Véget ért a Magyar Lovasterápia Szövetség XVI. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye és Lovasterápiás Versenye Fóton

2020. szeptember 25-27. között rendezte meg a XVI. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyét (CDI-W/ CDI3*/CDIJ/CDIY/CDIP és CDN-A) és Lovasterápiás Versenyét Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség. Három napon keresztül, külön pályákon magyar és külföldi profi díjlovasok és sérüléssel élő gyerekek lovasterápiás versenyei folytak. A versenyszámokat a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai nyitották meg és gratuláltak a győzteseknek. A legnépesebb pálya a lovasterápiás versenyszámok helyszíne volt. A három nap alatt 19 gyerekcsapat, összesen 121 gyerek mérte össze a tudását több kategóriában.

A kategóriákat a sérülés fajtája (hiperaktív, tanulásban és értelmileg akadályozott, látássérült), a lovaglásnem (díjlovaglás ügetésben és lépésben, lovaglás önállóan és vezetett lovon, gyógypedagógiai voltizsálás), valamint a korcsoport határozta meg. A terápiás verseny összdíjazása 6 millió forint volt, a gyerekek ezen kívül hasznos és értékes ajándékokkal térhettek haza. A gyerekcsoportok ellátását és szállásköltségeit a szervezők állták. A terápiás versenyszámok házigazdai teendőit időrendi sorrendben: Kövér László, az NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügykért felelős államtitkára, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Lovászy László Gábor, a Miniszterelnökség stratégiai kutatások támogatásáért felelős miniszteri biztosa, ENSZ emberi jogi szakértő.

A verseny ideje alatt működött a Gyermekmentő Szolgálat fogorvosi busza is. Az önkéntes fogorvosok valamennyi versenyző gyerek fogait átvizsgálták. Azt tapasztalták, hogy a gyerekek mintegy kétharmadának rendben vannak a fogai, legtöbbjük már visszatérő páciens. Egyharmaduknál találtak rossz fogat, erről értesítették a felnőtt kísérőket. A fóti fogorvosi szűrés az OTP Fogászati Roadshow egyik idei állomása volt.

A nemzetközi és nemzeti versenyszámokban a három nap alatt összesen 8 ország 46 lovasa mérte össze a tudását, 26 versenyszámban. A részt vevő országok: Ausztria, Franciaország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország és Szlovákia. A nemzetközi zsűri elnöke Bernard Maurel (Franciaország) volt, tagjai világbajnokságokon és olimpiákon, paralimpiákon bíráskodó tapasztalt lovas szakemberek: Barbara Ardu (Olaszország), Elke Ebert (Németország), Anne Prain (Franciaország), Ilja Vietor (Szlovákia), Hillier Orsolya, Franyó Barbara és Hansághy Péter (Magyarország). A verseny technikai felelőse, aki a FEI szabályzatának betartásáért felel, Thomas Hässler (Svájc) volt.
A nemzetközi verseny két versenyszáma egyben Világkupa-forduló is volt, melyeket a Mercedes- Benz Hungária (Mercedes Nagydíj, Világkupa) és az ELMŰ (ELMŰ Nagydíj Kűr) támogatott. A nemzeti versenyek egyik versenyszáma egyben a Magyar Parasport Bajnokság volt. A nemzetközi, a nemzeti és a lovasterápiás versenyek házigazdái voltak időrendi sorrendben: Sárfalvi Péter, világ- és Európa-bajnok magyar öttusázó, helyettes államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Kövér László, a NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, Reinhard Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügykért felelős államtitkára, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Lovászy László Gábor, a Miniszterelnökség stratégiai kutatások támogatásáért felelős miniszteri biztosa, ENSZ emberi jogi szakértő. A rendezvény főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, támogatói az OTP Bank Nyrt., a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ, a Mercedes-Benz Hungária Kft., a Hewlett Packard Enterprise és az SB Dynamic voltak.   Több versenyszámot élőben is lehetett követni a Magyar Lovasterápia Szövetség Facebook- oldalán. A közvetítést átvette a Dressprod francia lovas hírportál is, és 2,5 órás élő közvetítést adott a Világkupáról.

