Szilágyi-Somos Evelin, pirográfus

„Téged csak a lovak érdekelnek!” – Ugye, ismerős mondat Nektek is?

Rengetegszer hallottam. Amikor kirándultunk, nyaraltunk, végig az iskolában, vagy amikor a főiskolára jártam, mikor munkát kerestem, mikor témát kerestem, mikor rajzoltam…

„Szélesítsd a látóköröd…

Hm… Olyan kifogyhatatlan téma a ló, annyi csoda van bennük, olyan sokoldalú szimbólumok és annyi mindent lehet tanulni tőlük, hogy egy élet kevés a megismerésükhöz.

Mindenkinek van egy története. Az enyém az, hogy 4-5 éves lehettem, mikor a budapesti állatkertben egy fekete tarka póni hátára ültettek. A fényképet elsodorta az azóta eltelt sok év pakolása, költözése, azonban nem kopott sem az emlék, sem az akkor ott kezdődött rajongásom a lovak iránt.

Középiskolában alkalmazott (sokszorosító) grafikusként érettségiztem, majd a Berzsenyi Dániel Főiskolán, rajztanár és kommunikáció (újságíró) szakon végeztem. A füzeteim és vizsgatételeim rendre lovakkal voltak telefirkálva, még a szakdolgozatomat is a „Lovak, mint szimbólum, a XIX. és XX. századi magyar festészetben” címmel írtam. A diploma megszerzése után a Cavallo Lovasmagazinnál dolgoztam, mint újságíró és karikaturista abban a sajnos rövid időszakban, míg Magyarországon kapható volt. Majd pár év szakvégzettségemben tett bolyongás után úgy döntöttem, hogy tanári diplomám ellenére inkább lovász leszek, ezért autóba ültem és Ausztriában próbáltam szerencsét. Így kerültem a Dry Dust Ranch western istállóba Halbturnba. 3,5 év után ottani munkámnak saját lovammal történt balesetem vetett véget. Hosszú volt a rehabilitáció, ezért kerestem magam helyett egy megbízható kollégát, én pedig más utakon kezdtem járni.

Ettől a pillanattól kezdve viszont úgy éreztem, hogy hiába vannak saját lovaink is itthon, ennél többet szeretnék visszaadni nekik abból, amit egész életemben kaptam ezektől a csodálatos állatoktól. Szeretek írni, ezért a hirtelen jött gondolataimat, ha van a kezem ügyében papír és toll, akkor leírom. Így volt ez akkor is, míg azon gondolkodtam, hogy mit is lehetne kezdeni a lószeretetemmel, addig megtelt az előttem fekvő papír pálcika pacikkal.

Lovak a művészetem

Nem kimondottan róluk, de művészeti videókat nézegettem a Youtube-on, mikor rátaláltam a pirográfiára. A művészi faégetés technikája épp akkora szerelem lett, mint a lovakhoz fűzött rajongásom. Imádom a természetet, hobbilovasként a túráim is erdőkön-mezőkön át vezettek, ezért az emlékeket örökre a fába égetni igazán közel áll a szívemhez.

Nem csak munkáimban vagyok lovas, hanem márkám is mutatja a szoros kapcsolatot velük. A Mag Mel a kelták Életfa köré képzelt hitvilágának egy része volt, az inspiráció és kreativitás helyeként. Keresztnevem az Evelin, kelta eredetű név. Ez az ősi nép hosszú időn át együtt élt a mi magyar őseinkkel a Kárpát-medencében és mindketten lovas nomádokként vonultak be a történelembe. Így találtam rá a ló, a fa és a művészet egy közös pontjára, ami igazán engem is szimbolizál. A logóm sem lehet így más, mint a misztikus és varázslatos lény, a Pegazus.

Magamból kiindulva tudom, hogy az igazi lovas ember szívében is az. Ezért a nyergesen kívül otthonában is szereti magát lovas témájú dolgokkal, képekkel, dísztárgyakkal körülvenni. Büszke arra, hogy amerre megy, biztosan tudják, hogy neki van valamilyen köze a lovakhoz. Akár az öltözködéséből, akár az autóra ragasztott matricából. Munkáim ezért nem csak falra akasztható, természetes formájú, vagy díszesen mart szélű fára alkotott pirográfiákból állnak, hanem mindenből, amire lovas motívumot lehet égetni. Lehet az mécsestartó, kulcstartó, fali kulcsakasztó, fadoboz, szobai hőmérő, kabátfogas, hűtőmágnes, íjtartó, házszámtábla, falióra, lónévtábla, asztali- vagy akár karácsonyfadísz.

Alkotásaim fénykép vagy elképzelés alapján mind szabad kézzel, egy égetőtoll segítségével, hagyományos alkotói technikával és több órás munkával készülnek az egyszerű mintáktól a fotórealista portrékig. A képek témája lehetsz te, egy szeretted, a lovad, egy jól elkapott pillanat, bármi, aminek egy különleges örök emléket szeretnél állítani. Munkáim nem csak és kizárólag lovakat ábrázolnak, de mindig visszakanyarodok hozzájuk. Ha neked is ennyire fontos és szívmelengető érzés magadat mindenhol körülvenni velük és a természet egy darabjával, akkor nekem nincs nagyobb örömöm, minthogy segítségedre legyek ebben.

Szilágyi-Somos Evelin, pirográfus
Mag Mel Handcraft
www.magmel.huTelefon: 0620/5576088
E-mail: magmelart@gmail.com

A Lovasok.hu Kártya tulajdonosoknak állandó kedvezmények munkáimból! 😊

Hozzászólások