keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Akár lótrágya is hajthatja a jövő autóját

 Egy ló egy év alatt termelt trágyájával 10 ezer kilométert haladhatna egy hidrogén hajtású Toyota személyautó, amennyiben a trágyából biogázt, abból pedig villanyáramot, majd vízbontással hidrogént állítanának elő - hangzott el a decentralizált energiaellátásról rendezett konzultáción szerdán Budapesten.

A Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítvány által szervezett rendezvény fő témája a személyi energiaellátás volt, amely decentralizált energia-előállításnak is nevezhető. Az egyik konstrukció lényege, hogy kisméretű reaktorokban biogázt állítanak elő, amelyet követően egy gázzal hajtott motor - generátort forgatva - villanyáramot termel.

A konstrukció alapja az a biogáz reaktor, amellyel Kiss Péter tavaly díjat nyert a fiatal feltalálók pályázatán. Jelenleg kipróbálás előtt áll az első elkészült berendezés. A biogáz reaktor fűtőanyaga lehet lótrágya, kerti fű, vagy akár a házi szennyvíztisztító iszapja is. A gáztermelésből visszamaradt anyag pedig - szárítás után - pelletálható, a pellet pedig elégethető.

Az energiatermelés következő fázisa egy dízelmotort tartalmaz, amely 10 százalék biodízel üzemanyaggal és 90 százalék biogázzal működik. A biodízelt a gép magának sajtolja - például repcéből - és az áramtermelő generátor mellett pelletáló berendezést is hajt.

A konzultáción elhangzott, hogy sorozatgyártás előtt áll - mint magyar találmány - a szilárd test generátor és hőszivattyú. Egyikben sincs mozgó alkatrész. A generátor egy félvezetőket tartalmazó doboz, amelyet például biogáz-láng fűt, a dobozban pedig villanyáram keletkezik. A hőszivattyú nem tartalmaz kompresszort, a jósági foka akár kettő is lehet, vagyis egy kilowatt villanyáramból két kilowatt hőenergiát képes előállítani.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum
 
Forrás: Promenád 2008-01-17Tankoljon lócitromot 

Egy ló egy év alatt termelt trágyájával 10 ezer kilométert haladhatna egy hidrogén hajtású személyautó, amennyiben a trágyából biogázt, abból pedig villanyáramot, majd vízbontással hidrogént állítanának elő - hangzott el a decentralizált energiaellátásról rendezett konzultáción szerdán Budapesten.

A Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítvány által szervezett rendezvény fő témája a személyi energiaellátás volt, amely decentralizált energiaelőállításnak is nevezhető. Az egyik konstrukció lényege, hogy kisméretű reaktorokban biogázt állítanak elő, amelyet követően egy gázzal hajtott motor - generátort forgatva - villanyáramot termel.

A konstrukció alapja az a biogáz reaktor, amellyel Kiss Péter tavaly díjat nyert a fiatal feltalálók pályázatán. Jelenleg kipróbálás előtt áll az első elkészült berendezés. A biogáz reaktor fűtőanyaga lehet lótrágya, kerti fű, vagy akár a házi szennyvíztisztító iszapja is. A gáztermelésből  visszamaradt anyag pedig - szárítás után - pelletálható, a pellet pedig elégethető.

Az energiatermelés következő fázisa egy dízelmotort  tartalmaz, amely 10 százalék biodízel üzemanyaggal és 90 százalék biogázzal működik. A biodízelt a gép magának sajtolja - például repcéből - és az áramtermelő generátor mellett pelletáló berendezést is hajt. A konzultáción elhangzott, hogy sorozatgyártás előtt áll - mint magyar találmány - a szilárd test generátor és hőszivattyú. Egyikben sincs mozgó alkatrész. A generátor egy félvezetőket tartalmazó doboz, amelyet például biogáz-láng fűt, a dobozban pedig villanyáram keletkezik. A hőszivattyú nem tartalmaz kompresszort, a jósági foka akár 2 is lehet, vagyis egy kilowatt villanyáramból 2 kilowatt hőenergiát képes előállítani.

Forrás:  Autómanager 2008-01-17

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés