Amit a Morgan Horse-ról tudni érdemes

Nem hallott még a Morgan lovakról? Itt az ideje, ugyanis vétek volna figyelmen kívül hagyni ezeket a csupaszív, család barát állatokat. A Morgan okos, intelligens, érzékeny, nyugodt vérmérsékletű, nagy teherbírású, kitartó, és még tovább sorolhatnék sok-sok pozitív tulajdonságot. A fentebb említett jelzők általában csak úgy hemzsegnek például egy eladó ló hirdetése alatt, de ez most tényleg nem ámítás. Morgan Horse tulajdonosnak lenni, igazi kiváltság.

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egy Justin Morgan nevű, lótenyésztéssel foglalkozó fiatalember, akit megajándékozott a sors egy csikóval, Figure-vel. A ló megállt a növésben 142 centinél, ám ezt meghazudtolta erejével, kitartásával, és munkabíró képességével. Figure kemény fizikai munkát végzett, kocsit húzott, földeken dolgozott, és mindeközben egészsége nem hagyott kívánnivalót maga után. A pej mén szépségére, és együttműködő jellemére a lakosok felfigyeltek, és elcsábították különböző ügyességi, gyorsasági, és erőt próbáló versenyekre, amit gazdájával sorra megnyertek.

Egyre népszerűbb fedezőménné vált, immáron nem csak Vermontban és környékén, hanem az egész USA-ban. Figure 1789-től 1821-ig élt, és szerencsénkre nagyszerű tulajdonságaiból fiai, többek között Sherman, Bulrush és Woodbury osztozkodtak. Justin Morgan és Figure ezzel megalapozta Amerika első lófajtáját, a Morgan Horse-t.

A fenti legenda óta hosszú idő eltelt, és azóta a Morgan lovak népszerűsége kiterjedt az egész világra. A mai lovak kevés mértékben különböznek hajdani őseiktől. Külső jegyeiket tekintve, marmagasságuk 145-160 cm. Marja kifejezett, mellkasa mély, szabad, térölelő mozgás jellemzi. Háta rövid, széles és jól izmolt. Színe leggyakrabban sárga, pej vagy fekete, de más színek is megengedettek.

A Morgan lovakat kedvező belső tulajdonságaik végett sokoldalúan lehet hasznosítani. Láthattuk már őket díj-, illetve ugróversenyeken is, western pályán, túralóként, a fogatsportban is jeleskednek, illetve terápiás lóként is egyaránt megállják a helyüket.

Itt és most

2016-ban megszületett az első magyarországi Morgan horse csikó, Pascha Casimir. Pascha a Bellandor Lovasközpontban látta meg a napvilágot, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a fajta meghonosítására.

A lovasközpontban több Morgan horse él, így ha megjött a kedvünk ehhez a nagyszerű fajtához, itt még több információ birtokába kerülhetünk. Továbbá a ShannonVale Morgans lovasklub is a fajta népszerűsítésén dolgozik. Budapest közelében, a festői környezetben helyezkedik el a ShannonVale, ahová idéntől a táborozni vágyókat is várják, ahol ebből a rendkívüli a fajtából nem lesz hiány.

A Morgan Horse egy igazi „ideál”, érdemes megtapasztalni lenyűgöző természetüket. Napjainkban erre már hazánkban is lehetőség van, és minden bizonnyal ez még csak a kezdet….

2019.08.17. Ráskai-Kiss Orsolya, Lovasok.hu LOLA program
Források: lovasok.hu, shannonvalemorgans.com
Képek forrása: https://www.bigstockphoto.com

Hozzászólások