Egy versenyló mindennapjai

A  jövendőbeli galopp versenylovak élete már jóval az első pályára lépés előtt nagyban különbözik a többi ló életétől. A csikók a versenykor elérése előtt is igen szigorú és tartalmas napirend szerint élik az életüket. Ez az időszak kiemelkedően fontos, hiszen alapvetően meghatározza, hogy milyen eredményeket fog elérni a versenypályán.

A program által a legkiválóbb galopplovak kerülnek ki a pályára, amelyekre emberek sokasága teszi meg a tétjét. A galopp fogadás részleteiről korábbi cikkeinkben részletesen tájékozódhatsz, a fogadáshoz még az ajtón sem kell kitenni a lábadat, hiszen például a magyar online kaszinó oldalán keresztül percek alatt leteheted voksodat.

A betanítás időszaka

A versenylovak képzése általában 18 hónapos korukban veszi kezdetét. Azonban ekkorra már megismerkedtek a zablával, így a száron való vezetés már nem jelenthet problémát.

Az, hogy pontosan milyen módszerrel lesz betanítva egy fiatal versenyló, az teljességgel a tréneren múlik. Sok tréner a hagyományos technikákat alkalmazza, mint például a  „long reining” módszert.

Nagyon sokat tud fejlődni a fiatal csikó, ha egy olyan idősebb és tapasztaltabb társával van egy közösségben, akitől el tud lesni különböző mintákat. Amennyiben már a lovas felülése sem jelent problémát, olyan feladatok következnek, mint a más lovak melletti vágta. Ennél a feladatnál jól megfigyelhető a lovak egyedisége, személyisége és az egymáshoz való viszonyulás. Az általános feladatok közé sorolható továbbá a nyolcasok lovaglása is, ekkor azonban a lónak már képesnek kell lennie elszakadni társaitól a munka erejéig. Az edzések végén pár hetes pihenő következik, majd az immáron két éves ló fizikailag és mentálisan is kipihenve, újult erővel tud belevágni élete új fejezetébe.

A pihenőt követően a versenylovakat hosszú kengyellel tréningelik mindhárom alap jármódban, majd a galoppal kiegészítve. Fontos, hogy egyenlő arányban lovagolják őket mindkét kézen, hogy egyformán gyarapodjon a ló izomzata. Eleinte a lovas munkavágtát kér, majd fokozatosan rábírja a lovat a gyorsabb tempóra, egészen a versenyvágtáig. Ez azt jelenti, hogy nőnek a vágtaugrások, a lebegő fázis egyre hosszabb, így már közelébe lesz a ló annak, amit a versenyeken is majd elvárnak tőle.

Sok esetben segítségül hívnak egy másik lovat is az edzésekre, hogy a versenyzésre, a versenyhelyzetre is „megtanítsák” és hozzászoktassák a fiatal lovat. A versenyszituáció leképezése azt is gyakoroltatja a lóval, hogy figyeljen a zsokéra és ne csak kontroll nélkül fusson a vak világba. A betanítás utolsó fázisa pedig a jövendőbeli versenylovak hozzászoktatása a rajtgéphez.


Egy átlagos napirend az istállóban:

5:00 – A nap első etetése
6:00-12:00 – trágyázás,  majd 1-1,5 órás edzés/ló  (egy tréner felügyelete alá általában 3-4 ló tartozik.)
12:30 – Második etetés
13:00-15:30 – „Csendes pihenő” A személyzet ekkor tud ebédelni, vagy akár lepihenni. Fontos, hogy ilyenkor tud a közösség is formálódni, fejlődni, ami az istálló olajozott működését szolgálja.
15:30-17:30 – Lovak ápolása, esetleges sérülések, gyulladások kezelése. Néhány lovat kiengednek a legelőre, vagy a jártatóba vezetik.
20:30 – Késő esti ellenőrzés, etetés (csak az esti etetésre kijelölt lovak)

A heti edzésterv szerint általában kétszer van galopp edzés, kétszer ügetésen alapuló edzés, a többi nap pedig vágtamunka. Általában a vasárnap pihenőnap, azonban lehetnek kivételek. A versenyek befolyásolhatják a beosztást.

 

2020.02.25
Írta: Vicky Smart, Bryan Smart versenyló kiképző felesége
Fordította: Ráskai-Kiss Orsolya, Lovasok.hu szerkesztősége
Forrás: Ror.org.uk
Képek forrása: Canva.hu
Frissítve: 2022.08.21

 

Hozzászólások