A muraközi ló ismerete, felhasználása

Lovas témában írod a szakdolgozatodat? Éppen egy lovas tanulmányon dolgozol? Küldd el nekünk is a kész tanulmányt, hogy még több lovashoz eljussanak a gondolataid! Simon Réka  a szakdolgozatához, egy kérdőív kitöltésében kérte a Lovasok.hu segítségét, hogy minél pontosabb képet kapjon a muraközi ló megítéléséről. Most a kész munkát olvashatjátok, ami rendkívül informatívra és érdekesre sikerült. Fogadjátok szeretettel Simon Réka írásást:

Az elmúlt hónapok során alapos végzett kutatásom célja, a a muraközi ló ismeretének és használhatóságával szemben támasztott igényeinek vizsgálata volt. A kérdőívet 350-en töltötték ki, mely valóságos képet adhat arról, hogy a magyar lovas társadalom hogyan viszonyul ehhez a lótípushoz, mekkora igény van arra, hogy a kissé elfeledett muraközi ismét fajtává váljon. Emellett a felhasználhatóságot is vizsgáltam, melyből tanulva célzott tenyésztést lehet folytatni. Az alábbi felmérést a jelenleg még kevés hiteles adat és szakmai leírás adott okot, mely tágításához igyekszem munkámmal hozzájárulni. E lótípus fajtarekonstrukciós program révén ismételten lehetőséget kapott a megújulásra, mely hiánypótló lenne a mai lovasok igényei alapján. Elengedhetetlennek tartom, hogy a lovas társadalom pontos információk birtokába juthasson a muraközi lóval kapcsolatban.
Kérdőívemet, melyet a muraközi ló ismeretéről, felhasználásáról készítettem 350 ember töltötte ki, közülük a legfiatalabb 13 éves, a legidősebb hozzászóló 82 éves; akik mindannyian hallottak már az említett lóról, többek között lovas szakoldalakon, ismerős ajánlása által, állattenyésztői szaklapokból, lovas szakirodalmakból, az Őrségi Nemzeti Parkban, a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület Facebook oldalán, lovardákból, lovas edzőktől, lovas tanulmányaik során. A kitöltők között 49 muraközi lótulajdonos is található, akik szakmai hozzászólásaikkal segítették a felmérést.
A válaszadók nagy részének a muraközi lóról egy kisebb, de erős, zömök, hidegvérű ló jut az eszébe, akit nyugodt, nagy munkabírású szívós lóként jellemeznek, mely leírás teljességgel megállja a helyét a tenyésztők szerint is. Meglepően tapasztaltam, hogy a következő kérdésre, mely úgy szólt: „Mely magyar lófajtát tartja az Ön számára a legideálisabbnak? Kérem, indokolja meg miért!”, sokan a muraközi lovat írták az előbb említett pozitív tulajdonságai miatt, így a lenti listán a harmadik helyre került. Megjegyzem, egyelőre nem tekinthető külön fajtának, viszont az igényfelmérés eredménye szerint mindenképp ott a helye a következő rangsorban. A kérdőívre válaszolók által leginkább kedvelt magyar lófajták a következőek:
A 350 kitöltő számára leginkább a kiegyensúlyozott idegrendszer, a megbízhatóság, a kiváló munkakészség, a kiszámíthatóság, a nagy teherbírás, a kisigényűség és a küllem az, amely tulajdonságokat egy muraközi vásárlása esetén szem előtt tartana. Mivel a kérdésre adott válaszokat ki lehetett egészíteni saját szempontokkal is, így több olyan választ is született, melyet a potenciális vásárlók fogalmaztak meg, többek között a kényelmes mozgása, gyors tanulékonysága, alacsony marmagassága, szívóssága, jóindulata, szervezeti szilárdsága, jó lábszerkezete és masszív felépítése miatt tartják előnyösnek ezt a lótípust. Ezen tulajdonságok valóban vonzóbbá teszik a muraközit és a tenyésztése során is érdemes hangsúlyt fektetni ezen jellemzőkre, hiszen az igényeket épp a leendő tartók írták le.
Arra a kérdésemre, hogy „Mire hasznosítja/hasznosítaná muraközi lovát?” legtöbben a hobby szintű lovaglást jelölték meg, mely az alacsonyabb termete és a kényelmes mozgása miatt ideális felhasználása a muraközinek. Külleme és izomzata okán népszerű lenne vadászati/ erdészeti munkára, lovasfogatozásra, túralovaglásra is. A különböző terápiás foglalkozásokon a nyugodt kiegyensúlyozott idegrendszere és megbízhatósága kerülne előtérbe.
Az alábbi ábrán jól látható a válaszok eloszlása a kitöltők részéről:
A kérdőívre válaszolók 73 %-a szerint nagy szükség van a muraközi ló rekonstruálására, 21 %-a nem tudta eldönteni, mennyire lényeges ez a kezdeményezés, valamint a kitöltők 6%-a úgy véli, hogy teljességgel szükségtelen ez a tevékenység. A következő kérdésből („Ön hogy látja, van igény a lótartók, lótenyésztők körében a muraközi lóra? Kérem, fejtse ki pár szóban ezzel kapcsolatos gondolatait.”) kiderül, hogy miért gondolták így. Néhány beérkezett választ szeretnék idézni, melyben talán mindenki megtalálja a maga igazságát:
„Szerintem szép jövője lehet a fajtának ha egy stabil idegrendszerű, megbízható és sokrétű hobbylónak tudják alkalmazni a fajtát. Ehhez sokat kell népszerűsíteni is és marketingelni őket.”
„Igen, főleg igen komoly marketing ami szükséges véleményem szerint. A fennálló ménesekben el kell fogadtatni azt a tényt, hogy amit látnak az emberek azt fogják is szeretni. Talán az egyetlen pozitív dolog ami történt a fajtával kapcsolatban az elmúlt időszakban, hogy Hollywood felkarolta (Szépség és a szörnyeteg) és nagyon sok rajzfilmben a kender sörényes nehéz ló ami megjelenik. Azonban ez az átfogó, minden tájegységen megjelenő tartásához igen kevés. Gyermek versenyek, fiatal lovasok szükségesek, valamint a felhasználás népszerűsítése, lásd hucul.”
„Egy szűk réteg a lovasok közül nagyon érdeklődik a muraközi fajta iránt, de sokan még nem ismerik. Ha szélesebb körben tesz szert ismertségre, jó tulajdonságai miatt egyre többen fogják használni, tenyészteni.”
„Csak akkor lesz rá igény, ha a tenyésztő egyesület megtalálja azt a hasznosítási irányt ami a mai kor emberének is elfogadható! Ehhez kiváló marketing munka, és akár új sportág meghonosítása is szükséges.”
„Én úgy gondolom, hogy egyre kevésbé. A gépesítés miatt egyre kevesebb igény van a lóra, mint munkaeszközre és emiatt már nem sokan vesznek muraközit. Vidéken pedig úgy veszem észre, hogy nem a rendezett papíros, tisztavérű lovakat keresik. Erdészetekről nem tudok nyilatkozni, de elképzelhetőnek tartom, hogy a mai napig igénylik az ilyen fajtájú lovakat, hiszen sok helyen a gépek sem tudnak közlekedni megfelelően.”
„Úgy gondolom, hogy sajnálatos módon nem igazán van igény rá. A lovassport elkorcsosulása miatt ma már inkább az olyan lovakra van igény, ami nem csak hogy a sokmilliós árkategória, hanem a munkabírása közel sem hasonlítható egy muraköziéhez.”

Ezen vélemények és a további 344 egyöntetűen arra világított rá, hogy a muraközi lóra van igény! A kereslet megvan rá, a kínálatot kell fejleszteni, tökéletesíteni. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a fent említett lovassport átalakulása és a melegvérű lovak iránt lévő megnövekedett igény miatt nehezebben találnak olyan tenyésztőt a programban résztvevők, aki elköteleződik a muraközi iránt. Legtöbben a lótípust körülvevő marketing fejlesztését javasolják, mely jó kiindulópont lenne a szakmai rendezvények, bemutatók mellett a muraközi népszerűsítésére, hiszen az emberek azt tudják megkedvelni, amit meg is ismernek. A kérdőív alapján nem teljesen ismeretlen a lovas társadalomnak ez a lótípus, hasznosítaná és népszerűsítené ezt az újratenyésztett fajtát. A fajtarekonstrukciót megalapozók és a programban közreműködő tenyésztőknek köszönhetően egy olyan fajta van újraéledőben, mely új színt vihet a lovas életbe, egy „univerzális” lóval.

2021.02.15.
Simon Réka
Fotó: vasiertektar.hu

Hozzászólások