keresés a lovardák között

A nyugat nílusi láz továbbra is veszélyt jelent az oltatlan lovakra
A mostanában elég sok helyen észlelt enyhe tél miatt megnövekedett a szúnyogok száma és ezáltal a Nyugat nílusi láz veszélye. Az első megbetegedést Sonoma megyében, Kalifornia államban jelentették még februárban. Ez sokkal korábban történt, mint az előző években eddig, és ezután további 6 kaliforniai megyében észlelték a vírus jelenlétét. A Nyugat nílusi láz előfordul az ország egész területén és hatalmas veszélyt jelent emberre, állatra egyaránt.

Mivel ritkán szerepel a hírekben, de ugyanakkor a vírus már régóta jelen van az országban, ezért sok állattartó azt gondolja, hogy nem is jelent igazi veszélyt lovai számára. Azonban ez nem így van. Tavaly több mint 1000 lóban diagnosztizálták ezt a betegséget. Néhány államban egy évben több mint 50 eset is előfordul. „A betegség még mindig jelentős egészségügyi problémát jelent a lovak számára. Minden lovat oltani kellene.” – nyilatkozta Tom Lenz a Fort Dodge Állategészségügyi Intézet munkatársa.

Már több, mint öt éve az állatorvosok és a tulajdonosok közösen védekeznek, és tökéletesen megbíznak a Fort Dodge által gyártott West Nile Innovator nevű vakcinában. A Mezőgazdasági Minisztérium is hitelt adott az oltóanyagnak, mivel 70 százalékkal lecsökkentette a vírusfertőzést a lópopulációban. Ez a vakcina az elsődleges választás a vírus ellen. Országszerte 23 millió adag vakcinát használnak, és 10 lóból 9 ezt a fajta oltóanyagot kapja.

A Lódoktorok Amerikai Szövetségének útmutatója szerint a korábban nem oltott lovaknak első alkalommal két oltást kell kapnia 3-6 hét különbséggel. Az ismétlő oltásokat tavasszal, a szúnyog invázió előtt célszerű beadni, bár sok állatorvos szerint az ország bizonyos részein az évente többszöri oltás is indokolt lenne. A lótulajdonosoknak kapcsolatban kellene lennie az állatorvossal és megkérdezni tőle az adott terület fertőzöttségét és a ló immunstátuszát (kell-e újraoltani vagy sem). Ha megfelelő a védekezés a ló biztonságban van.

2007.06.05.


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés