keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Cheju
Cheju

A Cheju Koreából, Cheju provinicából származik. Lovagló, és könnyű igáslónak használják, 11 marok magas. A Cheju póni már a prehisztorikus idők óta létezik, habár erről nincsen megerősítés. A Korya dinasztia idején (1276-1376) mongolok uralkodtak Chejuban és ők hozták be a szigetre a lovakat. Egy felvétel mutatja, hogy itt 160 lovat neveltek, melyeket Mongóliából Chejuba hoztak és nemesítésre használták őket a hazai pónikhoz. Azóta a lovak száma Chejuban emelkedett és exportálták Koreába és Kínába. A hazai pónikat ugyancsak keresztezték Mongol és néhány egzotikus fajtával.

A Koryo és Choson dinasztiák ideje alatt Chejunak volt egy major lovas ivadék övezete és 25 százaléka a szigetnek farmos háztartásban levőek voltak, ahol a lovakat tenyésztették. Egy időben Chejuban mintegy 20. 000 hazai póni volt, de ez a szám csökkent a gépesített farmok végett, és számuk 1989-re 2500 lett. A fajta súlyosan veszélybe került, a kipusztulás ténye állt fent. Védett lett, 1987-ben a koreai kormányzás nemzeti kinccsé dezignált 357 Cheju pónit.

A Cheju póninál kiemelkedő a szívósság, és a keménység, különös tekintettel a kicsi méretre. A pónik túlélik a nagyon zord telet mesterséges védelem nélkül és magas az ellenállóképességük a betegségekre és a tetülégyre nézve. A kanca csikó pontosan 20 vagy annál több évig is elél. A Cheju pónik képesek elhúzni 230 fontot is.

Túlnyomórészt sárga, pej és fekete színben található, néha szürke, vagy pinto. Ennek a póninak szeretetre méltó alakú feje van, erős profillal, nagy szemekkel és kicsi fülekkel.

Az állkapocs mély, hegyes és kicsi orral. A nyak rövid és igen izmos; a hát rövid és erős; a far finoman lejtős, de a farok korrektül magasan illesztett; a váll gyakran teljesen egyenes. A Cheju Arab és Mongol hatást mutat.

Populáció státus: Ritka.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Cheju

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés