy kell őket oktatni, mint az idősebbeket. Tapasztalatom az, hogy nagyon sok apró, 3-6 éves kisgyerek „lóőrült” és nyaggatják szüleiket, hogy lovagolhassanak. Nekik a lovastornát tudom ajánlani. Hamar sikerélményhez lehet juttatni a kis lovasokat és miközben örömmel ülnek az imádott lovacska hátán, a sok ügyességi feladattal fejleszthetjük egyensúlyukat, koordinációjukat, testsémájukat. Nem véletlenül használjuk a lovastornát a lovasterápiában is.  A foglalkozások során megtanulják a lovakat ápolni, szerszámozni, begyakorolják a lovak körüli teendőket, szabályokat és hozzászoknak a ló mozgásához. Ha a gyermekek kitartanak a lovaglás mellett, és elérik azt a kort, amikor már igazán tanulhatnak lovagolni, ezek az ismeretek már adottak lesznek, így könnyebb lesz a tanulás is.

Sajnos azt is gyakran tapasztalom, hogy a kicsik nagy lovon akarnak lovagolni és a szülők is ezt szorgalmazzák. Ezzel gyermekeik életét veszélyeztetik! A lovagláshoz gyakran erő is kell, a segítségek adásához el kell érni a ló bizonyos testrészeit, hogy hajtani, irányítani tudják azt.  A lovasításnak is vannak szabályai: kis gyereknek kis ló (lovastornához is), nagy gyereknek, felnőttnek nagy ló. Ha a kisgyermek sokat lovagol nagy lovon, a csípőízülete károsodhat.

Összességében mindig tudnunk kell, azt, hogy miért ültetünk kisgyereket lóra, hogy ehhez milyen ló a legmegfelelőbb, és milyen a gyermek életkorának megfelelő oktatási módszertan. A 3-6 éves korosztály nagyon fogékony a lovakra, számukra a heti egyszeri 15-20 perces lovastorna foglalkozás és a lovak körüli teendők megtanulása abszolút kielégítő és még nem megterhelő feladat. Ennél kisebb gyermeket, ha lóra ültetünk, az csak alkalmankénti és rövid idejű legyen, és törekedjünk a maximális biztonságra.”

A folytatásban lovasoktatók fejtik ki véleményüket a témában

2013.11.04. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2014.12.22. Fotó: Haga Zsuzsa
Frissítve: 2022.08.02.
2017.03.27.

Hozzászólások