Nyeregben a kaposvári lovastornász

Aranyérmet szerzett a közelmúltban a kaposvári junior lovastorna Európa-bajnokságon Bence Balázs, a Lovasakadémia SC fiatal tehetsége.

"A lovastorna meglehetősen összetett sportág, lovas és ló tökéletes együttműködésére van szükség a sikerhez, no és természetesen kikerülhetetlen az edző szerepe is. Ebben a sportágban egyébként inkább a lányok a dominánsabbak, viszont a férfiak véleményem szerint látványosabb elemeket, leugrásokat, szaltókat mutatnak be" – nyilatkozta Bence Balázs.

Balázsnak először a nővére kezdte el űzni ezt a sportot, és amikor öt éves lett, már vele együtt csinálta. Mind a ketten Villányi Krisztinánál kezdték el, és jelenleg is ő felel a szakmai munkákért. Bence Balázs az alábbi szavakkal írta le a közös munkát edzőjével: "Remekül kijövünk egymással, mind a ketten szeretjük, ha jó hangulatban zajlanak az edzések, mindez azonban természetesen nem megy a munka rovására. Minden kűr forgatókönyvét közösen találjuk ki, és dolgozzuk ki a legapróbb részletekig."

A versenyzőnek Kaposvár különösen sokat jelent. Egyrészt a hazai pálya előnye, másrészt pedig, hogy jelenleg a kaposvári katolikus gimnázium tanulója, és saját elmondása szerint ha elvégzi, akkor ménesgazda szakon tanulna majd tovább a Kaposvári Egyetemen. Szeretne sportágál maradni a későbbiekben is, akár edzőként.

Bence Balázs így fogalmazott a kaposvári junior lovastorna EB-ről, ahonnan aranyéremmel távozott: "Az utolsó kűröm előtt is első helyen álltam, így akkor már megfogalmazódott bennem, hogy Európa legjobbja lehetek. Szerencsére nem rontottam ennek ellenére sem, így megvalósult a nagy álmom. A verseny első részében kötelező elemeket kellett végrehajtani, ott a harmadik helyet sikerült megszereznem. Aztán a folytatásban egy jól sikerült gyakorlattal az első helyre léptem elő, és azt sikerült is megtartanom. Nem gondoltam volna, hogy ilyen szép eredményt sikerül elérni.

Bence Balázs edzőjével a dobogó legfelső fokán Kaposváron

Már a dobogónak is örültem volna, mert nem sok férfinek sikerült ez Magyarországon eddig. Nagyon örülök, hogy végül sikerült megnyernem az EB-t, de remélem, ez még nem a csúcs. Ott vannak még a világbajnokságok, a világkupák, és talán idővel sikerül ott is jól szerepelni a felnőtt mezőnyben. 2007 óta sokat fejlődtem, erősödtem, nőttem, és Villányi Krisztina is egyre jobban edzett, és most egy olyan szintre léptünk, ahol már megjegyeznek minket a külföldiek is."

Jövőre rendezik a senior Európa-bajnokságot a németországi Aachenben, ami egy igen rangos megmérettetés. Németországban egyébként is elismert és nagyon kedvelt is ez a sportág. A lovastornász bízik benne, hogy ott is összejön majd egy kiugró eredmény.

Miből lesz a cserebogár? Bence Balázs lovastorna karrierje a kezdetektől

A 18 esztendős kaposvári sportoló a szakág eddigi legjobb magyar utánpótlás eredményét érte el: 15 induló közül, német és osztrák riválisa előtt, nagy meglepetésre, de teljesen megérdemelten hódította el az első helyezést a Junior Lovastorna Európa-Bajnokságon.

Bence Balázs öt éves kora óta versenyez a szakágban, így nem kevesebb, mint 13 évnyi megfeszített munkát tudhat maga mögött. Az alábbi videó segítségével évről-évre nyomon követheted Bence Balázs fejlődését, az első versenyeitől egészen a junior Európa-Bajnoki címet érő kűrig. Semmi kétség, megérdemelt győzelmet aratott, gratulálunk!

2014.08.14. Forrás: kaposvarmost.hu

Hozzászólások