A pénteki versenynap győztesei (CDI és CDN):

Könnyűosztályú (L7 CDN-A) díjlovaglás győztese Lustyik Fanni, Mezőhegyesi Ménes KHSE, Gidran XXVII-43 (KARTEL) nevű lovával
Nemzetközi Junior Csapatbajnokság győztese Felvinczi Lilla, Magyarország, Bonjour Majlund nevű lovával.
Nemzeti Junior Csapatbajnokság győztese Jakab Dalma, Magyarország, Ács József LSE, DA FELICE nevű lovával.
Nemzetközi Póni Csapatbajnokság győztese Hoffer Hanna, Magyarország, Macciato nevű lovával.
Nemzetközi Fiatal Lovas Csapatbajnokságot Artner Florian, Ausztria, Fatsen Seat Belt nevű lovával.
Szent György Díj Nemzeti verseny győztese Hoffer Hanna, Magyarország, French Kiss nevű lovával.
Szent György Díj Nemzetközi verseny győztese Artner Felix, Ausztria, Sisley Santino nevű lovával.

A Magyar Parasport Bajnokság győztesei:
Béres Barnabás, Arany Patkó csapat, Baba nevű lovával; Deák Réka, Motiváló csapat, Bourbon nevű lovával; Hadnagy Tibor, Magyar Lovasterápia Szövetség, Escudo nevű lovával; Molnár József, Arany Patkó csapat, Baba nevű lovával; Pázler Vivien, Arany Patkó csapat, Baba nevű lovával;

A szombati versenynap győztesei (CDI és CDN):

Könnyű osztályú díjlovaglás (CDN) L8, nemzeti versenyszám: Lustyik Fanni (Mezőhegyesi Ménes KHSE), Gidran XXVII-43 (KARTEL) nevű lovával.
Junior Egyéni nemzetközi versenyszám: Felvinczi Lilla (Magyarország), Bonjour Majlund nevű lovával.
Junior Egyéni nemzeti versenyszám: Jakab Dalma (Ács József LSE), DA FELICE nevű lovával.
Nemzetközi Fiatal Lovas Egyéni: Emma Gömmer (Németország), Sir Robin Off Loxley nevű lovával.
Nagydíj (CDI3*) nemzetközi versenyszám: Belinda Weinbauer (Ausztria), Fustanella Old nevű lovával.
Póni Egyéni nemzetközi versenyszám: Hoffer Hanna (Magyarország), Macciato nevű lovával.
Intermediate I. nemzeti versenyszám: Németh Gábor (Magyar Lovasterápia Szövetség), Ortega nevű lovával.
Intermediate I. nemzetközi versenyszám: Yom Tov Jazmin (Magyarország), Bojengel nevű lovával.
Mercedes-Benz Nagydíj Világkupa: Morgan Barbancon (Franciaország), Sir Donnerhall II Old
nevű lovával.

A vasárnapi díjlovas versenyszámok és a győztesek:

Nemzetközi Junior Kűr: Felvinczi Lilla (Magyarország), Bonjour Majlund nevű lovával.
Könnyűosztályú L9 nemzeti versenyszám: Lustyik Fanni (Mezőhegyesi Ménes KHSE), Gidran XXVII-43 (KARTEL) nevű lovával.
Nemzetközi Póni Kűr: Hoffer Hanna (Magyarország), Macciato nevű lovával.
Fiatal Lovas Kűr nemzetközi versenyszám: Emma Gömmer (Németország), Sir Robin Off Loxley nevű lovával.
Junior Kűr nemzeti versenyszám: Jakab Dalma (Ács József LSE), DA FELICE nevű lovával.
Nagydíj Speciál nemzetközi versenyszám: Belinda Weinbauer (Ausztria), Fustanella Old nevű lovával.
Intermediate I Kűr nemzeti versenyszám: Németh Gábor (Magyar Lovasterápia Szövetség), Ortega nevű lovával.
Intermediate I Kűr nemzetközi versenyszám: Yom Tov Jazmin (Magyarország), Bojengel nevű lovával.
ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa-forduló: Morgan Barbancon (Franciaország), Sir Donnerhall II Old nevű lovával.

A nemzetközi versenyek legeredményesebb magyar versenyzője Yom Tov Jazmin, legeredményesebb külföldi versenyzője Morgan Barbançon (Franciaország) lett. A nemzeti versenyszámok legeredményesebb versenyzője Németh Gábor (Magyar Lovasterápia Szövetség) lett.
Szeretettel várunk mindenkit 2021. október 1-3-án, Fóton, a XVII. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen és Lovasterápiás Versenyen.

A Díjlovas és Lovasterápiás versenyről bővebb információ IDE kattintva található!

Fotó: Fürjes Viktória, Gordon Eszter, Huszár Dávid, Kocsis Judit, Michelberger Rita, Szabó Réka, Canva
Budapest, 2020. szeptember 28.
Frissítve: 2022.08.07.

Hozzászólások