Kínában is sztár a magyar lovasíjász

Kassai Lajos a kínai tévénézők százmilliói előtt népszerűsíti a magyar lovasíjászatot.

A most készülő kínai televíziós sorozathoz olyan embereket kerestek, akik nem ismerik a lehetetlent. Ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy a magyar lovasíjászat megteremtője, aki eddig öt világrekordot állított be, pont ilyen.

Számomra valahogy sorsszerűvé vált Kína. Amióta öt éve egy kínai barátommal bejártuk az ország nagy részét, azt veszem észre, hogy a repülőn ülök, és az Kínában száll le” – hangsúlyozta Kassai Lajos, aki a felvételre várva hétfőre virradóra egy teremben a céltáblát sorozta, vagy sárga korongokat szedett le. A vele készült stúdióbeszélgetés során sok szó esett Magyarországról, a magyar kultúráról, és arról, hogy mennyire fontos egy nemzet számára a hagyományainak megőrzése. Az interjúban arra biztatta kínai közönségét, a kísértések ellenére ők se fordítsanak hátat a kultúrájuknak.

A Kínai Központi Televízió munkatársai a magyar lovasíjászra kínai forrásokból bukkantak, és az után döntöttek a meghívásáról, hogy meggyőződtek tudásáról és arról, hogy milyen jól mutat a képernyőn. A sorozat a tervek szerint 11 epizódból áll, a legnézettebb csatornán vasárnaponként, főműsoridőben sugározzák majd. Egy-egy részben 6-7 szereplő lép majd fel. A felvételek folyamatosan zajlanak, de egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a számos kínai meghívott mellett lesz amerikai, orosz, kenyai, olasz és mongol résztvevő is.

“A show komoly lehetőség arra, hogy kínaiak százmillióihoz eljusson az, hogy egyáltalán létezik lovasíjászat, amelyet a világ sok részén magyar sportként emlegetnek” – jegyezte meg Kassai Lajos.

Kassai hangsúlyozta: büszke arra, hogy a lovasíjászat bekerült az egyetemi tananyagba és a lovas szakágak közé, továbbá 2013-ban a hungarikumok gyűjteményébe is. “A magyarok és a keleti népek elsősorban a hagyományaikat keresik és találják meg benne, van, aki a sportot szereti meg, mások a ló, a lovaglás miatt vonzódnak hozzá.”

Híveinek tábora egyre szélesebb Kínában is, a Kassai név a külső forgatási helyszínen sem volt ismeretlen. Az Ezer-sziget tavánál, Csöcsiang tartományban tanítványai várták, és produkcióját is az egyiküktől kölcsön kapott lovon hajtotta végre: 14 korongot lőtt le vágtató ló hátáról 21 másodperc alatt. Az adott körülmények között ezzel meg is volt elégedve, hiszen a Budapest Arénában 20 másodperc alatt teljesítette ugyanezt.

Kassai Lajos, aki eddig minden lovasíjász-versenyt megnyert, épp itt, az Ezer-szigeten szeretné a sportág ázsiai központját létrehozni, ebben egy tehetős kínai partnere támogatja. “Komoly beruházás készül, lovakban, pályában egyaránt, amihez a szakmai muníciót a Kassai-iskola adja. Jövőre vendégül látják a kínai partnereket, nyílt napot tartanak, vizsgákat mutatnak be nekik – mondta Kassai Lajos a tervekről.

2015.07.07. Forrás: MTI
Frissítve: 2022.09.20.
Fotó: Canva

Hozzászólások