keresés a lovardák között


Frankie Dettori búcsút int

18 év után áll odébb a talján fenomén

Az egyetemes galopptörténelem egyik legsikeresebb együttműködésének végét jelentették be október 21-én, vasárnap koradélután. Az ismert és közkedvelt olasz zsoké majd két évtized után távozik a világ egyik legnagyobb versenyistállójától, a Godolphin csapatától.


Még királykékben, de már a jövőt kémlelve

A december 15-én 42. születésnapját ünneplő lovas jövőre szabadúszóként folytatja. Távozása egyértelműen Mickael Barzalona és Silvetre de Sousa év eleji szerződtetésére vezethető vissza. A királykék gárdánál addig tejhatalmat élvező zsokénak hirtelenjében osztozkodnia kellett az új csapattagokkal, ez pedig kimondva, kimondatlanul jókora feszültséget szült a csapaton belül.

Főleg a rendkívüli tehetséggel megáldott Barzalona-val gyűlt meg a baja. Mint ismert, az ifjú francia csillag és a rutinos olasz emlékezetes csatát vívott júniusban a hosszú távú Ascot Gold Cup finisében.
A Dettori által vezérelt Colour Vision, és a Barzalona lovagolta Opinion Poll szinte egymáshoz tapadt a Group 1-es viadal utolsó méterein. A lökdösődéssel tarkított küzdelemből végül Dettori jött ki győztesen, de a futamot követően mindkét zsokét meghallgatásra „invitálta” az ascot-i pálya versenyintézősége.


Dettori és Barzalona emlékezetes csatája Ascot-ban


Sokan a szakítás egyik előjeleként értelmezték azt is, amikor Dettori egy összecsapás erejéig „átpártolt” az ír mamutistállóhoz, azaz a Ballydoyle-hoz. A nagy riválisnál az Angol és Ír Derby győztes Camelot lovaglásra kérték fel. A szuperfavorittal végül csak hetedik helyen ért célba a 4 millió € összdíjazású Prix de l’Arc de Triomphe futamában, de a történetünk szempontjából az eredmény, aligha játszott lényeges szerepet. „Frankieboy” mentségére szóljon (ha kell őt egyáltalán védeni), arcpirító, hogy egy ekkora merítési lehetőséggel rendelkező istálló, mint amilyen a Godolphin, egy lovat sem tudott csatasorba állítani az európai csúcsfutamban…


Minden „baj” forrása az ifjú Barzalona


Így ünnepelt Dettori Ascot-ban


Camelot nyergében

„Fantasztikus társulás volt a miénk. Rengeteg nagy sikert értünk el közösen.” – kommentálta Dettori távozását Simon Crisford, a csapat menedzsere, majd így folytatta: „Frankie-nek új kihívásokra van szüksége, így ez az egyetlen járható út a jövőre nézve. Szép napokat töltöttünk együtt, ami nem jelenti azt, hogy a továbbiakban ne dolgoznánk vele szívesen. Szabadúszóként is alkalmazni fogjuk, ha úgy hozza a szituáció.”


Jár a puszi a Sejknek

„18 gyönyörű évet töltöttem itt.” – mondja már Dettori.

„A Godolpin-nak óriási része volt abban, amit a karrierem során elértem. Szeretettel gondolok vissza minden náluk töltött percre, de úgy érzem eljött a váltás ideje. Megváltozott a helyzetem az istállón belül, s nekem új kihívások kellenek. Sejk Mohammed
(a Godolphin csapat tulajdonosa – a szerk.) csodáltra méltó főnök. Akkor is hitt bennem, amikor fiatal zsoké voltam. Örökké hálás leszek neki mindazért, amit értem és a családomért tett.”

2012.10.23. Alpári Gergő, Lovasok.hu
Fotók: Getty Images, PA, Inpho, Zimbio
Címkék: Frankie Dettori, Godolphin,
Mickael Barzalona, Silvetre de Sousa,
Ascot Gold Cup, Camelot, Ballydoyle

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés