Kínában is sztár a magyar lovasíjász

Kassai Lajos a kínai tévénézők százmilliói előtt népszerűsíti a magyar lovasíjászatot.

A most készülő kínai televíziós sorozathoz olyan embereket kerestek, akik nem ismerik a lehetetlent. Ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy a magyar lovasíjászat megteremtője, aki eddig öt világrekordot állított be, pont ilyen. 

Kassai Lajos a kínaiak szerint a képernyőn is jól mutat – MTI Fotó: Trebitsch Péter

"Számomra valahogy sorsszerűvé vált Kína. Amióta öt éve egy kínai barátommal bejártuk az ország nagy részét, azt veszem észre, hogy a repülőn ülök, és az Kínában száll le" – hangsúlyozta Kassai Lajos, aki a felvételre várva hétfőre virradóra egy teremben a céltáblát sorozta, vagy sárga korongokat szedett le. A vele készült stúdióbeszélgetés során sok szó esett Magyarországról, a magyar kultúráról, és arról, hogy mennyire fontos egy nemzet számára a hagyományainak megőrzése. Az interjúban arra biztatta kínai közönségét, a kísértések ellenére ők se fordítsanak hátat a kultúrájuknak.

A Kínai Központi Televízió munkatársai a magyar lovasíjászra kínai forrásokból bukkantak, és az után döntöttek a meghívásáról, hogy meggyőződtek tudásáról és arról, hogy milyen jól mutat a képernyőn. A sorozat a tervek szerint 11 epizódból áll, a legnézettebb csatornán vasárnaponként, főműsoridőben sugározzák majd. Egy-egy részben 6-7 szereplő lép majd fel. A felvételek folyamatosan zajlanak, de egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a számos kínai meghívott mellett lesz amerikai, orosz, kenyai, olasz és mongol résztvevő is.

"A show komoly lehetőség arra, hogy kínaiak százmillióihoz eljusson az, hogy egyáltalán létezik lovasíjászat, amelyet a világ sok részén magyar sportként emlegetnek" – jegyezte meg Kassai Lajos. 

Kassai hangsúlyozta: büszke arra, hogy a lovasíjászat bekerült az egyetemi tananyagba és a lovas szakágak közé, továbbá 2013-ban a hungarikumok gyűjteményébe is. "A magyarok és a keleti népek elsősorban a hagyományaikat keresik és találják meg benne, van, aki a sportot szereti meg, mások a ló, a lovaglás miatt vonzódnak hozzá."

Híveinek tábora egyre szélesebb Kínában is, a Kassai név a külső forgatási helyszínen sem volt ismeretlen. Az Ezer-sziget tavánál, Csöcsiang tartományban tanítványai várták, és produkcióját is az egyiküktől kölcsön kapott lovon hajtotta végre: 14 korongot lőtt le vágtató ló hátáról 21 másodperc alatt. Az adott körülmények között ezzel meg is volt elégedve, hiszen a Budapest Arénában 20 másodperc alatt teljesítette ugyanezt.

Kassai Lajos, aki eddig minden lovasíjász-versenyt megnyert, épp itt, az Ezer-szigeten szeretné a sportág ázsiai központját létrehozni, ebben egy tehetős kínai partnere támogatja. "Komoly beruházás készül, lovakban, pályában egyaránt, amihez a szakmai muníciót a Kassai-iskola adja. Jövőre vendégül látják a kínai partnereket, nyílt napot tartanak, vizsgákat mutatnak be nekik – mondta Kassai Lajos a tervekről.

2015.07.07. Forrás: MTI

Hozzászólások