keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Gelderlander
Gelderlander

ÖSSZEFOGLALÁS
A Gelderlander egy holland tartománynak volt egy hagyományos kiváló lófajtája. A tartomány adta a kiváló fajtának a nevet, amely az elmúlt században alakult ki. A Gelderlander egy széles körű fajtakeresztezés eredménye, melyben főként régi helyi fajták keveredtek bele - jelentős mértékben a Fríz - és számos importált fajták, beleértve a Telivért, a Hackney-t, az Oldenburgit, a Kelet-Frízt és az Anglo-Norman fajtákat. Eredetileg a Gelderlander lovat könnyű mezőgazdasági munkákban használták és kocsilónak, ahol igen elegánsan mutatott. Mostanában inkább lovaglásra

 használják, nagyszerű ugróképességgel rendelkezik - erről különösen ismert.

FIZIKAI (TESTI) LEÍRÁS
A Gelderlandi változatos genetikai örökséggel rendelkezik, melyek szemmel láthatóak a megjelenésében. Habár melegvérű, az orr gyakran konvex (római) és a fej egyszerű. A nyak közepes hosszúságú és a hát inkább hosszú. A farok egészen magas tűzésű. Ennek a fajtának jó válla, mély hátulja és tiszta lábai vannak. 15.2 és 16 marok közötti a magassága. A legjellemzőbb színei a sárga/pej és a szürke, gyakran előfordul fehér folt a lábakon vagy/és a fejen.

EREDET
A Gelderlandi fajta, Holland tartományáról kapta nevét. Keresztezésekből származó fajta, többek között Holland Fríz, Német Kelet-Fríz, Telivér, Hackney és Anglo-Norman lovak keresztezésével alakult ki.

ÉRDEKESSÉGEK
A Gelderlandi egy eredményes példája a figyelmes keresztezéseknek a különböző típusú fajtákból egy új, kiváló fajta kialakítására. Tanulékony, együttműködő temperamentumú, amely leginkább a Fríz hatása. Kiváló ugróképességű, melyet a Telivértől örökölhetett. A Gelderlandi röviden egy ritka példa arra, hogy kombinációkból egy kiváló fajtát alakítsanak ki.

HATÁSOK
1. Oldenburgi 2. Anglo-Norman 3. Kelet-Fríz 4. Holland-Fríz 5. Hackney 6. Telivér

Fordította: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Gelderlander

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés