Mindenkori Honvédelmünk és a Ló

A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesületünk a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel karöltve november 25-én Családi Napot tartott „Mindenkori Honvédelmünk és a Ló” jegyében.

Az időjárás ugyan nem kedvezett a Családi Napnak, így a szabadtéri programok a fedett lovardába kerültek, ahol több száz érdeklődő gyűlt össze, hogy átélje a történelmi utazást. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt megtalálták számításukat a Családi napon, hisz a rendezvény palettája széles és színes volt.

A napot „Az 1848/49-es szabadságharc honvéd gyalogságának és tüzérségének „bemutatója nyitotta, majd a Fonyódi Kishuszárok toborzója következett. Pénzes Gábor magaslovasiskolai bemutatójával elkápráztatta a nézőket, amit Győrffi Villám András kommentált, így igazán teljes képet kaphattunk arról, hogyan harcolt a huszár és milyen kapcsolatban állt lovával.

A huszár karüsszel után a köszöntőbeszédek következtek, természetesen a huszárok díszelgése mellett. T. Mészáros András Érd Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Aradszki András országgyűlési képviselő is köszöntötte a nézőket. Dr. Korein László az egyesület elnöke pedig elmondta az Egyesület céljait: iskolai lovasoktatás akkreditálása mellett, az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy az emberek kiszakadjanak az online, virtuális világból, közelebb kerüljenek a természethez, megismerkedjenek a lóval, és ápoljuk hagyományainkat.

Ehhez biztosít teret a Simonpuszta Lovaspark, mindenki számára. Nap egyik felemelő pillanata az volt, amikor Papadmitriu Athina és lánya Magyar Réka lóháton énekelte el
a Himnuszt.

A programok a megnyitó után is folytatódtak a Hadakútja LSE bemutatta, hogy a gyerekek pónikon mi mindenre képesek. Már fiatalkorban 5-6 évesen is lehet lovagolni. Természetesen a díjugratás sem maradhatott el, hisz jelenleg ez a legnépszerűbb lovassport a világon.

Később láthattuk, hogy harcoltak a magyarok, volt lovon birkózás, kopjás bemutató, a Hungarian Trick Riding Team pedig trükk lovas bemutatóval kápráztatta el a közönséget. Ezután következett az, amire a legjobban vártunk, ugyanis egy élő történelem órának lehettünk szemtanúi. Kaszás Géza az Itáliai Hadjárat színterére kalauzolt minket, ahol a csatákat lejátszva, a harcmodort, fegyverzetet bemutatva részeseivé válhattunk annak, hogyan is harcolt a magyar.

Miközben a fedeles lovarda megtelt a Huszár 5 próba állomásain is kisebb tömegek alakultak. Ugyanis a legbátrabbak teljesíthették a huszár próbáit. Egy térkép segítségével, a megtalált állomásokon különböző feladatokat kellett végre hajtani. Például patkótartás karddal, koszorú elkapás, ló vezetés akadálypályán,
huszár ruha helyes felvétele stb. Akik sikeresen teljesítették a feladatot, Ézsiás Vencel huszár őrnagytól egy Tanúsítványt vehettek át, amiben kijelenti, hogy bátor és erős, így alkalmas arra, hogy Magyar Huszárrá fogadjuk. De a játékban résztvevők között lovas oktatást és lovas bérletet is kisorsoltunk.

Az Egyesületünk célul tűzte ki, hogy nemzeti értékeinket, hagyományainkat aktívan ápoló és értékeit védő fiatal nemzedék nevelését elősegítse, valamint lovas kultúránkat széles körben terjessze. Reméljük a Családi Nappal is hozzájárultunk céljaink eléréséhez.

A jövőben is tervezzük hasonló jellegű családi napok, nyílt napok szervezését! Bízunk benne, hogy népszerűsíteni tudtuk a huszár és katonai hagyományainkat, visszatekinthettünk őseinkhez, megismerhettük történelmünkben a ló szerepét, ló és ember bajtársi kapcsolatát!

Legyen újra Lovas Nemzet a Magyar!

Szöveg és képek forrása: Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület

Hozzászólások