keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Jön az e-lovaskocsi

Elektromos lovaskocsik könnyítik meg a munkalovak életét

Egy svájci kutatóintézet nemrég mutatta be az e-lovaskocsi prototípusát, amely egy igény szerint bekapcsolható elektromotorral támogatja a lovak húzóerejét.

Hisszük vagy sem, a munkalovak visszatérnek mindennapjainkba. Főleg Franciaországban és Svájcban láthatjuk, hogy a szemétszállításban, a zöld területek művelésében, a turizmusban és az iskolai személyszállításban is dolgoznak lovak– nem csupán a növekvő benzinárak miatt. A lovak mindenki szereti, hiszen munkájuk praktikus, ökológiailag értékes és zajmentes.

Főleg a franciák mutatnak érdeklődést a munkalovak hasznosítására: már több mint 120 község használ lovakat a közfeladatok ellátásában. Azonban a lovak alkalmazásának lehetőségei korlátozottak: az emberek többsége mindössze egy lóval szeretne dolgozni, ami korlátozott húzóerőt jelent. Ezen a ponton lép be a képbe a svájci intézet találmánya: az első e-lovaskocsit, ami a lovakat nehezebb munkavégzés esetén segíti. Így nem csak a napi munkaidejüket hosszabbítják meg, hanem nagyobb területeket tudnak lefedni.

Az e-lovaskocsi méri az állat húzóerejét és szükség esetén bekapcsolja a motort - így megkönnyítve a ló munkáját nehéz terepen vagy lejtőn felfelé. Augusztusban mutatták be először a nyilvánosságnak az elektromos lovaskocsit és azóta folynak a tesztek. Például Avenches óvárosában is ezzel az innovatív lovaskocsival gyűjtik össze a szemetet. Az első eredmények ígéretesnek bizonyultak.

Deák Anette, Lovasok.hu
Forrás: www.news.ch
2012.12.12.


KapcsoLÓdó cikkek:


Vissza a jövőbe »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés