Kassai Lajos lovasíjász, az idei Lovas Show egyik főszereplője

Kassai Lajos neve a lovasvilágban megkerülhetetlen. Ötször állított fel Guiness Világrekordot, magyar íjkészítő, a lovasíjászat szerelmese. Ezt az új sportágat terjesztette szerte a világon. A Kassai-völgy megálmodója és megalapítója, emellett a Kassai-iskola már tizenegy országban fogadja a tanulni vágyókat. Kassai Lajos tovább emeli a lovas show két estéjén a színvonalat, aminek tematikája a honfoglalás kori Arany ló legendája.

A cikk végén található kuponkóddal, 10% kedvezménnyel juthatsz hozzá a jegyekhez!

Kassai Lajos élete és munkássága
1960. szeptember 16-án született Kaposváron, eredeti végzettsége gépszerelő. A nyolcvanas évek közepétől másodállásban íjakat készített, majd rekonstruálta a honfoglalás kori magyar íjakat. Ezeket az íjakat a világon elsőként, sorozatgyártani kezdte. A nyolcvanas évek végén kidolgozta a lovasíjászat verseny-szabályrendszerét, majd terjeszteni kezdte az új sportágat. Kezdetben Magyarországon és Európában, aztán eljutott az Egyesült Államoktól Kanadáig is. 2001-ben jelent meg Lovasíjászat című könyve, ami ötödik kiadását éli meg itthon, továbbá angolra, németre és oroszra is lefordították. 2011-től Magyarországon elsőként lehet lovasíjász tanári diplomát szerezni, a Kassai által kidolgozott gyakorlati oktatás alapján.

Többszörös Világrekorder
-2014-es Lovasíjász Világbajnokság győztese
-1. Guiness Világrekord (1998): váltott lovakkal, 12 órás folyamatos lovaglás közben 286-szor ment végig egy 90 méter hosszú pályán, ezalatt több mint 1000 célzott lövést adott le.
-2. Guiness Világrekord (2002): 2002-ben egy reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során közel 3000 lövést adott le, ezzel megdöntve előző rekordját.
-3. Guiness Világrekord (2006): 24 órán át lovagolt és íjászkodott.
-4. Guiness Világrekord (2009): Vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17,80 másodperc alatt.
-5. Guiness Világrekord (2011): 14 korongot lőtt le 19,85 másodperc alatt több mint 8000 néző szeme láttára a Budapest Sportarénában.

Ars-poeticája
„Alapvetően két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon. Most, hogy elértem életem delét, egy napfényes tisztásra jutottam, magam mögött hagyva a kérdések és a vágyak kínzó dzsungelét. Sokkal több az elfogadás, mint a változtatni akarás bennem. A lovasíjászat, ami egykor táltos lovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre támaszkodva a lehető legtöbbet megtudni erről a tevékenységről, majd képességeimhez mérten művészien bemutatni, és mire eljutottam idáig, azt vettem észre, hogy hitemmé vált.”

Gyere el a fantasztikus Lovas Show-ra és légy szemtanúja Kassai Lajos lenyűgöző lovasbemutatójának és az egész estét nagyszabású produkciónak! A 10% kedvezményre feljogosító kuponkódért kattints IDE!

2019.11. 14. Ráskai-Kiss Orsolya, Lovasok.hu LOLA program
Képek forrása: https://www.lovasok.hu/

Hozzászólások