Feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk a Lovasok.hu Családi Napján! 1.rész

A borús idő ellenére a Nemzeti Lovarda nagy fedelesének lelátója az ígéretes programoknak köszönhetően megtelt kíváncsi nézőközönséggel március 31-én, a Lovasok.hu Családi Napján. Az előadók üzeneteiket színvonalas produkciókon, kreatív megoldásokon, szemléletes bemutatókon keresztül nyújtották át mindazoknak, akik velünk tartottak. A következőkben egy rövid cikksorozattal szeretnénk megajándékozni azon Olvasóinkat, akik valamilyen okból nem tudtak részt venni a rendezvényen. Következzenek tehát a Lovasok.hu Családi Napjának legemlékezetesebb pillanatai!

Massimo Basili értékes tanításai

A Váci huszárok felvonulását és az ünnepélyes megnyitót követően betekintést nyertünk Massimo Basili tanításainak egyik fejezetébe. Massimo és csapata szemléletes bemutatójának szinte minden egyes eleme arra sarkallta a nézőt, hogy a technikák mihamarabb saját kipróbálásra kerüljenek.

Massimo teljesen logikus, egyértelmű feladatai egytől egyig azt az üzenetet hordozták, hogy a lovasnak mindenek előtt a megfelelő kapcsolatot kell kialakítania a lóval, amelyből aztán tovább lehet fejlődni. A ló teljes ellazítása, az, hogy éppen olyan élvezetes legyen a ló számára a feladat, mint lovasának az alapját kell, hogy jelentse a közös útnak. A végtelen türelem, a sok-sok befektetett munka, idővel páratlan gyümölccsel ajándékoz meg:

Massimo számtalan rossz körülmények között tartott, mentett, rendellenességgel együtt élő, „lovaglásra alkalmatlan lóval” érte már el azt, amit ezen a szombaton mi magunk is láthattunk a lelátóról: a lovassal való teljes összhangot. A fellépő lovak között is szerepelt egy, amelynek mozgása, fegyelme közel sem tükrözte múltját, ahonnan elindult.

Massimo egyébként évről évre hazánkban is tart oktatást, ahol a résztvevők lehetőséget kapnak választ nyerni azon kérdéseikre, amelyek a lóval való közös munka során felmerültek. Tanításai bárki számára elsajátíthatóak, a fejlődés egyetlen feltétele a ló iránti valódi szeretet és tisztelet.

Hamza Viktória

Három csodaló, egy kutya és egy korát meghazudtoló tapasztalattal rendelkező fiatal lány produkciója. Hamza Viktória a Lovasok.hu Húsvéti Családi Napján tartott előadásával megigézte a közönséget. Aki egy kicsit is jobban utána járt a szabadidomításnak, tudhatja, hogy a lovakkal való testbeszédnél a legapróbb, legjelentéktelenebbnek tűnő mozdulatok is számítanak. Nem mindegy hova helyezed a tested, nem mindegy, hogy hol tartod a kezed, nem mindegy hogy a pillantásod a ló mely testrészére esik. Viktória egyszerre nem egy, hanem három lóval építette fel mesteri szintre a kapcsolatot.

Ez a kommunikációs összhang, a zenei aláfestésre épített mozdulatok és természetesen az összkép, amit együtt nyújtottak számunkra, már önmagában lebilincselő látványt nyújtott. Azonban az előadás ennél sokkal többről szólt: ezeknek a lovaknak minden egyes mozdulatában jókedv, játékosság bujkált. Nyoma sem volt türelmetlenségnek, idegességnek, unalomnak vagy kényszerérzetnek.

Viktória, ha ez még nem lenne elég, ráadásképp egy kutyás jelenettel is megkoronázta az eseményt, amely talán kijelenthetem, minden résztvevőnek mosolyt csalt az arcára. 

 

2018.04.10. Írta: Frisch Andrea
Fotó: Haga Zsuzsanna
Frissítve: 2022.08.08.

Hozzászólások