keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


„Csibészkedik, ha nem kap elég odafigyelést”

Ismerje meg Mona Lisát, a zonkeyt, aki családi kedvenc lett


Zedonk születetett KínábanZedonk egy Georgia állambeli vadasparkban │ 
Mona Lisa, a kaliforniai zonkey


A Mona Lisához hasonló zebra-szamár hibridek rendkívül ritkák. A zonkeyt rajongva szereti tulajdonosa, a híres kaliforniai csellista és operaénekesnő, Mara Baygulova.

A művésznő 13 éve egy farmról hozta el az állatot, ahol bántalmazták és fogalmuk sem volt róla, hogy Mona Lisa mennyire különleges. A zonkey-ből azóta igazi családi kedvenc lett.

A zonkeyk (donkra vagy zebroid néven is ismertek) rendkívül ritka állatok, hiszen természetes körülmények között szamarak és zebrák meglehetősen ritkán találkoznak egymással. Zonkey-val még állatkertekben, vagy vadasparkokban is csak a legritkább esetben találkozhatunk, legtöbbjük mesterséges termékenyítés útján fogant.

Mona Lisa testfelépítése a szamarakéra emlékeztet. Fülei is jellegzetes, óriási szamárfülek, azonban színük fekete-fehér. Lábai csíkosak, valamint sörénye és farka is inkább egy zebráéhoz hasonlít.

Mona Lisa személyiségét tekintve majdnem teljesen olyan, mint egy zebra. Imád együtt galoppozni a lovakkal, ég benne a versenyszellem.” – mondja Mara. – „Olyan okos, mint egy öt éves kisgyerek. Hihetetlenül tanulékony, ha egyszer meglátja, hogyan kell csinálni valamit, megpróbálja utánozni egyedül is. Például, amikor hozzánk került meglátta, hogyan nyitom ki a karám kapuját és öt perc múlva utánam csinálta a száját használva ujjak helyett. Imádja, ha szeretgetik és ő is nagyon sok szeretetet ad, viszont igazi kis csibész, ha nem kap elég odafigyelést.”

Mara annak idején sokat mesélt fiának gyermekkori kedvencéről, egy Mona Lisa nevű szamárról. Tizenhárom évvel ezelőtt kezdte keresni egykori csacsija utódját, így lelt második Mona Lisára, akit fia ötödik születésnapjára haza is vitt. A zonkey ekkor négy éves volt, most tizenhét. Annak ellenére, hogy kezdetben még félt az emberektől, ma már közvetlen és szeretetéhes. Mara szerint Mona egy igazi díva, kiköveteli a figyelmet, amikor sétálni mennek. „Látom rajta, hogy mérges, ha a környezetében lévők nem veszik észre, hogy ő mennyire különleges. Nagyon sok önbizalma van.”

Bár az operaénekesnő a legkifinomultabb hallgatóságnak énekel, alkalmanként Mona Lisának is dalra fakad, aki olyankor gyönyörködve hegyezi jellegzetes csíkos füleit.

2012.03.19., Juhász Nikolett, Lovasok.hu
Forrás:
www.dailymail.co.uk

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés