keresés a lovardák között

Hogyan szoktasd lovadat a légyriasztó sprayhez?
Habár a bogárinvázióig még van pár nyugodt hetünk, kezdjük el időben hozzászoktatni lovainkat a különböző légyriasztó szerekhez, főleg a spray kiszerelésű készítményekhez. Sok ló riadozik a spray-k hangjától és a permetezés érzésétől - forognak, tolatnak vagy ágaskodnak, csak, hogy elmenekülhessenek az ijesztő és sziszegő köd elől. A helyzetet gyakran még súlyosbítja, hogy a ló számára fenyegető pózban próbáljuk rávenni, hogy nyugodtan álljon. Íme néhány tipp, hogy megszakítsuk a "spray-terror" ördögi körét.

Használj jó minőségű, csendes permetezőflakont. Használata előtt mutasd meg lovadnak a flakont "csendben".

Irányítsd a testbeszédünket. Ne fújd a ló feje felé fordulva. Maradj nyugodtak és higgadt. A ló vállához közeledj, majd lassú, ritmikus fújásokkal permetezd be a lovat és kezdetben tartsuk tiszteletben a ló féltett zónáit (fej és hátulsó lábak).

Szoktasd a lovat a hanghoz. Töltsd meg a sprayflakont vízzel és állj a ló bokszán kívül, miközben eszik. Fújd rendszeres időközönként (ne a ló felé), míg a ló már egyáltalán nem reagál a hangra, és inkább az evést választja. Majd ismételd meg ezt a ló bokszában - szintén nem a ló felé fújva. Gyakorold ezt pár napon keresztül az etetési időszakokban. A lovad hamar el fogja fogadni és az etetés kellemes emlékével fogja társítani a spray hangját.

Miután a hangtól már nem riad meg lovad, találd ki, hogyan és mennyire tolerálja a spray-vel való érintkezést. Először gyenge köddel kezdd el befújni - szintén még csak vizet használva. Nyomdd lassan a flakon "kioldógombját" és irányítsd a ló válla felé. Ha erre még mindig hevesen reagálna, először az ujjaiddal fröcskölj gyengéden vizet rá. Amint ezt elfogadja, próbálkozz meg újból a flakonnal.

Ha már ezt is nyugodtan állja, kezdd el lassan növelni a spray nyomását, majd szép lassan továbbhaladhatsz a ló többi testrésze felé, amíg mindkét oldalát nyugodtan befújhatod anélkül, hogy lovad félne tőle. Ha bármikor ismét gondot okozna a rovarriasztó használata, lépj vissza arra a szintre, amely még nem okozott gondot lovadnak és kezdd onnan elölről a hozzászoktatást.

 Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: EQUUS Magazine, May 2012
2012. 05. 18.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés