keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

American Cream Draft
American Cream Draft

Egy Iowa-i kincs: "Old Granny" ("Öreg Nagyi") volt az első ismert American Cream fajta ló, aki először egy vásáron tűnt fel Iowa államban 1911-ben. Valamikor 1900 és 1905 között születhetett. Elsőosztályú igáslónak tűnt. Eric Christian-t (egy állatorvos) lenyűgözte "Old Granny" csikóinak a szépsége, ezért meggyőzte a Nelson Bros, hogy tartsanak meg egy csikót csődörnek, azért, hogy majd egy új fajtát tenyésszenek ki, amelyiknek a sörénye és a farka fehér, a bőre rózsaszín, a szeme borostyánszínű, a szőre pedig világos.

A feljegyzéseket tanulmányozva kiderül, hogy "Old Granny"- nek csikói

születtek Belgian, Percheron, Grey, Dunn és Sorrel fajta csődöröktől (ezeket a fajtákat mindet használták igáslovaknak), és gyakran illett rájuk a fenti leírás is.

Egy csődör volt a legnagyobb hatással az "American Cream Draft" fajtára, Silver Lace 1931-ben született egy Belgian fajta kancától, és Knox-tól. Silver Lace-nek egy keskeny csillag volt a homlokán, 2230 font volt a testsúlya (ez 1011,52577 kilogramm). Knox 1926-ban született egy pej kancától és Yancy-tól. Yancy az Eric Christian és a Nelson Bros által megtartott csődör egyetlen számontartott csikója, akit 1923-ban egy fekete Percheron fajta kanca szült.

C. T. Rierson (az Iowa állambeli Hardin-ból) elkezdett érdeklődni az "American Cream Draft" fajta iránt és elkezdte megvenni az összes eladó csikót, amelyet Silver Lace nemzett. A lótulajdonosok segítségével aprólékosan feljegyezte a lovak eredeteit. Rierson megalapította az "America Cream Horse Association of America"-t (körülbelül: Amerikai "America Cream Horse" Társulat). A konokságának köszönhetően, 1944 július 11.-én okiratot adott ki Iowa állam kormányzója a társaságot alapító 20 fős csoportnak. Ez a tetőzése volt közel 40 évnyi munkának, amely egy új igásló-fajta létrehozásán (Iowa- i eredettel) dolgozott.

1944-ben Rierson ezt írta: "16 lovam van, ezenkívül ötöt eladtam új tenyésztőknek a Társulat megalapítása óta.

Ezek a lovak mindannyian a mi öreg, világos színű kancánktól származnak, amelyet több mint 30 éve hoztak erre a területre.

Ezek a lovak más fajta lovakkal párosítva kitűnő tulajdonságokat mutattak mind küllemben, miind pedig testi felépítésben. Idén Webster City-ben osztályt csinálnak a fajtának. Ez az az állam ahol megszületett a fajta, és ez lesz az első alkalom, amikor osztályként mutatják be őket." A sok közül ez volt az egyik ok amiért "American Cream"-nek nevezte el a fajtát C. T. Reierson. A név méginkább helyénvaló, mióta a lovak legjobb tudomásunk szerint valóban amerikaiak, és a színük is világos.

Az 1950-es évek végére a Társulat 41 tagja 200 lovat regisztrált. Ahogy a traktorok átvették a lovak helyét a mezőgazdaságban, sok igás ló halt meg a húsa miatt. Arnold Hockett (az Iowa állambeli Estherville-ből) az egyike volt azon keveseknek aki továbbra is lovakat használt a mezőin. Hockett és egy másik farmer, Richard Eads (az Illinois állambeli Lanark-ból)

kitartottak a lovaik mellett. Az 1970-es évek végén Hockett, Richard és még két másik lóbaráttal (:William Walczak, Sheboygan-ból, és Clarence Ziebell, az Iowaállambeli Charles városból) bíztatni kezdték a Társulat elnökét, hogy hívjon össze egy találkozót. 1982 őszén az Iowa állambeli Dubuque-ben hét ember találkozott és hivatalosan engedélyezték a sötét bőrű kancák regisztrálását, míg a kitételeket ( sörény és a farok: fehér, a bőr: rózsaszín, a szem: borostyánszínű, a szőr: világos) továbbra is megtartották a csődörökre.

A fajta felkerült az "American Livestock Breeds Conservancy" (körülbelül:Amerikai lábasjószág-fajták felügyelő központja) "veszélyeztetett fajok" listájára. E. Gus Cothran, a Kentucky Egyetem Equine Blood Typing Research Laboratory igazgatója (körülbelül:lófajták vérével foglalkozó kutató-laboratórium) a fajta vérének megvizsgálását ajánlotta. Az eredményeiből: összevetve más igásló fajtákkal, és a vérteszt eredményei alapján kijelenthetjük, hogy az American Cream Draft-fajta az igáslovak fajtáin belül egy különálló csoport. Az American Cream Draft-fajta a tesztek alapján inkább hasonlít a Suffolk, Percheron és Haflinger lovakra mint a Belgian fajtára". Az 1950-es években a hím- és nőnemű lovak száma egyaránt növekedett, összesen majdnem 80%-kal.

A mai elemzések szerint a növekedés nem volt ilyen nagy, de kétségtelenül volt.

114 "American Cream" fajta lovat regisztráltak 1982 óta. Tagságot biztosítottak az "American Cream" fajta lovak tulajdonosainak, és társtagságot azoknak akiknek ugyan nincs ilyen fajta lovuk de érdeklődnek a lófajta, vagy a Társulat után. 34 tagnak volt 90 lova, és 28 társtag segítette anyagilag is a Társulatot. 1993-ban a tagok megszavazták, hogy a tagság ezentúl örök érvényű legyen.

Az "American Cream Draft" fajtát a "medium-heavy draft" ostályba sorolják. Az átlagos testsúlya a kancának 1600 és 1800 font között van (~725,7584-816,4782 kilogramm). A csődöröké 1800 fonttól 1 tonnáig (~816,4782-1000 kilogramm).

Fordította: Tyr

További képek a fajtáról:

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés