keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Lótrágyánál melegednek a finnek
Lótrágyával fűtenék a finn otthonokat - környezetvédelem, újrahasznosítás, alternatív megoldások és függetlenedés az importtól skandináv módra.

A finn kormány egyik célja, hogy a következő évtizedekben az ország leálljon a szénhasználattal és felére csökkentse az importolaj-fogyasztását, ezért a kormány alternatív megoldásokat keres az energiaszükséglet kielégítésére.

Egy finn energiavállalat már hozzá is látott egy, lótrágya és faalapú hulladék vegyítésével kifejlesztett bio-tüzelőanyag teszteléséhez. A cég szerint három ló éves tárgyatermelése elegendő lehet egy családi otthon egész éves fűtéséhez. A Finnországban élő nagyjából 77 ezer ló tehát több mint 20 ezer otthonban biztosíthatná a meleget. 

A finn ötletgazdák szerint a lótrágya megújuló energiaforrásként való használata az istállók számára is könnyebbséget jelentene, hiszen egyre nagyobb problémát jelent arrafelé a trágya kezelése. Az olyan földeken ugyanis tilos a használata, amelyek vízi utakkal vannak összeköttetésben, és a gazdák 2016-tól a szeméttelepekre sem szállíthatják majd el a keletkező trágyát.

A lócitrom a jövő biznisze?

Nem a finn fűtési projekt az első kezdeményezés a lótrágya mezőgazdaságon kívüli felhasználására. Egy 2014 végén indult startup csomagküldő cégnek, a ShitExpress-nek működésének első hónapjában 10.120 USD-t (több mint 2.7 millió forint) hozott a lótrágya. 

ShitExpress által kínált internetes lótrágyaküldés minden apró részletében megfelel a világhálón szocializálódott generációk igényeinek: a megrendelők teljesen anonim módon vehetik igénybe a szolgáltatást, a csomagolást személyre szabhatják, sőt, üdvözlőlapot is készíthetnek a díszdobozos lócitrom mellé. A küldemény ára 16 dollár, ezért az összegért a világ bármely pontjára lehet kérni a kiszállítást.

Te kipróbálnád a finnek lótrágya alapú fűtési megoldását?

2015.06.16. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MTICikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés