Gyászol a lovas társadalom: elhunyt Hirling József

Életének 87. évében elhunyt Hirling József nyugállományú határőr ezredes, a Határőrség Lovasiskolájának egykori parancsnoka, a Határőr Dózsa SE alapítója, örökös és tiszteletbeli elnöke, Kiskunhalas Város „Pro Urbe” díjas polgára, a hazai és az egyetemes lovassport korszakos jelentőségű sportvezetője.

Hirling József 1928. január 19-én Zebegényben született. 1949-ben az 1. Honvéd Határvadász Kiképző Zászlóaljhoz vonult be Szegedre, majd jelentkezett a Határőrség tisztiiskolájára. 1954-ben nevezték ki Kiskunhalason a Határőrség Lovasiskola parancsnokának. 1986-ban, 32 évnyi vezetői munkát követően ezredesként kérte nyugállományba helyezését.

Hirling József egész életében a lovassport, kiemelten a díjugratás szolgálatáért dolgozott:

  • Határőr szakmai munkája során negyvenszer részesült parancsnoki elismerésben. Kétszer kapta meg a „Haza szolgálatáért érdemérem arany” és 1983-ban a Sportérdemérem arany fokozatát.
  • A szolgálati ló- és lovászképzés mellett megalapította 1953-ban a Határőr Dózsa SE-t, amely a magyar és az egyetemes lovassport egyik bölcsőjét jelentette a 90-es évek közepéig díjugratásban, lovastusában és fogathajtásban.
  • Létrehozta és elnöke volt 1986-ig a Dél-magyarországi Területi Lovas Szövetségnek. Olimpikonokat, nemzetközi minősítésű és magyar bajnok lovasok tucatjait nevelte lovas szakember társaival.
  • Létrehozta a Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyt és világkupa fordulóvá fejlesztette.
  • 1981-ben a város nagyrabecsüléseként Kiskunhalas Városért (Pro Urbe) kitüntetést kapott.
  • A Magyar Lovas Szövetség „Széchenyi”, a Megyei Közgyűlés „Bács-Kiskun Megye Sportjáért” díjjal tüntette ki.

Halálával pótolhatatlan vezetőt, sportvezetőt és lovas szakembert vesztett a lovas társadalom.

2016.01.18. Kovács Iván

Hozzászólások