keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


A világ legjobb zsokéja, Frankie Dettori lovagolja Overdose-t Rómában!


Ugyan a zsokék között nincsen egyetemes rangsor vagy mérőszám, mégis, a legtöbb szakértő és szakíró az olasz zsokét említi korunk legjobbjaként, de legalábbis egy kézen meg lehet számolni a hozzá felérőket. Idén októberben aratta ötszázadik Group-verseny győzelmét, ami tekintve, hogy főként Angliában és Franciaországban lovagol, szinte utolérhetetlen teljesítmény.


Három francia, két olasz, egy-egy angol, ír, német és szlovák, azaz összesen kilenc Derbyt nyert, negyvenöt futamot vitt haza a Royal Ascot versenyein, tízszer győzött a Breeders’ Cup-on (az amerikai Telivér Világbajnokságon), valamint négyszer nyerte az Ascot Gold Cup-ot, háromszor-háromszor pedig a Dubai World Cup-ot, és az Arc de Triomphe-ot. Rövidtávon is eredményes, az Európa legjobbjainak számító sprintfutamok közül háromszor nyert Párizsban Prix de l’Abbaye-t, Ascotban pedig egy-egy King’s Stand Stakes-t és Golden Jubilee Stakes-t. Jelenleg a világ legtehetősebb futtatója, Dubai uralkodója, Maktoum sejk istállójának első számú lovasa.


Maktoum sejk (a kép bal szélén) és Dettori Ascotban.

Még életében szobrot kapott az ascoti pályán, ahol 1996-ban megnyerte egy versenynap mind a hét futamát. 2007 júniusában pedig két egymást követő napon nyerte az angol és francia derbyket. Idén júniusban Ascotban, a Prince of Wales’s Stakesben Rewilding-gal aratott trükkös győzelmét követően a nyeregből kiállva kiáltotta szinte fotósunk arcába, hogy „I am the greatest!” (Én vagyok a legnagyobb!), és talán igaza is van, minek szerénykedjen.


Dettori szobra Ascotban, amit azért kapott, mert a pályán egy évben rendezett
összesen 13 versenynap egyikén megnyerte mind a hét futamot.


I am the greatest!
(Győzelme Rewilding-gal, az idei Prince of Wales’s Stakesben)

Mikóczy Zoltán felkérésére egyből igent mondott, ami azért is nagy szó, mert Overdose vasárnapi római versenye miatt ritka családi vakációinak egyikét fogja megszakítani, s röpül vissza a tervezettnél napokkal korábban. Megszerzése nem sikerült volna Overdose tulajdonostársainak hozzájárulása nélkül.

Felvetődhet a kérdés, hogy Overdose-t miért nem Andreas Suborics lovagolja. Csakhogy meglehetősen későn dőlt el, hogy Overdose futhat Rómában, és a háromszoros német sampion addigra már elkötelezte magát egy aznapi német Group-versenyre, így ő akkor sem jöhetett volna számításba, ha Dettori nemet mond, s Mikóczy Zoltán régi vágya volt, hogy egyszer Frankie üljön Overdose hátán. A zsokék között íratlan szabály, hogy, ha valaki egyszer már elvállalt egy lovaglást, azt csak egészségügyi ok miatt mondhatja le, más verseny miatt nem. Egy ilyen lemondással ráadásul azt is kockáztatná, hogy az adott tréner a jövőben többé nem kéri fel lovagolni. Tavaly Soumillon a Német Derbyt is lemondta volna, hogy Overdose-t Pozsonyban lovagolhassa visszatérésekor, majd egy francia Group I-es futam helyett is szívesebben lett volna Budapesten, Overdose nyergében, de ugyanezen okból ő sem tehette.


A jártatóban Soumillon (Planteur) még Dettori (Rewilding) előtt,
a versenyt már az olasz nyerte Maktoum sejk lovával.
(Prince of Wales’s Stakes, június 15., Royal Ascot)


Az, hogy Dettori viszi Overdose-t a római versenyen, olyan, mintha Sebastian Vettel egy magyar istálló kocsijával indulna a monzai Forma-1-es nagydíjon.

 


2011.november 9.
Forrás:
PannoniaOverdose.hu

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés