Képeslap Kerteskőről: Imperiál és gondozója

Imperiál születésének évfordulóján közölt írásunk kapcsán megható személyes hangvételű levelet és egy archív fotót kaptunk Imperiál egykori gondozójának lányától, melyet az engedélyével ezúton Veletek is szeretnénk megosztani. Fogadjátok szeretettel.

A 20 éves Imperiál és gondozója, Szersing Mihály Kerteskőn

 

“Az én drága édesapám, Szersing Mihály volt Imperiál gondozója a Kerteskői ménesben 1964 és 1989 között, 25 éven át. Ha beteg volt, éjjel-nappal vele volt a bokszban, ápolta fájós lábát, kényeztette; úgy vigyázott rá, mint a szeme fényére. Íngyulladásos lábára a létező összes szert kipróbálta, hogy enyhítsen fájdalmán. Az ő féltő gondoskodása miatt is élt meg ilyen szép kort a csodaló. Azt is együtt hozták össze, hogy 1972  és 1992 között Imperiál lett az első a tenyészmének között.

Ők ketten nagyon szerették, értették egymást. Hiszem, hogy ott fent a mennyben ismét találkoztak és boldogan lovagolnak együtt az égi mezőkön. Ha felnézek az égre, látom őket.

Apukám nagyon szerette az állatokat, mindet, de igazi nagy szerelme a ló volt. Egész életét lovak közt töltötte. Fiatal korában ugratott és sok kék szalagot hozott haza a versenyekről. Sok embert, gyereket tanított meg lovagolni, igyekezett átadni tudását a fiataloknak. Munkáját sokszor elismerték, lovas ügyben sokszor járhatott külföldre. Bábolna akkori vezetője, dr. Burgert Róbert nagyon meg volt elégedve a munkájával.

Az első képen Imperiál 20, apukám 44 éves volt; a kép Kerteskőn készült a csődöristálló melletti karámban. Mindketten imádták Kerteskőt, a bakonyi fennsík ideális hely volt a több mint kétszáz kancának és a csikóiknak. Az ostor apukám kezében csak reklám, hiszen maga készítette őket. Ő a “suttogó” módszerrel gondozta a rábízott állatokat.

A másik kép, ahol kockacukorral kínálja, a Képes Újság XXIV. évfolyam – 1985. március 16-án megjelent – 11. számának hátoldalán látható. Imperiál itt már 25 éves volt.”

A 25 éves Imperiál és Szersing Mihály a Képes Újságban

 2014.02.19. Tévaldné Sersing Ildikó
Frissítve: 2022.08.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások