keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


A díjugratás, díjlovaglás, fogathajtás hazai hírei

Díjugratás

EYCUP European Youngster Cup:
Nagyszerűen szerepelt a magyar díjugrató utánpótlás

A Salzburg melletti Lamprechtshausenben 14 nemzet lovasai rekord mennyiségű, 460 lóval mérték össze tudásukat az utánpótlás korosztály legmagasabb szintű kategóriájában a május 24. és 28. között megrendezett nemzetközi díjugrató versenyen. A verseny korrekt, de sokszor igazán nehéz pályáit az osztrák Franz Madl tervezte.
A gyermekek csapatversenyében a házigazdák mögött végzett a Hollé Sára - Castilio, Kovács Roland - Timpex Apoleon, Weinhardt Virág - Bognár Jen Cor, ifj. Lázár Zoltán - Afrodité összeállítású magyar kvartett. A korosztály 40 indulós nagydíjában hat lovas lovagolt az összevetésben, ahol Weinhardt Virág és Hollé Sára a dobogó második és harmadik fokára állhatott fel, míg ifj. Lázár Zoltán is a helyezettek között zárt.

A képek kattintással nagyíthatóak!


balról jobbra: Sohajda Júlia, Burucs Borbála, Biharvári Attila, Szabó Gábor és Sándor Balázs (utánpótlás szövetségi kapitány)


balról jobbra: Sándor Balázs (utánpótlás szövetségi kapitány), Burucs Borbála, Sohajda Júlia, Szabó Gábor


lamprechtshauseni pálya

Az ifjúsági lovasok kvalifikációs számában rekord számú induló, 152 lovas állt starthoz. A Nemzetek Díjában svájci győzelem született, a magyar csapat: Bagyánszky Gabriella - Cezanne, Bencsik Laura - Bálfiú, Sopronyi Réka - Randi, Burucs Barna - Príma elkerülhető vizesárok hibák után 20 hibaponttal (4-8-8) a 7. helyen végzett a 9 csapatot felvonultató mezőnyben, így a második fordulóba nem került be. Ujvári Barbara hű társával, Tháliával ugyanezt a pályát – a csapatból kiszorulva – egyéni indulóként 0 hibaponttal teljesítette. A 72 indulós, 140 cm-es nagydíj nehéz feladatot állított az ifjúság elé, mindössze két hibátlan teljesítmény született, a számot a német Niklas Krieg nyerte. Két magyar lovas hölgy, Ujvári Barbara Tháliával (6. hely) és Sopronyi Réka Randival (14. hely) tudott a helyezettek közé lovagolni 1-1 verőhibával. A versenyhétvégét összegezve elmondható: a 11 magyar lovast felvonultató ifjúságiak mezőnyében 8 hibaponttal a legegyenletesebb teljesítményt Ujvári Barbara nyújtotta Sopronyi Réka (17 hp) és Burucs Barna (24 hp) előtt.

A fiatal lovasoknál született talán a legörömtelibb csapatsiker, hiszen a kilenc csapatból harmadik helyre tudtunk kerülni. A Burucs Borbála - Mamma Mia, Biharvári Attila - Gordon, Sohajda Júlia - Pepita, Szabó Gábor - Timpex Cabale négyes mindösszesen 4 hibaponttal maradt le a győztes norvég és 1 hibaponttal a második, lengyel csapattól. Eredményükkel világversenyeken résztvett kanadai, svájci, belga, német csapatokat utasítottak maguk mögé. A verseny nehézségét tovább fokozta, hogy a nagydíjban nem volt hibátlan teljesítmény, Szabó Gábor a kapitális méretű Timpex Cabaléval egy potyafával időeredménye miatt épphogy lemaradt a helyezésről.

A Sándor Balázs által vezetett három korosztályú magyar díjugrató válogatott ausztriai teljesítményével 2012-ben is letette névjegyét a nemzetközi díjugrató porondon. A következő nagy megmérettetésre július 5-8. között a Nemzeti Lovarda megújult versenypályáján kerül sor, ahol a hazai közönség támogatásával, reményeink szerint a teljes hazai utánpótlás ismét nyeregbe száll az első magyarországi utánpótlás CSIO-n.

Díjlovaglás

Két fiatal lovas is elnyerte a MOL fiatal sportoló tehetségek díját

Kristóf Réka (díjlovas, a Go Fast LK versenyzője) és  Ujvári Barbara (díjugrató) nyerte el 2012-ben a MOL Nyrt. fiatal sportoló tehetségek számára kiírt támogatásában. A pályázat célja olyan fiatal sportolók segítése, akiktől méltán elvárható, hogy sikeresen képviseljék hazánkat a nemzetközi megmérettetéseken is. A két fiatal elmúlt években elért hazai és nemzetközi eredményei bizonyítják, hogy jogos helyre került a MOL díja.

A támogatás elosztásáról döntő kuratórium nem volt könnyű helyzetben: közel 40 különböző sportágból beérkezett több mint 700 pályázati anyag közül választotta ki a támogatottak körét. A Tehetségtámogató Sport kategóriában 137 fiatal nyerte el a MOL anyagi segítségét mintegy 26 millió forint értékben. A pályázat eredményhirdetésének 2012-ben a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Nagy Sportágválasztó adott otthont. A nyertes pályázóknak az okleveleket Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó adta át, aki 2012-től a MOL Tehetségtámogató Programot kezelő Új Európa Alapítvány sportért felelős kurátora.

A MOL fiatal sportoló tehetségei. Ujvári Barbara az első sorban jobbról a harmadik
 A MOL fiatal sportoló tehetségei.
Ujvári Barbara az első sorban jobbról a harmadik, középen csíkos pulóverben Sebestyén Júlia áll.
 

Zümmögő - magyar ló sikere Wiesbadenben

A múlt hét végén magyar résztvevője volt Európa talán egyik legrangosabb díjlovagló versenyének Wiesbadenban. A nem rég eladott magyar tenyésztésű, Kovács Ernő képezte Zümmögő új lovasával és új nevével (Jojo AZ) itt lépett először a nemzetközi közönség elé. Olyan neveket utasított maga mögé, mint Emma Hindl és Holga Finken.

Fogathajtás

Jubileumi közgyűlést tartott a Magyar Fogathajtás Emlékbizottsága

25 évvel ezelőtt, 1987. május 29- én a Bács-Kiskun megyei Nyárlőrincen alakult meg a Magyar Fogathajtó Sport Baráti Köre Egyesület, a Magyar Fogathajtás Emlékbizottsága. Az alapítók célja a magyar fogathajtás hagyományainak őrzése, fenntartása, a világhírű sport és nagyjai emlékének méltó megőrzése az utókor számára.

Amint azt Deme János a május 25-én Kecelen, a Hatvani tanyán megrendezett jubileumi közgyűlésen ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, az egyesület 25 éven keresztül sikeresen teljesítette az alapítók által megfogalmazott célokat és ezt teszi a jövőben is.

Az egyesület az ünnepségen résztvevő 12 alapító tagnak emléklappal és emlékplakettel köszönte meg eddigi munkájukat. Az alapítók nevében Janik József emlékezett meg, a megalakulás ötletéről, körülményeiről, az eltelt 25 évről, valamint a fogathajtó sport elhunyt nagyjairól.

2012.06.01. Lovasok.hu
Forrás:
http://www.lovasszovetseg.hu/,
http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu/, http://www.fogatsport.hu/
Címkék: díjugratás, díjlovaglás, fogathajtás

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés