keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lógyógyászat   »   Vajky Andrea


Egy új esélyt kaptunk

Azelőtt többször is hallottam már az alternatív gyógymódokról, de legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen mértékű gyógyításra képes. A lovam bal mellső lábán történt ínszalagrándulásból a teljes gyógyuláshoz vezetett az egy hónapos fizioterápiás kezelés Vajky Andreánál, Pécselyen.

A történet lassan másfél éve kezdődött. Anitánál, 16 éves magyar félvér kancámnál 2010. április 9-én a bal mellső lábára 50%-os ínszalagszakadást diagnosztizált az állatorvos. Innentől nagyon hosszú időszak következett mindkettőnk számára. Habár lassan, de gyógyult a lába és én is bizakodó voltam. Telt az idő, lassan eltelt egy év, mikor 2011. március 24-én kivittem a lovamat és ismét sánta volt. Az ínszalagszakadt lábán kb. 3 ujjnyi hosszan szemmel is látható, tapintásra meleg duzzanat volt, ez esetben az ínszalag rándulását/húzódását diagnosztizálták nála.

Épp mikor kezdtem elveszíteni minden reményemet, akkor hallottam Vajky Andrea, ló-fizioterapeuta egy hónapos intenzív bentlakásos rehabilitációs kezeléséről. Hatalmas segítséget kapva pedig sikerült levinnem a lovamat Pécselyre, hogy esélyt adhassak neki a valódi gyógyulásra.

Április utolsó napján Anita lekerült Pécselyre, a Csikós Lovasudvarba, hogy megkezdődhessen az egy hónapos fizioterápiás kezelés. Ez magába foglalt minden nap mágnesterápiás kezelést, illetve kétnaponta lézeres, kétnaponta ultrahangos kezelést. A fizioterápiás kezelés mellett minden nap kapott immunrendszer erősítő, gyulladáscsökkentő gyógynövény keveréket teaként megfőzve, a zabbal összekeverve. S hogy minden természetes gyógymódot bevessünk, a homeopátiás készítmények sem maradhattak el.

Anita este bokszban volt elhelyezve, napközben karámban. A kúra első heteiben a nappali karámozáson kívül pluszmozgatást nem kapott, de az utolsó két hétben Andi minden másnap futószáron mozgatta. A futószáras mozgatás után a főbb izomcsoportokon passzív tornát, nyújtásokat is végzett.

A változás már két hét elteltével látható volt! A duzzanat, melyre azt mondták már soha nem fog eltűnni, jelentős mértékben csökkent!

Miután eltelt az egy hónap, nem hittem a szememnek. A duzzanat alig volt érezhető a lovam lábán.

Másfél évvel ezelőtt nem hittem, hogy valaha lehet még ilyen a lába. Azóta Anita hazakerült, s vígan tölti el hétköznapjait a hatalmas karámban, a többi ló között. Ügyelek a fokozatosságra, ezért a nyereg alatti vágtáig még nem jutottunk el, de a földi munkákat, a sétaterepeket és a hatalmas rohangálásokat a karámban – kopogjuk le – de tökéletesen bírja a lába, a duzzanat pedig azóta sem nőtt. Borzasztóan boldog vagyok, hogy kaphattunk egy új esélyt az élettől. S ezért hatalmas köszönettel tartozom Vajky Andreának, Magyar Dorottyának, a lovasok.hu szerkesztőségének, Németh Istvánnak és végül, de nem utolsó sorban Édesanyámnak! Köszönjük!

Zsebe Zsuzsanna
2011. július 26.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés