Debrecenben vár a Galiba Gyermekfesztivál!

Sokszínű programokkal várják a közönséget a X. Galiba Gyermekfesztiválon augusztus 15. és 22. között, a rendezvény célja a nemzeti értékek bemutatása, azok átörökítése a hagyomány és az innováció jegyében – közölték a szervezők a Nagyerdei Kultúrparkban kedden tartott sajtótájékoztatójukon.

A Galiba Gyermekfesztivállal párhuzamosan, augusztus 12. és 22. között tartják a Debreceni Virágkarnevál programjait is.
Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta, hogy az először 2012-ben első megszervezett Galiba Gyermekfesztivál különleges színfolt családoknak, gyermekeknek, akik életre szóló élményt szerezhetnek Kelet-Magyarország legkedveltebb és leggazdagabb programkínálatával az ország egyetlen megmaradt vidámparkjában. Debrecen büszke hagyományaira, amit a kézművességtől a néptáncok ápolásáig igyekszünk tovább erősíteni és tovább vinni – emelte ki az alpolgármester.
Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetője kiemelte, hogy a Galiba Gyermekfesztivál ideje alatt 178 programot kínálnak, ez a sokszínűséget jelzi. A hagyományos gyermekprogramok – lovagi tábor, lovagi kastély, kézműves foglalkozások – mellett a gasztronómiai teraszon bográcsban gulyást főznek, kemencében kenyérlángost sütnek.
Kékedi Erika, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. programszervezője elmondta, hogy a 10. évforduló megünneplése jegyében 80 mesterség képviselői települnek ki a kultúrparkba, ahol az olimpia évében a Debrecenhez kötődő sportágakat is kipróbálhatják a gyerekek, így például a vívást, de lesz társas játék is. A dombtetőn jurta is várja az odalátogatókat.
Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője emlékeztette arra, hogy idén 20 éves a Hagyományok Háza, míg a táncházmozgalom 50 éves lesz. Ebből az alkalomból a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon augusztus 12-én csütörtökön gazdag programkínálaton vehet részt a közönség.
Törökné Csécs Lenke táncpedagógus, néptáncos elmondta hogy a virágkarnevál Béres András néptáncos ötlete nyomán valósult meg és a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes évtizedek óta állandó résztvevője a karneváloknak. Az ideire két nagyváradi egyesületet is meghívtak a megye településein kívül. Hozzátette, hogy a hagyományőrzés jegyében minden megyei népművészeti egyesületet meghívtak, melyek részt is vesznek a fesztiválon.

2021. augusztus 10.
Forrás: MTI
Kép: pixabay.com
Frissítve: 2023.02.20.

Hozzászólások