Véget ért a Magyar Lovasterápia Szövetség XV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye CDI-W/CDI3*/CDIJ/CDIY/CDIP/CDN-A és Lovasterápiás Versenye Fóton

2019. szeptember 27-29. között tartotta XV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai – politikusok, művészek, sportolók – vállalták el.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központját péntektől vasárnapig díjlovasok és olyan, sérüléssel élő gyerekek népesítették be, akik év közben lovasterápiában részesültek, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során. Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért.

Az eseményt pénteken Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke nyitotta meg. A nemzetközi junior csapat díjlovas versenyszám házigazdája Gonda Gábor, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja, a HP Enterprise Közép-európai régió ügyvezető igazgatója volt. A Fiatal Lovas Csapatok nemzetközi versenyszámát Gulyás Gergely, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere indította el.

A gyerekek lovasterápiás versenyszámai pénteken 13 órától vasárnap délutánig tartottak. Ennek a versenynek a házigazdája pénteken Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese volt.

A pénteki díjlovas versenyszámok és a győztesek:

A könnyűosztályú (L7 CDN-A) díjlovaglás győztese Marschall István, Magyarország, Xenophon Lovas Klub, Conversano XXVIII-2 Konyak nevű lovával.

A Nemzetközi Junior Csapatbajnokság győztese Lázár Zsófia, Magyarország, Balerina Royal nevű lovával.

A Nemzeti Junior Csapatbajnokság győztese Michaela Blatna, Csehország, Sammy Deluxe nevű lovával.

A Nemzetközi Póni Csapatbajnokság győztese Hoffer Hanna, Magyarország, Macciato nevű lovával.

A Nemzetközi Fiatal Lovas Csapatbajnokságot Lisa Grupen, Németország nyerte Skyfall nevű lovával.

A Szent György Díj Nemzeti verseny győztese Michal Knoflicek, Csehország, Dublin 1 nevű lovával.

A Szent György Díj Nemzetközi verseny győztese Elena Sidneva, Oroszország, Sacura nevű lovával.

Az OTP Intermediaire II (CDI) verseny győztese Schmidt Anita, Magyarország, Limitless nevű lovával.

Ugyancsak pénteken került sor a Magyar Parasport Bajnokságra, melyet Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyitott meg. A versenyt a Magyar Paralimpia Szövetség támogatta.

A Magyar Parasport Bajnokság győztesei:

Andics Bernadett, Ficánka nevű lovával

Béres Barnabás, Aranypatkó csapat, Baba nevű lovával

Deák Réka, Korona csapat, Bourbon nevű lovával

Hadnagy Tibor, Magyar Lovasterápia Szövetség, Escudo nevű lovával

Molnár József, Aranypatkó csapat, Baba nevű lovával

Pázler Vivien, Aranypatkó csapat, Baba nevű lovával

Pénteken a gyönyörű, napos időben vidám családi programokkal egészült ki a verseny, sokan kilátogattak Fótra, és szurkoltak a lovasoknak. Fóti általános iskolás gyerekek járták végig az Élhető Jövő Parkot, akiket színes és interaktív módon vezettek be a megújulóenergia-források világába. A már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásokkal, ingyenes fogorvosi szűréssel és nőgyógyászati szaktanácsadással várta őket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza, illetve nőgyógyászati szűrőkamionja. Péntek délelőtt a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete fóti iskolás gyerekeknek tartott bemutatót az elsősegélynyújtás alapjairól.

Szombaton folytatódtak a lovasterápiás versenyszámok Fóton, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában. Demján Lídia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatója kora reggel indította el a gyerekek lovasterápiás versenyét.

Délelőtt hiperaktív gyerekek mutatták be a lovasterápiás fejlesztésen korábban megszerzett tudásukat, a játékos ügyességi feladatokat önállóan lovagolva, illetve vezetett lovon hajtották végre.

Kora délután a Jámbor Vilmos Emlékversennyel folytatódtak a terápiás versenyek, majd önálló lovaglási és gyógypedagógiai voltizsálási versenyszámokra került sor.

A délutáni versenyszámok idejére Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő vette át a házigazda szerepét.

Ugyancsak folytatódtak a nemzeti és a nemzetközi díjlovas versenyszámok több korcsoportban és nehézségi fokban (könnyű, közép és nehéz osztályú lovaglás). A szombati versenyszámok házigazdái a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat Magyar Egyesület tagjai voltak, többek között Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Janza Frigyes nyugalmazott dandártábornok, Kuncze Gábor, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke, Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, Körmendy-Ékes Judit jogász és Kammerer Zoltán világ- és olimpiai bajnokkajakozó.

A szombati díjlovas versenyszámok és a győztesek:

A könnyű osztályú díjlovaglás (CDN) L8 nemzeti versenyszám győztese: Koszta Botond, Bicolor II nevű lovával.

A Junior Egyéni nemzetközi versenyszámot Borza Dominik, Magyarország, nyerte, Da Felice nevű lovával.

A Junior Egyéni nemzeti versenyszámot Marketa Vásová, Csehország nyerte, Lucky Lady nevű lovával.

Az Intermediate I nemzetközi versenyszámot Thamar Zweistra, Hollandia, nyerte, Erina nevű lovával.

Az Intermediare I. nemzeti verseny győztese Michal Knoflicek, Csehország, Dublin 1 nevű lovával.

