keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


A Magyar Lovassport Szövetség vagyonkezelésébe került
a Nemzeti Lovarda

A Magyar nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közleménye

A Nemzeti Lovarda hasznosítására a Magyar Állam kiemelt figyelmet fordít, mivel ez az egyetlen olyan intézmény Budapesten, amely gyakorlati helyszínt biztosít a lóval és lovaglással kapcsolatos képzésnek, valamint megfelelő infrastrukturális és szakmai feltételeket nyújt a rendvédelmi szervek és a honvédség lovassági feladataihoz - áll az MNV Zrt. 2012. május 9-én nyilvánosságra hozott közleményben.

A kormány 2011. december 23-án hozott határozata adta meg a lehetőséget, hogy az MNV Zrt. határozatlan időtartamra szóló vagyonkezelési szerződést kössön a Magyar Lovassport Szövetséggel. A szerződés aláírásával a Nemzeti Lovarda  a társadalom érdekében, az állam hasznára, javára szolgáló közhasznú tevékenységet folytató Magyar Lovassport Szövetség vagyonkezelésébe kerül. A szövetség a szerződés értelmében vállalja az ingatlan rendeltetésszerű és hatékony működtetését, állapotának védelmét, értékének megőrzését és az építményre vonatkozó fenntartási követelmények teljesítését.

Emellett szerepet vállal a Nemzeti Lovasprogram végrehajtásában, valamint a kiemelt társadalmi jelentőségű, sport és turisztikai célok megvalósításában.

A vagyonkezelési szerződés mellett a Magyar Lovassport Szövetség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai fontosságú együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Lovarda használatáról, hiszen a jelenlegi feltételek szerint a Nemzeti Lovarda biztosítja a sportpálya-használatot a rendvédelmi szervek és a honvédség lovai számára, továbbá az egyetemi lovassport feltételeit is a Nemzeti Lovarda biztosíthatja.

A  Nemzeti Lovarda az egyetlen olyan intézmény Budapesten, amely a lóval és lovaglással kapcsolatos gyakorlati helyszínt biztosít a felsőfokú, továbbá az OKJ-ben szereplő iskolarendszeren kívüli illetve tanfolyamos-önköltséges képzés résztvevői számára (pl. lótenyésztő-lóápoló; belovagló; patkolókovács; lovastúra-vezető; állatorvostan hallgató; színművészetet tanuló diákok). A Nemzeti Lovarda teremti meg a lehetőséget a nemzeti és nemzetközi szintű edző-, mesteredző-, pályaépítő- és bíróképzések és továbbképzések szervezésére. Ezen felül a Semmelweis Egyetemmel szorosan együttműködve biztosítja a feltételeit a szakedző-képzés gyakorlati oktatásának, amely ma Budapest területén máshol nem oldható meg.

A Nemzeti Lovarda területén jelenleg kihasználatlanul helyezkedik el Magyarország egyik legjelentősebb mesterséges megtermékenyítő állomása, amely egyben a lótenyésztés, a kutatás és fejlesztés egyik legfontosabb központja volt. A lótenyésztés újraépítése és fejlesztése elengedhetetlen. A ló és a lovaglás nemcsak egy sportág, hanem egy teljes iparág alapja.  A tenyésztésen, kiképzésen keresztül bevételt és munkát ad egy jelentős körnek, például  az agráriumi termelés jelentős részének, lótenyésztőknek, valamint bértartóknak, belovaglóknak, edzőknek, lóápolóknak, patkolókovácsoknak, állatorvosoknak, fuvarozóknak.

A Magyarországról kialakult kép egyik fontos eleme szerint a magyar lovas nemzet. Ennek a pozitív képnek az erősítését szolgálják a Nemzeti Lovarda területén folyó tevékenységek, így például a nemzeti és nemzetközi versenyek, lótenyésztői konferenciák, stb. szervezése. Ezek a rendezvények nagymértékben segítik a turizmus fejlődését is.

Szorosan idetartozik a fővárosi turizmus sorsa. A Nemzeti Lovarda nagyszámú olyan külföldi vendéget vonz Magyarországra, akik Budapest megtekintése  mellett a lovaglást is fontosnak tartják pihenőidejük alatt.

A Nemzeti Lovarda területén kerülnek kiképzésre a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának lovai. Az Alosztály látja el a különféle sport- és kulturális rendezvények biztosítását, a lovasjárőr-szolgálatot.

Jelenleg a – világversenyeken rendkívül sikeresen szereplő – magyar öttusa sport lovait is itt képzik és helyezik el, ez a terület biztosítja a hazai öttusázóknak a lovas edzés lehetőségét, és az olimpiai válogatottnak a felkészülési lehetőségét. A Budapesten rendezett hazai és nemzetközi öttusa versenyek lovas számainak megrendezésére is alkalmas a Nemzeti Lovarda.

A Nemzeti Lovarda integráló szerepe már korábban is kiemelkedő volt.

 A Szövetség célja, hogy a lovassporthoz kapcsolódó szervezetek minél nagyobb számban jelenjenek meg a Nemzeti Lovarda területén, ami lehetővé teszi a szervezetek között a folyamatos kommunikációt és együttműködést.

A fiatal lovak teljesítményének vizsgálata, a mén- és kancaszemle állami feladat. A jövőben e feladatok ellátása a Nemzeti Lovarda tevékenységének szerves részét kell, hogy képezze.

2012.05.11. Forrás: http://www.mnvzrt.hu, Fotó: http://www.hirado.hu
Címkék: Magyar nemzeti Vagyonkezelő Zrt., Nemzeti Lovarda, Magyar Lovassport Szövetség

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés