Fogathajtó VB-k helyszíne lesz Szilvásvárad

Átadták a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont világszínvonalú új fedett lovardáját. Az ünnepélyes megnyitón a szilvásváradi mellett osztrák, szlovák, horvát lipicai fogatok is részt vettek és Kappel Edit lipicai ménjei is bemutatkoztak.

Még 11 képünk van Szilvásvárad új fedett lovardájának átadójáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

„Ezzel a kiemelt állami beruházással Szilvásvárad és környezete jelentős, eddig nem tapasztalt fejlődési lehetőséghez jut. Új lendületet kap a turisztika, a lovas sportélet, a lótenyésztés és a lovasoktatás is” – fogalmazott köszöntőjében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fedeles lovarda ünnepélyes átadásán.

Fazekas Sándor kiemelte: „közös célunk, hogy lovas értékeinket, amelyek egyben nemzeti kincsünk, megőrizzük, fenntartsuk és átörökítsük.” A miniszter megerősítette: „nemzeti lófajtáink géntartalékainak megőrzése és lovas kulturális örökségünk megóvása fontos feladatunk, méneseink nemzeti büszkeségeink. A szilvásváradi ménesgazdaság lipicai lovai méltán világhírűek” – tette hozzá. Mint mondta, a kormány, valamint az agrártárca kiemelt célja, hogy Észak-Magyarországnak világszínvonalú lovasközpontja legyen, és a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába tartozzon.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont a hazai lovasvilág utóbbi évtizedeinek legnagyobb beruházása – mondta a miniszter, aki emlékeztetett: a közel 1,9 milliárd forintos beruházásból megépült fedeles lovarda csupán az első üteme a 6.8 milliárd forintból megvalósuló fejlesztésnek és része a 2014-ben elindított Kincsem Nemzeti Lovas Programnak.

Az agrárminiszter kifejtette: a következő ütemekben megújul, és négy évszakossá válik egyebek mellett a szabadtéri lovaspálya egy 6000 fős lelátóval.

Hangsúlyozta: a beruházások felélénkítik a település idegenforgalmát, lovassportját és jelentős befolyással lehetnek a lótenyésztésre is. Megítélése szerint a környékre is pozitív hatással lesz a fejlesztés, felértékelődik a Szalajka-völgy, Bélapátfalva és a Bükk egész térsége.

Még 11 képünk van Szilvásvárad új fedett lovardájának átadójáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke elmondta: amikor Szilvásváradon jár, mindig felidézi az 1984-es négyesfogathajtó világbajnokságot, mert mint mondja, „az a verseny repítette a magyar fogathajtást világsikerre”, az azóta eltelt 32 esztendő alatt Szilvásvárad igazi márkává vált, neve összefonódott a lovakkal.

Lázár Vilmos kijelentette: a fejlesztéseknek köszönhetően Szilvásvárad már 2017-ben jelentős helyszíne lesz a lovassportnak.

A Kincsem Nemzeti Lovas Programmal kapcsolatban elmondta, hogy az további fejlesztéseket is tartalmaz, Mezőhegyesen, Bábolnán, Fábiánsebestyében és a Nemzeti Lovardában is zajlik a munka. Kiemelte: az elmúlt hat év alatt a fejlesztések kétharmada megvalósult vagy folyamatban van, és a munkákat felügyelő bizottságnak új lendületet adott, hogy a közelmúltban Fazekas Sándor agrárminiszter lett az elnöke.

 

Vasárnap pedig már az első fogatható verseny is lezajlott az új fedelesben 48 fogat részvételével négy kategóriában. A póni kettesfogatok között Katona Gyöngyi (Nyírbátori LSHE) győzött. Az egyesfogatok mezőnyében Meskó István (Állatorvos-tudományi Kar TLC) bizonyult a legjobbnak. A kettesfogatok kategóriájában Fekete György (Nyírbátori Lovas Egyesület) érte el az első helyezést. A négyesfogatoknál Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) ért el fölényes győzelmet első számú fogatával.

2016.11.14. Forrás: MTI, Kormány.hu
Fotó: Francz Ilona (FM), MTI Fotó: Komka Péter

Hozzászólások