A Nemzetközi Póni Egyéni versenyszámot Anna Prochazkova, Csehország, nyerte Nice Guy nyergében.

A Nemzetközi Fiatal Lovas Egyéni győztese Lisa Grupen, Németország lett, Skyfall nevű lovával.

A Mercedes-Benz Nagydíj győztese Mestre Morgan Barbancon, Franciaország, Bolero nevű lovával.

A délutáni versenyek egyik kiemelt száma a nemzetközi kategóriában a Mercedes-Benz Nagydíj világkupa-forduló volt, melyet Patrik Kittel, Svédország nyert, Delaunay nevű lovával. A kupákat és a nyereményeket Reinhard Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

Vasárnap is kegyes volt az időjárás a lovasokhoz, hisz a hideg, csípős reggel után kisütött a nap, így a versenyek kellemes, vidám hangulatban zajlottak le.

A versenyszámok házigazdái ismét a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat Magyar Egyesület közéleti tagjai voltak. Az utolsó napon reggel a díjlovas és a lovasterápiás versenyszámokat Borda Gábor, az NGYSZ Felügyelőbizottságának tagja, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatósági tagja és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke nyitotta meg.

A délelőtti lovasterápiás versenyeken tanulásban akadályozott gyerekek önálló lovaglásban versenyeztek ügyességi pályán, a hiperaktív gyerekek gyógypedagógiai voltizsálást mutattak be.

A további versenyszámok házigazdái voltak: Bíró Attila helyettes államtitkár, Miniszterelnöki Hivatal, dr. Takács Péter, a János Kórház főigazgatója, Harrach Péter, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke, Franz Retzer, az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja, Ingo Fröhlich, dr. Szili Katalin, Glattfelder Béla és Juharos Róbert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagjai.

A terápiás verseny keretében rendezték meg a Mádl Ferenc Emlékversenyt, ahol a gyerekeknek kis történeteket kellett kitalálniuk és előadniuk, amelyben a ló is szerepel. A versenyszám házigazdája Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke volt.

A lovasterápiás verseny összesített győzteseinek dr. Szili Katalin és Harrach Péter adta át az 5.000.000 forintnyi pénzdíjat és ajándékokat. Az 5.000.000 forinton túl a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fedezte a gyermekek és kísérőik utazás, szállás és étkezés költségeit is.

A gyerekek egyik kedvenc versenyszáma a Közös Díjlovas és Lovasterápiás Verseny, amely mindig nagyon jó hangulatban zajlik. Ebben a versenyszámban élsportolók és sérült gyerekek egymással mérik össze tudásukat, a lelátó pedig hangos a szurkolóktól. Idén a közös versenyszámon Franz Retzer, az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja és Dr. Szili Katalin, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja volt a két csapatkapitány, Ingo Fröhlich, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja pedig a játékvezető.

A vasárnapi verseny fő száma az ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa-forduló volt, melynek szintén Franz Retzer, az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja volt a házigazdája.

A vasárnapi díjlovas versenyszámok és a győztesek:

A Nemzetközi Junior Kűr győztese Borza Dominik, Magyarország, Dongó nevű lovával.

A Könnyűosztályú L9 feladat győztese Kornis Krisztina, Magyarország, Xenophon Lovas Klub, Charming Hit nevű lovával.

A Nemzetközi Póni Kűr győztese Hoffer Hanna, Magyarország, Macciato nevű lovával.

A Fiatal Lovas Kűr nemzetközi versenyszám győztese Lisa Grupen, Németország, lett, Skyfall nevű lovával.

A Junior Zenés Kűr nemzeti versenyszám győztese Rapi Kitti Krisztina, Magyarország, GB Dressage, Dancing Queen BC nevű lovával.

Az ELMŰ Nagydíj Speciál nemzetközi versenyt Nicolas Wagner, Luxemburg, Quater Back Junior nevű lovával nyerte.

Az Intermediare I Kűr (Nemzeti verseny) első helyezettje Michal Knoflicek, Csehország, Dublin 1 nevű lovával.

Az Intermediate I Kűr (Nemzetközi verseny) első helyezettje Thamar Zweistra, Hollandia, Erina nevű lovával.

ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa-forduló nyertese Patrik Kittel, Svédország, Delaunay nevű lovával.

A versenyen 19 ország versenyzői vetélkedtek egymással békésen, vidáman. A résztvevők között ott voltak a világranglista legismertebb lovasai, legjobb lovaikkal. A versenyzsűri bíráinak többsége már világbajnokságon és olimpián is bíráskodott. Dicsérték a szervező csapat tudását, precíz munkáját.

A CDI legeredményesebb magyar versenyzője Hoffer Hanna, míg a legeredményesebb külföldi versenyzője Patrik Kittel, Svédország lett. A CDN legeredményesebb hazai versenyzője Nébel Viktória lett.

A kora őszi verseny idén is vidám családi programokkal egészült ki. Sokféle gyerekjáték, autóbemutató és tesztvezetés, arcfestés, mini KRESZ-pálya várta a kicsiket és nagyokat.

Jövőre szeretettel várunk mindenkit szeptember 25-27-én, Fóton, a XVI. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen és Lovasterápiás Versenyen.

Az MLTSZ munkájáról és a részletes programról bővebb információ a www.lovasterapia.hu oldalon található.

Fotó: Cseke Judit, Gordon Eszter, Kocsis Judit, Kocsis Zoltán

Budapest, 2019. szeptember 29.

Hozzászólások