keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Cayuse Indián Póni - Cayuse Indian Pony
Cayuse Indián Póni - Cayuse Indian Pony

Áttekintés
Az északi származású Cayuse Indian Pony egy kevéssé ismert fajta a az amerikai történelem "Vadnyugat" korszakából. Habár a telepesek minden lovat, amit az indiánoknál láttal "Cayuse Pony"-nak hívtak, az észak-nyugati származású cayuse Pony egy különálló fajta, amely az 1800-as évekből származik. A testi felépítése és származásának háttere kapcsolódik a Mustang-éhoz, a Spanish Barb-éhoz és más vadlovakéhoz.

Fizikai leírás
Kicsi és zömök, a Cayuse Indian Pony-nak magas a marja és szokatlanul hosszú a harmadik lábközépcsontja. Összegezve az egyedien lejtős csüdje, ad neki töredezett járást. Minden lovas (különösen a gyerekek) könnyen kiülik és igen élvezetes lovaglásban lesz részük.

Eredet
A fajta eredete kétes és nehéz nyomon követni. Általánosan elfogadott tény, hogy a Cayuse Indian Pony a francia és normann lovaktól származnak, amelyeket az 1600-as években vittek be Kanadába. A legtöbb ilyen "francia" lovak Percheron fajtájúak, amelyeket a kanadaiak a hazai lovaik "fejlesztésére" használtak. A Percheron jó választásnak bizonyult, hiszen az egyik olyan igás-ló, amely könnyen és sokáig tudott ügetni.

Évekkel később a kanadai franciák a lovaikat a ma-amerikai területre vitték.

Feljegyezték, hogy a franciák lovakat adtak el St. Louis-ban Pawnee Indiánoknak, akik aztán tovább vitték őket nyugatra. Végül az indiánok együtt tenyésztették az erős francia lovaikat a könnyebb Spanish Barb-okkal, hogy olyan lófajtát hozzanak létre amely nemcsak gyors de kitartó is.

Az 1800-as évekre a Cayuse Indian Pony egy külön fajtává vált. Az északnyugaton a lótenyésztésükről ismert Cayuse Indiánok tovább tenyésztették a fajtát, figyelve a francia ló-Spanish Barb rokonság óvására. Mivel a francia ló adottsága, hogy továbbadja a hajlamát, hogy igen gazdagon foltos legyen, a Cayuse Indiánok nagyon színes lovakat tenyészthetek. Tény, hogy az Appaloosa, a Paint és a Pinto fajtákra mindre hatással volt a Cayuse Indian Pony.

Érdekességek
Frederic Remington, aki a vadnyugatról készült művészi abrázolásairól híres, sok vázlatot készített vadlovakról, akiket az 1800-as évek végén talált. A Cayuse Indian Pony-t így írta le: "Általában aranyderes színű, vitathatatlanul gyönyörű". Remington azt írta, hogy az alanya igen izmos volt.

A fajtára hatással volt más fajták
1. Percheron, 2. Spanish Barbs

Fordította: Tyr

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés