Hamarosan itt az ősz, de ez a Lovasokat nem tántorítja el!

Hogy miért nyáron van a lovas főszezon? Ennek több oka is van. Legfőképpen a nyári szabadságok, az iskolaszünet és a hosszú nappalok indokolják. Az év többi részében a rohanó hétköznapok, a korai sötétedés sokszor gátat szab a lovas életnek, de aki már volt őszi-tavaszi lovastúrán, vagy lehetősége van télen-nyáron tereplovaglásra, az tudja, hogy nem érdemes feladni ezt a lehetőséget, ha nem muszáj.

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Egy őszi kirándulás az ősz hűvösebb időjárással, meleg színeivel és kevesebb zavaró rovarral fogadja a lovasokat. A lovak pláne fellélegeznek ilyenkor-végre nincs annyi légy és bögöly, végre néhány fokkal hűvösebb reggelen/estén indulhatnak útnak.

Aki még nem járt ősszel lovastúrán, annak csak ajánlani tudjuk, akár itthon, akár Erdélyben fantasztikus élmény! Az iskolakezdés és a nyári szabadságok szezonjának vége se tántorítson el senkit!

A lovardák többsége télen-nyáron nyitva áll, sokan szerveznek 2-3 napos túrákat a hosszú hétvégékre és az őszi szünetre való tekintettel! Ha a nyár folyamán a túl sok program mellett nem tudtad beiktatni, őszi szünetben még lovastábort is találsz!

Hogy mire kell ilyenkor felkészülni?

A réteges öltözködés a legjobb! A megszokott lovas öltözék mellé egy vékony pulcsit, vagy -az esőre is készülve- egy vékony dzsekit is vigyél magaddal, ha terepre készülsz. Túrára persze érdemes mindenből egy melegebb verziót is betenni, hiszen nagy lehet a hőingás, változatos lehet az időjárás.

Lehet kapni kifejezetten átmeneti jellegű lovasnadrágokat, amelyek vízhatlanok is egyben, így kevésbé lesz kellemetlen, ha elkap az eső. Túrán például nagyon jól jöhet, ugyanis kevésbé tudod megválasztani, milyen időben ülsz lóra.

A lovaknak ilyenkor nincsenek extra igényeik, sőt, most fogják igazán jól érezni magukat! Arra figyelj, hogy nagyobb esélye van a sárdagonyák kialakulásának, ahol a lovak könnyebben megbotlanak, elcsúsznak-ezekre a helyzetekre fel kell készülni. Ha van lehetőséged, kerüld el a nagy sarat, ha nincs, óvatosan keljetek át rajta, ha lehet, lépésben!

 

2019.08.14. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: canva.com
Frissítve: 2022.08.12.

Hozzászólások