Lovat az asztma ellen!

Egy svéd tanulmány szerint azok a gyerekek, akik kutyák, macskák, lovak és más állatok közelében töltötték életük első éveit, később kisebb eséllyel lesznek asztmások.

Svéd kutatók 376.000 óvodás és 276.000 iskoláskorú gyereket vizsgáltak. Több mint 53.000 gyermek családjában volt kutya és több mint 2600 apróságnak volt valamilyen kapcsolata más házi- és haszonállatokkal első éveiben.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy azok a babák, akiknek a családjában volt kutya, 13%-kal kisebb eséllyel lettek asztmásak később. 52%-kal kisebb volt azonban az asztma kialakulásának esélye, ha a csecsemő, vagy kisgyerek környezetében nem csak kutya, de más állatok, például lovak is voltak.  

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutyák vagy a lovak segítenek az asztma megelőzésében, sokkal inkább azt, hogy az állatok nem csak a család életét teszi szebbé, de segítenek, hogy a gyereknek erősebb legyen az immunrendszere. A jelenség hátterében az állhat, hogy az állatbarát gyerekek több időt töltenek a szabadban, találkoznak az állatok szőrével, több kórokozónak vannak kitéve.

Többszörösen bizonyított tehát, hogy az állatok – köztük a lovak közelsége már a legkisebbeknek is jót tesz. Kell ennél jobb indok arra, hogy pónit kapjon, vagy lovagolni járjon a gyerek?

2016.04.14. Forrás: Horsechannel, Newsweek
Fotó: Bigstock

Hozzászólások