Megrendezik a négyesfogathajtó világbajnokságot, Magyarország is indul Valkenswaardban

Idén október 7. és 11. között rendezik meg a FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságot a hollandiai Valkenswaardban. A magyar színeket három versenyző, Dobrovitz József, Papp János és Vida József képviseli a többnapos, zártkapuk mögött szervezett, rendhagyó világbajnokságon. A 25. alkalommal megrendezett nemzetközi sporteseményre 35 hajtó nevezett 13 országból, így erős konkurenciával kell szembenéznie a magyar csapatnak. A sportolók felkészülését a Takarékbank, a Deloitte, a Szerencsjáték Zrt., a Dorsum, a Pannon Értéktár, a Magyar Lovassport Szövetség, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., a Portfolio és a HelloVidék támogatta.

Tóth Tamás, a magyar kettes- és négyesfogathajtók szövetségi kapitánya elmondta, hogy egy teljesen rendhagyó világbajnokságra készül: „A világtörténelemben ilyen vb-t még nem rendeztek, szokatlan feltételekkel és körülmények között fog versenyezni a nemzeti válogatott. Várakozásokkal telve nézünk a megmérettetés elébe! A nagyon sok világ- és Európa-bajnokságot megjárt, sokszoros magyar bajnok Dobrovitz József szerepeltetéséhez, azt hiszem, nincs mit hozzáfűzni, míg Papp János és Vida József a jövőt képviselik: elsősorban nemzetközi versenytapasztalatot lehet és kell is gyűjteniük, mivel a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon ott lehet a helyük. Az esélyeket illetően nem szabad találgatásokba bocsátkozni, az biztos, hogy Boyd Exell toronymagasan esélyes, nemcsak tapasztalata miatt, hanem azért is, mert hazai pályáján versenyez majd.”
A magyar fogathajtás a legtradicionálisabb sportágak egyike, Magyarország jelentős szerepet vállalt a nemzetközi szabályzatainak, versenyeinek kialakításában és fejlődésében. A hazai lovassport legeredményesebb szakága a kettes- és négyesfogathajtás. A klasszikus fogathajtó verseny három számból áll. A díjhajtásnál a lovak idomítottságát, elengedettségét, hajlékonyságát, együttes munkáját, a jármódok szabályosságát, a feladatok pontosságát, a hajtó szárkezelését bírálják. A maratonhajtás szakaszokból álló, több kilométer hosszú, terepakadályokkal nehezített pálya, ahol a gyorsaságot és az akadályok leküzdését figyelik. A harmadik rész az akadályhajtás, ahol bóják között kell áthajtani, a pálya akadályokkal
nehezített és meghatározott időn belül kell leküzdeni.

A versenyt zárt kapuk mögött rendezik, így közönség nem látogathatja, viszont minden versenyszámot élőben lehet követni az interneten, a következő honlapon: www.drivingvalkenswaard.com

Háttérinformáció

Dobrovitz József 12. bajnoki címét ünnepelte a közelmúltban Vecsésen, és ezzel a lendülettel indul Hollandiába. Jó formában érzi magát a versenyző és a lovait is. A világjárvány szerencsére nem hátráltatta a felkészülésben, teljes erővel készült a világbajnokságra. Szeretne az első hatban végezni. Segédhajtói ifj. Dobrovitz József kettesfogathajtó világbajnok, és felesége, Dobrovitz Mónika lesznek.
Eredményei: A magyar négyesfogathajtó csapat tagjaként 2004-ben aranyérmet, 2016-ban ezüstérmet, 2008-ban és 2014-ben bronzérmet szerzett. A 2011-es Európa-bajnokságon egyéni és csapat bajnoki ezüstérmet nyert, 2013-ban és 2015-ben Európa-bajnoki csapat bronzérmes.

Dobrovitz József

Papp János vb-újonc, és nem olyan régen ül négy ló mögött a bakon: immár harminc esztendeje versenyez, de csak tavaly ült át a kettesfogatról a négyesfogatok mögé. Ez még csak a kilencedik versenye lesz a hajtónak, ahol négyesfogattal indul, de a sportember számára komoly és megtisztelő feladat világnagyságok ellen versenyezni. Mezőhegyesi tenyésztésű és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonát képező fiatal, 6-7 éves nóniusz kancák alkotják a fogatot, egységes, szép megjelenésükön van a hangsúly, összességében tisztes helytállásban reménykedik úgy egyéniben, mint csapatban. Segédhajtói Juhász József és Juhász Károly. Eredményei: kettesfogathajtásban – 2004-ben csapat magyar bajnok, 2017-ben egyéni és csapat magyar bajnok. Négyesfogathajtásban – 2019-ban csapat magyar bajnok, 2020-ban egyéni és csapat bronzérmes. 2019-ben a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán kétszeres világbajnoki bronzérmet nyertek el a mezőhegyesi tenyésztésű nóniusz lovak a versenyző hajtásában.

Papp János

Vida József, szintén újonc a válogatottban, ám azzal büszkélkedhet, hogy az idei esztendőben a legtöbb érvényes starttal rendelkezik sportolóink közül: hétszer indult, 3 hazai-, illetve egy külföldi versenyen 2-2 fogattal. Ezt a versenyt felkészülésnek szánja a 2021-ben hazánkban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. Kapitányi ajánlásra „kisebb”, fekete lovakból álló fogatával vesz részt a valkenswaardi versenyen, a közösen meghozott döntés a versenyző és a csapat érdekét egyaránt szolgálja. Három holland és két lipicai alkotják a „keretet”. Segédhajtói Szabó László, Fehér László, Paulovics Ágnes. Eredményei: csapatban magyar bajnok 2020-ban, egyéniben 8. hely. Magyar hajtó derby 2020-ban 6. hely.

Vida József

Forrás:
Gianone Péter
Pressinform
2020.10.02.

Hozzászólások