Lázár Vilmos: jó úton járunk

A Kincsem – Nemzeti Lovasprogramban megfogalmazott célok tekintetében a lovas ágazat valamennyi területén sikerült eredményeket elérni Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke szerint.

A fogathajtóként kilencszeres világbajnok sportvezető a Papp László Sportarénában pénteken kezdődött OTP Lovas világkupa keretében megrendezett országos lovas fórumon azt nevezte a legnagyobb eredménynek, hogy sikerült visszaállítani a lovassportok, a lovaglás és az egész lovas társadalom presztízsét. Ugyanakkor úgy vélte, bizonyos területen, így például a lovasoktatásban nem elégséges az előrelépés.

Lázár Vilmos, Lezsák Sándor és Budai Gyula

Lázár Vilmos kiemelte, hogy Nyugaton gazdaságilag is hasznot termel a lovas ágazat, akár az agráriumban, akár a turizmusban, s hosszú távon ez a cél Magyarországon is.

“Magyarországon ezer lakosra hat ló jut, ezzel messze el vagyunk maradva az Európai Unió átlagától. Hollandiában például ez a szám huszonkettő. Pedig a lovas ágazatnak komoly munkahelyteremtő hatása is van, minden harmadik lóra jut egy munkahely. Ez azt jelenti, hogy ha a magyarországi lóállomány elérné az uniós átlagot, húszezer új munkahely létesülhetne” – mondta, majd megjegyezte, hogy a magyarországi lovaknak csak mintegy 20-25 százaléka minőségi sportló.

A lovasprogram különböző területeinek eredményeiről beszámolva Lázár kiemelte a szövetség strukturális átalakítását, az edzőképzés fontosságát, illetve hogy a szabadidős rendezvényszabályzat kidolgozása és életbe lépése óta minden szakágban nőtt a versenyek és az igazolt versenyzők száma.

Beszélt arról is, hogy sikerült megnyerni a kormány támogatását, így a szövetség sportágfejlesztési koncepciójára 65 millió forintot kapott, amely elsősorban az utánpótlás- és szakemberképzésre helyezi a hangsúlyt.

Fontosnak tartotta megjegyezni a lovasprogramban meghatározott törvényi feltételek megvalósulását, amelyek a lovardákra és a tereplovaglásra vonatkoznak.

Elmondta, hogy ő maga is a médiából értesült a lovas szolgáltatásokat szabályozó ÖM rendelet legutóbbi, nagy port kavaró módosításáról, mely az ismeretlen származású lovakat kizárja a lovas szolgáltatások végzéséből. Kijelentette, hogy a rendeletet a lehető leghamarabb úgy kell változtatni, ahogyan azt a szakma megkívánja.

Hozzátette, hogy tervezik egy olyan törvényjavaslat benyújtását is, amely alapján a lóverseny fogadások játékadójának 85 százaléka kerülne vissza a lovas ágazatba, s így az állandó és biztos forráshoz juthatna.

Ugyancsak az előre tett lépések között említette az idei sporteredményeket, azaz a világ- vagy Európa-bajnokságon nyert 12 érmet, vagy a szövetség saját magazinjának, a Pegazusnak a létrehozását, illetve azt a sportdiplomáciai sikert, hogy Fugli Károly révén van magyar tagja a nemzetközi szövetség (FEI) vezetésének.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a kormány a szívén viseli a lovas ágazat sorsát, ezt mutatja az az infrastruktúrafejlesztés, amelyről a kormány korábban döntött. Ennek keretében megújul a szilvásváradi lovasközpont 2014 szeptemberéig 1,6 milliárd forintból és Budapesten a Nemzeti Lovarda 2015-re 2 milliárdból. Utóbbival kapcsolatban kijelentette, kiemelt állami beruházásnak nyilvánították a projektet.

Szintén bejelentette, hogy január elsejétől a mezőhegyesi és a bábolnai ménesbirtok felügyelete a Magyar Fejlesztési Banktól a VM-hez kerül.

Lázár a fideszes politikus beszédét kiegészítendő megemlítette: az egyik legpozitívabb előrelépés, hogy a Nemzeti Lovarda 2011 decemberében a szövetség vagyonkezelésébe került, ez ugyanis biztonságot adott az egész lovas társadalomnak.

A Lovas Fórumot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Ő arról beszélt, hogy Kassai Lajos lovasíjász módszere és az általa képviselt szellemiség hungarikum lett, s ez az egész lovas társadalom sikere.

Kiemelte, a lovasprogramban megfogalmazott célok eddig részben valósultak meg, s elsősorban az iskolai lovaglás oktatás területén van hiányérzete, noha így is 45 intézmény 1740 tanulója vett részt lovas foglalkozáson. Ez központi források és oktatási program hiányában az iskolák ezt önerőből valósították meg. Ezzel kapcsolatban Lázár Vilmos kijelentette, hamarosan megállapodást kötnek a VM-mel, hogy a lovasoktatás szakmai részére – a nagyobb siker reményében – új koncepciót dolgoz ki a szövetség.

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a lovasterápia és az erdőtörvény módosításának fontosságát emelte ki. Az államtitkár elmondta: a Bejárható Magyarország Keretprogram összefogja a gyalogos, a kerékpáros, a lovas, a kajak-kenu és a vitorlás turisztikai területeket, az erdőtörvény módosítása pedig – Európában modellértékűként – átjárhatóvá tette az ország területét minden határ nélkül. Utóbbinak köszönhetően 1140 kilométeres útvonalon “átlovagolható” az egész ország, ez pedig jelentősen segíti a lovasturizmust.

2013.12.01. Forrás és fotó: MTI


KapcsoLÓdó cikkek:

A nullás lovak védelmében módosulhat az ÖM rendelet >>

Folytatódnak a lovas ágazati beruházások >>

Új Lovas- és Rendezvényközpont épül Szilvásváradon >>

Két év múlva átadják a Nemzeti Lovardát >>

Nem indult el szeptemberben az iskolai lovaglás oktatás >>

Elfogadták az új erdőtörvényt >>

Hozzászólások